Da se ukinu presude koje su produžile golgotu

Pošto je međunarodna arbitraža utvrdila da je bilo opravdano donošenje Zakona o konverziji, Ustavni sud bi trebalo da u najkraćem roku ukine presude nižih redovnih sudova po kojima klijenti moraju da plate milionsku sumu sudskih troškova, stav je Damjanovića i Ćalasana

21812 pregleda 1 komentar(a)
Protest građana zbog kredita u švajcarskim francima (arhiva), Foto: Djuric Zoran
Protest građana zbog kredita u švajcarskim francima (arhiva), Foto: Djuric Zoran

Nakon što je Adiko banka izgubila arbitražni spor protiv države Crne Gore u vezi Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, Ustavni sud bi trebalo da u najkraćem roku ukine presude nižih redovnih sudova i da tako zaštiti klijente nedakašnje Hipo Alpe Adria banke.

Za “Vijesti” su to ocijenili Aleksandar Damjanović, nekadašnji predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i advokat klijenata Dragomir Ćalasan.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je krajem prošle sedmice saopštilo da je Arbitražni sud ICSID, koji je dio Svjetske banke, utvrdio je da Zakon o konverziji predstavlja opravdan i srazmjeran odgovor države Crne Gore, koja je kao cilj javne politike imala ublažavanje finansijskih teškoća, kojima su bili izloženi korisnici kredita u švajcarskim francima.

”Za očekivati je da Ustavni sud, bez obzira na trenutni kapacitet da radi i odlučuje, ustavnu žalbu u najkraćem roku razmotri i da zaštiti ustavna i zakonska prava klijenata bivše Hipo Aple Adria banke i ukine presude redovnih sudova, koje su na paradoksalan način produžile golgotu stotine građana”, istakao je Damjanović.

Advokati 113 klijenata Adiko banke koji su imali kredite u švajcarskim francima podnijeli su početkom februara ustavnu žalbu kojom od Ustavnog suda traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili.

Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4.032 eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.600 eura faktoring kompaniji Heta na koju je banka prenijela kredite koje nije mogla da naplati. Ovi troškovi su dodatno veći zbog kamata.

Odluka Skupštine ispravna

Javni izvršitelji su početkom februara počeli da blokiraju račune građana da bi naplatili sudske troškove.

Ustavni sud je početkom aprila donio odluku da se obustavi prinudno skidanje novca sa računa građana po osnovu sudskih troškova nastalih u sporu sa Adiko bankom dok taj sud ne donese konačnu odluku u vezi s ovim pitanjem.

”Arbitraža je potvrdila ispravnost odluke Skupštine koja je, uprkos protivljenju tadašnje Vlade i Centralne banke da se zakonski zaštite prava klijenata Adiko banke. Ponosan sam na činjenicu da je u tadašnjim okolnostima, zalaganjem parlamentarne opozicije napravljen temelj za ispravljanje nepravde uzrokovane valutnom klauzulom. Ipak, činjenica da još traje borba za ostvarivanje zakonskih prava ne uliva nadu da je sistem koji je štitio finansijsku oligarhiju počeo da se demontira. Zato je i moguć paradoks da sudovi presuđuju i nameću nove dugove klijentima koji su poštovali zakone, i zbog toga, po presudama, moraju da i dalje trpe nepravdu i da se dodatno finansijski iscrpljuju”, ocijenio je Damjanović.

Ćalasan je kazao da nakon arbitraže koja je bila u korist države čekaju pozitivnu odluku Ustavnog suda, te da činjenica da je stavljena privremena mjera zabrane naplate sudskih troškova pokazuje da je žalba opravdana.

”Nezakonito se pokušava naplatiti oko milion eura sudskih troškova klijentima koji su potpuno bili u pravu. Oni su odustali od sudskog postupka nakon što je usvojen Zakon koji je bio u njihovu korist. Nadamo se da će ovo pitanje biti prioritet u radu Ustavnog suda kada on profunkcioniše”, istakao je Ćalasan.

Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate.

To je urađeno kroz zakon koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli.

Pošto je zakonom ispunjeno ono što su građani tražili tužbom, onda je njih 113 odustalo od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, dok 154 klijenta nijesu odustala od tužbe.

”Vijesti” su juče kontaktirale lidera PZP-a Nebojšu Medojevića koji je kao ovlašćeni predstavnik predlagača ovog zakona u parlamentu dao značajan doprinos u njegovom usvajanju, ali on nije bio dostupan za komentar u vezi pitanja sudskih torškova.

Rješenja javnih izvršitelja nezakonita

Ćalasan je kazao da je potrebno da Ustavni sud izabere novog sudiju izvjestioca pošto je dosadašnji Dragomir Drašković penzionisan.

On je posebno naglasio da su klijenti bili u velikim problemima, jer su im izvršitelji na osnovu nezakonitih rješenja skidali novac sa računa.

”Posebno želim da naglasim da nijedno rješenje o izvršenju nije na zakonit način urađeno. Obračunavate su zatezne kamate na troškove sudskog postupka na koje se nema pravo”, naglasio je Ćalasan.

On je kazao da očekuje da skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet donosi zaključke nakon posljednjeg saslušanja na ovu temu i da jedan od tih zaključaka bude formiranje radne grupe koja bi ispitala postupanje banke u ovom slučaju.

Bonus video: