Zaplijenjeni opal na procjeni kod Kanađana

Iz Uprave su “Vijestima” kazali da su u skladu sa zaključkom nakon sprovedenog postupka angažovali gemologa sa Gemološkog instituta iz Kanade, sa kojim je potpisan ugovor o pregledanju, mjerenju, razvrstavanju, obradi, brušenju i izdavanju sertifikata.

4290 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vuk Lajovic
Foto: Vuk Lajovic

Uprava za katastar i državnu imovinu angažovala je gemologa iz Kanade da procijeni 28 kilograma poludragog kamenja opala, koji su postali državna imovina, a oduzeti su 2012. godine u hotelu “Belvi” u Bečićima jer su nelegalno unijeti u Crnu Goru.

Vlada je 17. juna usvojila Informaciju o pokretanju postupka valorizacije trajno oduzetog poludragog kamenja “opala”, a zaključkom je zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak angažovanja ovlašćenog gemologa koji će izvršiti pregledanje, mjerenje, razvrstavanje, izdavanje sertifikata i procjenu opala.

Iz Uprave su “Vijestima” kazali da su u skladu sa zaključkom nakon sprovedenog postupka angažovali gemologa sa Gemološkog instituta iz Kanade, sa kojim je potpisan ugovor o pregledanju, mjerenju, razvrstavanju, obradi, brušenju i izdavanju sertifikata.

”Na osnovu ugovora je sprovedeno pregledanje, mjerenje, razvrstavanje izdvajanje reprezentativnih uzoraka predviđenih za obradu-brušenje i izdavanje sertifikata za obrađene opale u obliku figurica životinja, o čemu je od strane gemologa urađen izvještaj od 12.10.2021. godine i isti dostavljen Upravi za katastar i državnu imvoinu. U toku je realizacija sprovođenja zaključaka u dijelu obrade izdvojenih uzoraka i procjene istih”, saopšteno je iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Nakon završetka ovog postupka Vlada će donijeti odluku o daljoj valorizaciji, odnosno prodaji ovog poludragog kamenja.

Opal je oduzet od Roberta Franjeka i Antonija Vernona Strelenskog, a kako je tada objavljeno, on je otkriven jer su njih dvojica policiji prijavili jednog od vlasnika hotela “Belvi” Branka Ćupića da neće da im vrati kamenje deponovano u hotelskom sefu.

U postupku koji je uslijedio utvrđeno je da je opal unijet u Crnu Goru mimo carinskih propisa, Franjeka, Strelenski i Ćupić su novčano kažnjeni, a poludrago kamenje je oduzeto i skladišteno u sefu Centralne banke.

U sefu Centralne banke je 2014. godine izvršen pregled poludragog kamenja koje se nalazilo u jednoj velikoj torbi, rusaku i dva koferčića. Mjerenjem je utvrđeno da komadi opala imaju ukupnu težinu od 28 kilograma i 172 grama, a najveći kamen bio je težak 4,4 kilograma. Među ovom količinom nalazi se i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja ukupne težine nešto veće od jednog kilograma.

Zbog unošenja opala, troje kažnjeno sa 4.000 eura

Iz tužilaštva je ranije saopšteno da su i strani državljani i Ćupić prekršili odredbe Carinskog zakona.

”Područni organ za prekršaje u Podgorici, 19. septembra 2012. godine, donio je rješenje kojim je A.V.S., R.F. i B.Ć. oglasio krivim za prekršaje stavljene im na teret i kaznio novčanom kaznom od po 7.000 eura i izrekao zaštitnu mjeru oduzimanje predmeta - opala. Vijeće za prekršaje Crne Gore, rješavajući po žalbama okrivljenih, preinačilo je prvostepeno rješenje u dijelu odluke o kazni i okrivljenima izrekao novčanu kaznu u iznosu od po 4.000 eura”, naveli su tada iz tužilaštva.

Ćupić je kažnjen jer je morao prijaviti strane državljane ako je preuzeo na čuvanje “robu” koja je mimo zakona unesena u Crnu Goru.

Bonus video: