Žugić: Pandemija i klimatske promjene negativno utiču na ekonomiju, najviše zbog velike zavisnosti od uslužnog sektora

Žugić je na sastanku sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijelom Gašparikovom, kazao da će CBCG dati puni doprinos u implementaciji novih tehnologija u bankarstvu

2443 pregleda 1 komentar(a)
Gašparikova i Žugić, Foto: CBCG
Gašparikova i Žugić, Foto: CBCG

Pandemija koronavirusa i klimatske promjene negativno utiču na crnogorsku ekonomiju, najviše zbog njene velike zavisnosti od uslužnog sektora, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da stoga treba mijenjati model razvoja.

Žugić je na sastanku sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijelom Gašparikovom, kazao da će CBCG dati puni doprinos u implementaciji novih tehnologija u bankarstvu.

“Posebno želimo da damo podršku bankama kroz modernizaciju platnog prometa, prvenstveno kroz uvođenje sistema instant plaćanja. Takođe, CBCG će kao svoje prioritete u narednom periodu uvrstiti Ciljeve održivosti životne sredine i društva uz najbolje primjere održivog upravljanja (ESG)“, kazao je Žugić.

Iz CBCG je saopšteno da su Žugić i Gašparikova razgovarali o načinima na koji bankarski sektor, upotrebom digitalnih tehnologija, može pomoći unapređenju društva, očuvanju životne sredine i borbi sa klimatskim promjenama.

Gašparikova smatra da su potrebna značajna usklađivanja globalnog i nacionalnih finansijskih sistema i tokova za dostizanje rezultata predviđenih Ciljevima održivog razvoja (SDG), kao što su smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i klimatske promjene.

U tom smislu, subjekti koji upravljaju finansijskim transakcijama i finansijski sektor uopšte, igraju veoma važnu ulogu.

„Digitalno finansiranje treba iskoristiti kako bi se podržale inovacije, klimatska akcija i ekonomsko osnaživanje žena, mladih i ranjivih grupa“, rekla je Gašparikova.

Sa UNDP-em je ugovorena i saradnja o istraživanju o razlozima za nedovoljno korišćenje finansijskih tehnologija od stanovništva, sa posebnim osvrtom na ranjive grupe, kao i pomoć u izradi nacionalne fintech strategije.

U saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja biće izrađen i presjek regulatornih barijera u postojećim zakonskim rješenjima za razvoj fintecha.

Bonus video: