Radnici Metalca odložili protest zbog mogućnosti rješavanja problema

"Pojavio se investitor koji je zainteresovan da kupi Metalac, ali i da radnicima isplati sva dugovanja. Dolazio je sa advokatom koji zastupa vlasnika Metalca, razgovarao sa radnicima. Ima lijepu priču, ali vidjećemo koliko je ona realna, tek kada sve to stave na papir“, kazali su radnici Metalca "Vijestima“

6666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem, firme koja je od 21.oktobra tekuće godine u stečaju, odložili su za sada proteste ispred Vlade jer postoji mogućnost da njihov problem bude riješen.

"Bili smo u Ministarstvo ekonomskog razvoja i rekli su da će nam pomoći da nam se uplati radni staž. Razgovarali smo i sa predsjednikom Opštine Nikšić i lokalna uprava je takođe iskazala volju da nam pomogne u skladu sa svojim mogućnostima. Pojavio se investitor koji je zainteresovan da kupi Metalac, ali i da radnicima isplati sva dugovanja. Dolazio je sa advokatom koji zastupa vlasnika Metalca, razgovarao sa radnicima. Ima lijepu priču, ali vidjećemo koliko je ona realna, tek kada sve to stave na papir“, kazali su radnici Metalca "Vijestima“.

Iako nijesu željeli da otkrivaju o kojoj je firmi riječ jer su, kako su kazali, pregovori u toku pa ne bi željeli da „nešto pokvare“, kazali su samo da se radi o firmi iz Slovačke

"Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja su održali još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima radnika Metalca. Tom prilikom predstavnici MER-a informisani su od strane radnika o potencijalnom investitoru i mogućnosti prodaje kompanije Metalac Termochem. Podsjećamo da je fabrika u privatnom vlasništvu, te da su mogućnosti djelovanja Vlade u potpunosti ograničene. Ministarstvo ekonomskog razvoja će nastaviti da prati situaciju i maksimalno će se zalagati za pronalaženje rješenja kojim bi se pomoglo radnicima Metalca i njihovim porodicama imajući u vidu da je fabrika prestala sa radom još u decembru 2019. godine“, kazali su „Vijestima“ iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Stečajni upravnik Metalca Termochem, Dragan Smolović, obavijestio je radnike da neće dobiti potraživanja jer firma za koju su radili nema imovine. Naime, nakon što je u avgustu 2016. godine Metalac iz stečaja prodat češkoj kompaniji Termochem, vlasnik je osnovao dvije firme - jednu, Termochem Spol, na koju se vodi imovina, a drugu Metalac Termochem, gdje su bili zaposleni radnici koji će po drugi put na Biro rada.

Proizvodnja u Metalcu je prekinuta 27. decembra 2019. godine, a radnici traže da im se poveže radni staž, isplate sve plate od kada ne rade, kao i novembarska i trećina oktobarske, koju su im dugovali prije prekida proizvodnje.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) stoji da je firmu Metalac Termochem, koja je registrovana 2. avgusta 2016. godine, sa ukupnim kapitalom od jednog eura, osnovala kompanija Termochem Spol S.R.O. iz Praga, koja je nakon mjesec i po registrovala predstavništvo za Crnu Goru.

Bonus video: