Potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Koreje

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Sporazumom će se uspostaviti institucionalna osnova za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje u oblastima prepoznatim kao obostrano korisne, i to: promocija investicija, saradnja malih i srednjih preduzeća, industrija, nauka, zaštita životne sredine, turizam, informacione tehnologije...

5259 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i NJ.E.Hjong-ćan ČE, ambasador Republike Koreje u Crnoj Gori potpisali su danas Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Koreje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Sporazumom će se uspostaviti institucionalna osnova za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje u oblastima prepoznatim kao obostrano korisne, i to: promocija investicija, saradnja malih i srednjih preduzeća, industrija, nauka, zaštita životne sredine, turizam, informacione tehnologije, itd.

“Potpisivanje Sporazuma doprinijeće jačanju ekonomske saradnje naše dvije države, uspostavljanju novih i jačanju postojećih odnosa, razmjeni poslovnih informacija i zajedničkoj promociji na međunarodnim sajmovima i izložbama”, istakao je Milatović

Sporazumom je takođe predviđeno i formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja će se starati o realizaciji konkretnih oblika saradnje definisanim Sporazumom.

U saopštenju su kazali da je tokom sastanka Milatović ambasadoru Hjong-ćan ČEU predstavio politike koje ova Vlada sprovodi radi poboljšanja poslovnog ambijenta, suzbijanja sive ekonomije i korupcije, privlačenja direktnih stranih investitora i promocije Crne Gore kao sigurne investicione destinacije sa stabilnim javnim finansijama.

Milatović i Če
foto: MEK

Milatović je izrazio interesovanje za prenos znanja i iskustva Republike Koreje u domenu digitalnih usluga, usluga u IT sektoru i elektronskih servisa, s obzirom na to da je Republika Koreja prepoznata kao jedna od zemalja koja bilježi najveći napredak u navedenim oblastima.

Hjong-ćan ČE je istakao da je Sporazum o ekonomskoj saradnji veoma dobar osnov za poboljšanje odnosa dvije države i dodao da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz povećanje robne razmjene i privlačenja stranih investicija iz Republike Koreje, kao i mogućnost buduće saradnje u sferi zelene ekonomije, zaštite životne sredine i turizma.

Milatović i ČE su se saglasili da će nastaviti da ulažu napore da Sporazum stupi na snagu što prije je moguće, u cilju ubrzavanja internih procedura u dvije zemlje.

Takođe su izrazili nadu da će uskoro nakon stupanja na snagu Sporazuma biti održan prvi sastanak Mješovite komisije za razvoj i proširenje bilateralne ekonomske saradnje dvije države.

Bonus video: