Predlog kapitalnog budžeta teret za dvije uprave

Ocijenili da su 302 projekta opterećenje za uprave za javne radove i saobraćaj koje su imale problema i sa manje projekata

4573 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Institut Alternativa
Foto: Institut Alternativa

NVO Institut Alternativa (IA) smatra da je predloženi kapitalni budžet za narednu godinu, odnosno, odnos između izdvajanja za auto-put i ostale projekte najpovoljniji u koristi ostalnih projekata i da je taj dio budžeta veći nego ikada.

”Međutim, u narednoj godini planirana su 302 projekta, gotovo duplo više nego u ovoj goidni što je ogroman teret za dvije uprave (za javne radove i saobraćaj) koje su imale problema i sa manje projekata. Za prvih devet mjeseci 2021. ostvareno je tek 45 odsto planiranog kapitalnog budžeta, odnosno, 108 od 236 miliona eura”, kazali su i IA.

Od 117 novih projekata, kažu u IA, 75 imaju 50 ili manje bodova, što znači da su tek polovično ili manje zreli za sprovođenje, a podržavani su i projekti sa samo 15 bodova.

”Vlada (ni ova ni prethodne) nije sprovela preporuke Državne revizorske institucije (DRI) za kapitalni budžet. DRI je ukazivala da je sistem za upravljanje javnim investicijama nedovoljno razvijen, da kapitalni projekti nerijetko ni na samom početku ne ispunjavaju osnovne preduslove da bi se kandidovali za finansiranje. Tako se biraju i finansiraju nepripremljeni projekti, pa dolazi do kašnjenja u samom startu, uz probleme u izvještavanju i dugoročnom planiranju”, istakli su iz IA.

Ova NVO je pozvala Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da objavi izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o upravljanja javnim investicijama (PIMA), koji je nedavno pripremljen.

Premijer Zdravko Krivokapić je predstavljajući u ponedjeljak kapitalni budžet i projekat “Crna Gora sada” kazao da je kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno je 248 miliona za 302 projekta, odnosno, nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta.

Za sjeverni region je predviđeno 113 projekata vrijednih 76,7 miliona, za centralni 109 projekata vrijednih 60,5 miliona,a na jugu su planirana 73 projekta od 26,7 miliona.

Za nove saobraćajnice naredne godine je predviđeno 169 miliona, za zdravstvo 8,78 miliona, 16 miliona za obrazovanje, za kapitalne projekte u kulturi 7,77 miliona, za državnu upravu 9,1, za sport 4,9 miliona, a za ekologiju 14 miliona eura...

.

Bonus video: