Prva banka prodala i Miločerski park

Nakon prodaje bivšeg “Titeksovog” odmarališta “Bemaxu”, banka prodala veliki zemljišni kompleks podgoričkoj kompaniji biznismena koga su mediji godinama percipirali kao dio “ekipe iz Granda” i formalnog vlasnika “Bemaxa”

39384 pregleda 49 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Prva banka prodala je jednu od najtraktivnijih nekretnina - veliki zemljišni kompleks od šest hiljada kvadrata u Miločerskom parku podgoričkoj kompaniji “Easy drive” biznismena Aleksandra Mijajlovića, koga su mediji godinama percipirali kao dio “ekipe iz Granda” i neformalnog vlasnika građevinske kompanije “Bemax”.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “ Vijesti” imale uvid.

Riječ je o zemlji koju je banka čiji je većinski akcionar Aco Đukanović, brata šefa države i opozcionog DPS-a Mila Đukanovića, preuzela prije gotovo deceniju od firme San investments, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura.

Praktično istog dana, 15. novembra, uvidom u katastarsku evidenciju, Prva banka je preknjižila dvije atraktivne nekretnine - nekadašnje “Titeksovo” odmarališe u Bečićima na “Bemax”, kao i zemlju u Miločerskom parku na Mijajlovićevu firmu.

Kako piše u listu nepokretnosti, 6.286 kvadrata na lokalitetu Miševina, odmah iznad puta u Miločerskom parku, sredinom novembra upisano je u vlasništvo podgoričke firme, a osnov sticanja je kupovina. Istovremeno, kao teret na zemlju upisana je hipoteka Đukanovićeve banke na iznos od 5,1 milion eura.

”Hipoteka u iznosu od 5.117.500 eura radi obezbjeđenja potraživanja isplate kupoprodajne cijene po ugovoru o prodaji u korist Prve banke (prodavca) sa rokom dospjelosti 14. oktobra 2024. i zabranom otuđenja i opterećenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, piše u listu nepokretnosti.

Prva banka je godinama unazad pokušavala da nađe kupca, čak joj je to u jednom trenutku i uspjelo kada se zainteresovala takođe podgorička firma, iza koje stoji albanski biznismen, ali do realizacije kupoprodajnog ugovora nije došlo.

Iako je prodala zemlju, banka i dalje na svome sajtu ima oglas u kome treaži kupca.

”Predmetno zemljište čini više parcela ukupne površine 6.286 kvadrata. Parcele se nalaze na potezu Miševina, 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru. Zemljište se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, a u neposrednoj blizini nalazi se samo nekoliko ekskluzivnih turističkih objekata. Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniči sa magistralnim putem. Prema obali, preko puta, nalazi se vila ‘Topliš’. Prilaz zemljištu je omogućen sa puta kroz Miločer. Teren parcela je srednje strm i uglavnom očišćen od šiblja i ostalog rastinja. Parcele imaju mogućnost priključenja na sve vodove gradske infrastrukture”, piše u oglasu na sajtu Đukanovićeve banke.

Cane ostao bez ostrva i Miločerskog parka

Subotićeva firma “San investment”, koja je te 2007. bila vlasnik 37 hiljada kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola, uzima kredit od Prve banke i od mještanina kupuje za 2.111.800 eura zemlju u Miločerskom parku,

Već sredinom juna 2008. jasno je da “San investments” kasni sa uplatom, kada se Prva banka odlučuje na vansudsku prodaju nepokretnosti, jer je dug Subotićeve firme dostigao 2,5 miliona eura. Početna cijena koju je odredila banka bila je 2,61 milion eura. Kako prodaja nepokretnosti punih godinu i po nije uspjela, Prva banka postiže dogovor sa “San investmentsom”, te 30. septembra 2009. zaključuju sporazum, kojim se konstatuje da je ukupan kreditni dug firme “San investments” prema Prvoj banci čak 17,3 miliona eura.

”Vijesti” su ranije pisale da je ova firma za kupovinu dijela ostrava Sveti Nikola uzela od Prve banke kredit od 15 miliona eura, a potom još pet miliona, i kao hipoteku založila zemlju na ostrvu.

Dvije strane su se sporazumjele da dug bude podijeljen u dvije kreditne partije i to jednu od 15 miliona eura i drugu od 2,3 miliona eura. Manji dug, od 2,3 miliona eura, biće plaćen Prvoj banci tako što će “San investment” svoju imovinu u Miločerskom parku uknjižiti na banku. To je urađeno 25. novembra 2009. kada i Uprava za nekretnine donosi i konačno rješenje u kome se cjelokupna imovina Canetove firme u zaleđu Kraljeve plaže prenosi u vlasništvo Prve banke.

”San investment” uspijeva da se oslobodi duga prema Prvoj banci, prodajom ostrva. U aprilu 2017, za 24 miliona eura zemljišni kompleks na Svetom Nikoli kupuje firma “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre za 24 miliona uera, kada se ujedno “brišu” i sve hipoteke Prve banke.

Karađorđevići i dalje traže Miločerski park

Trećinu zemljišnog kompleksa koji je Prva banka nedavno prodala firmi “Easy drive” potražuje i srpska kraljevska porodica Karađorđević.

Na dijelu prodatih parcela i dalje u katastarskoj evidenciji stoji teret - zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred komisijom za povraćaj i obeštećenje.

Srpska kraljevska porodica pokrenula je postupak restitucije za gotovo cijeli Miločerski park, vilu “Miločer”, dio grada hotela Sveti Stefan, a na listu nekretnina koje potražuju da im se vrati, upisali su i veliki spa centar na samoj Kraljičinoj plaži. Restitucijom su obuhvatili i parcele u Pržnu, na kome se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa depadansima sa apartmanima za prodaju. Karađorđevići potražuju i dio zemljišnog kompleksa od 22 hiljade kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori.