"ne može biti nepotrebnih troškova za državu"

MFSS: Netačne tvrdnje DPS-a, oglasi raspisani u skladu sa pozitivnim propisima

Navodi se da je stavom dva tog člana zakonodavac propisao da će direktori javnih ustanova koji su u mandatu, odnosno izabrani u skladu sa ranije važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti nastaviti sa radom do izbora novih direktora

2587 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Konkursi za direktore javnih ustanova za socijalnu i dječju zaštitu raspisani su zakonito i u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz tog resora su kazali da su netačne tvrdnje Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku Demokratske partije socijalista (DPS) da su Oglasi za izbore direktora raspisani nezakonito.

Iz Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a pozvali su ranije Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da poništi sve aktuelne oglase i da ih raspiše, kako su kazali, u skladu sa zakonskom procedurom.

"Konkursi su raspisani zakonito i u svemu u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore. Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje su počele da se primjenjuju od 1. oktobra 2021. godine, propisani su novi uslovi, kao i postupak za izbor direktora", navodi se u reagovanju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Oni su objasnili da je članom 174a stav 1 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, propisano da će se izbor direktora javne ustanove izvršiti u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu zakona.

Navodi se da je stavom dva tog člana zakonodavac propisao da će direktori javnih ustanova koji su u mandatu, odnosno izabrani u skladu sa ranije važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti nastaviti sa radom do izbora novih direktora.

"Navedeno zakonsko rješenje ima svoj ratio u činjenici da su javne ustanove socijalne i dječje zaštite od ogromnog značaja, te da njihov rad ne smije biti ugrožen nepostojanjem rukovodilaca", rekli su iz Ministarstva finansija.

Ocjenjuje se da su, imajući u vidu te odredbe, upravni odbori javnih ustanova socijalne i dječje zaštite donijeli odluke o raspisivanju javnih konkursa u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Imajući u vidu činjenicu da izabrani direktori javne ustanove nastavljaju sa radom do izbora novih direktora u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, upravni odbori javnih ustanova nijesu mogli donijeti odluke o razrješenju direktora, odnosno o prestanku njihovih mandata, jer je navedeni prestanak mandata vezan isključivo za momenat imenovanja novih direktora", istakli su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Oni su kazali, da s obzirom da je u tim konkretnim postupcima u potpunosti poštovan zakonski okvir, i da je svaki konkurs raspisan u skladu sa zakonom, ne može biti nepotrebnih troškova za državu već se radi o pogrešnom i selektivnom tumačenju zakona Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a.

"Još jednom pozivamo sve političke aktere da se sudrže od pokušaja neprimjerenog uticaja na sistem socijalne i dječje zaštite, te da poštuju načelo vladavine prava, kao osnov demokratskog društva", poručili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.