Bojanić: Usmjereni ka jačanju transportnih veza

Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Stalnim sekretarijatom Transportne zajednice i Centralno - evropskom inicijativom (CEI) organizovali u Budvi konferenciju o saobraćaju na visokom nivou

11212 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MKI
Foto: MKI

Crna Gora je izuzetno posvećena preciznom i inovativnom konceptu promovisanja ključnih aktivnosti i jasno definisanih ciljeva, u skladu sa propisima i planovima, koji su direktno usmjereni ka jačanju transportnih veza u regionu, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, saopštili su da su u saradnji sa Stalnim sekretarijatom Transportne zajednice i Centralno - evropskom inicijativom (CEI), povodom crnogorskog predsjedavanja tom inicijativom, organizovali u Budvi konferenciju o saobraćaju na visokom nivou.

Bojanić je naveo da takve i slične konferencije omogućavaju razmjenu iskustava zemalja Zapadnog Balkana i Centralno evropskih zemalja.

On je kazao da je saobraćaj je jedna od najznačajnijih karika ekonomskih aktivnosti, koja ima multiplikativni efekat na razvoj same privrede.

„Bezbjednost i efikasnost saobraćaja ne prepoznaje improvizacije već jasno definisane ciljeve date kroz akcione planove i strategije razvoja saobraćaja koje prate stanje u oblasti i dalje aktivnosti koje su od primarnog značaja za realizaciju istih, a sve u cilju osiguranja bezbjednosti u saobraćaju“, rekao je Bojanić.

Bojanić je istakao da je jedan od primarnih fokusa usmjeren ka procesu olakšavanja i smanjenju procedura prelaska graničnih prelaza, zbog ojačavanja regionalnih integracija sa transportnom mrežom Evropske Unije (EU).

Kako je kazao, jedna od veoma važnih tema koja prožima sve oblasti u saobraćaju sa direktnim uticajem na zaštitu životne sredine jeste i dekarbonizacija saobraćaja u Crnoj Gori.

On je naveo da je zbog toga jedan od ciljeva Ministarstva kapitalnih investicija i smanjenje emisija ugljen dioksida koja je najveća u sektoru transporta.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Ljubomir Mišurović, kazao je da Crna Gora, uz čvrstu vjeru u multilateralizam, tokom dvogodišnjeg predsjedavanja CEI, unapređuje regionalnu saradnju i gradi povjerenje u regionu CEI.

Mišurović je rekao da je, uprkos globalnim krizama, CEI pod crnogorskim predsjedavanjem dokazala ključnu ulogu u podsticanju procesa evropskih integracija i održivog razvoja svih 17 država članica.

On je dodao da je Crna Gora prepoznala presudan značaj transporta u obezbjeđivanju ekonomskog oporavka i održivog razvoja regiona.

Iz Ministarstva su kazali da je na prvom panelu predstavljen jednogodišnji napredak od usvajanja Akcionih planova Transportne zajednice o drumskom, željezničkom, transportnom olakšavanju i bezbjednosti na putevima.

Tu temu, kako je saopšteno, započele su direktorica direktorata za koordinaciju politika, DG MOVE Mona Björklund i ministar životne sredine prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, istakao je da je kroz četiri akciona plana dogovoreno sa regionalnim partnerima plan izgradnje sigurnijih i održivih puteva, modernih i interoperabilnih željezničkih sistema, samim tim smanjenje vremena čekanja na granicama.

Zakonjšek je kazao da reforme politike navedene u tim strateškim dokumentima moraju ići zajedno s dobrim planiranjem projekata i da će to poboljšati povezanost u regiji i donijeti opipljive koristi građanima.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su u ministarskoj diskusiji učestvovali ministri zaduženi za transport Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, ambasadori Sjeverne Makedonije i Slovenije, kao i predstavnici država članica CEI koji su konferenciju pratili online.

Na drugom panelu, kako je saopšteno, diskutovano je o jačanju povezanosti zemalja Zapadnog Balkana sa članicama CEI, sa osvrtom na izazove koje je potrebno prevazići kao i mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata.

Iz Ministarstva su saopštili da su na tom panelu govorili i Generalni sekretar CEI-a Roberto Antonione, kao i Šef Službe za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Yngve Engstroem.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Srbije, Tomislav Momirović, kazao je da su izgradnja putne i željezničke infrastrukture ključni za dodatno jačanje ekonomija i konkurentnosti čitavog regiona.

Momirović je dodao da je puna posvećenost Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici nedvosmisleno izražena, apsolutnim prihvatanjem svih standarda ljudskih prava i sloboda i održivog ekonomskog razvoja.

Kako je kazao, saobraćaj je svakako privredna grana od najvećeg značaja za razvoj regiona Zapadnog Balkana koja podstiče bolju međusobnu povezanost unutar regiona i povezivanje regiona sa EU.

„Konferenciju je zatvorio Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore istakavši da primjena osnovnog principa EU o slobodnoj razmjeni roba, ljudi i usluga na zajedničkom tržištu predstavlja prioritet koji će osigurati brži ekonomski razvoj regiona“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: