Mještani Rasa: Autoput je postao sam sebi cilj, koji gazi sve pred sobom, bez poštovanja zakona

"Ukoliko se briše Jadransko jonski auto put, više nema petlje, već samo priključak za Podgoricu i nastavak treće faze autoputa Podgorica – Farmaci pri čemu zahtijevamo eksproprijaciju ukupne imovine koje ove dvije faze zahvataju"
197 pregleda 2 komentar(a)
Smokovac, Foto: Savo Prelević
Smokovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2017. 11:05h

Milodarka Novosel, Zoran Rajković, Branko Rajković i Vukan Vukanović, koji čine Koordinacioni odbor građana – vlasnika imovine na prostoru Rasa ispod petlje „Smokovac“ uputili su otvoreno pismo predsjedniku države Filipu Vujanoviću, premijeru Dušku Markoviću, ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću, Ministru finansija Darku Radunoviću, Ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću i svim štampanim i elektronskim medijima.

U otvorenom pismu oni navode da se petlja na Smokovcu gradi na obradivom zemljištu, koje je ekološki potpuno očuvano. Dodaju da im se nameće pitanje da da petlja Smokovac nije slučajno zaboravljena i da se trasa Jadransko jonskog auto puta ne crta slučajno

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Odbor građana – vlasnika imovine na prostoru Rasa ispod petlje „Smokovac“ odlučio je da se na ovaj način obrati nadležnim državnim instuticajama i medijima radi upoznavanja sa problemima koje imamo već punih devet godina i koji nas čekaju Bog zna još koliko!? Poštovani, o petlji se mnogo priča i postala je javni problem a o nama niko ništa!, kao da ne postojimo!, a oni koji znaju njih ne interesuje, mi za njih ne postojimo jer raspolažu mehanizmima za koje misle da ih mi moramo prihvatiti.

Petlja se gradi u Rogamima na prostoru od oko 25 Ha izuzetnog obradivog zemljišta, ekološki potpuno očuvanog, na obali Morače, na periferiji Glavnog grada, na prvom brisanom prostoru po izlasku iz kanjona Morače na putu za Duklju. Nas ima 30 porodica sa više od 100 članova u više od 40 stambenih i pomoćnih objekata, sa zasadima od preko 6000 čokota vinove loze, preko 2500 korjena smokve, prirodne plantaže divljeg nara gdje uspijeva i mnogo drugo kontinetalno i mediteransko voće i za koje je sve obezbijeđeno navodnjavanje. Porodice posjeduju na 100 Ha šumskog zemljišta. Mislili smo da će Država imati sluha i odgovornosti i sačuvati ovaj kvalitetan prostor, rezultate rada sedam generacija kao što to radi Država koja ima cilj da pristupi Evropskoj uniji. To se nije desilo - a moralo je i moglo se.

Autoput je postao sam sebi cilj koji gazi sve pred sobom, bez poštovanja zakona i načela proklamonih prostornim planom Bar-Boljari.

Mi građani nismo protiv autoputa niti nam je lični interes iznad javnog interesa ali znamo da se moralo i moglo naći drugo varijantno rešenje po svim osnovama bolje od ovoga koje se sada realizuje. To nas posebno boli. Zašto niko nije dao odgovoran i stručan odgovor na varijantu petlje na Straganici koju je izradila renomirana ekipa stručnjaka a projektni zadatak koridora je bio sjever Podgorice, na potezu od 10 km i moglo se naći rešenje. Sada smo tu gdje smo i mi građani tražimo pomoć i razumijevanje. Predsjednik Državne komisije za reviziju izgradnje auto puta profesor Mladen Ulićević u emisiji „Načisto“ ekskluzivno je izjavio da je idejni projekat petlje „Smokovac“ usvojen i da se na našoj imovini ukrštaju dva autoputa sa priključkom za Podgoricu. Tako projektovana petlja ne daje nam šansu za život, niti opstanak na našim ognjištima iako to većina nas želi i ponavljamo da nema toga blaga kojim se može isplatiti naša đedovina. Zato u ovoj situaciji tražimo izlaz i pitamo ponovo!: Zašto se projektuje petlja sa Jadransko jonskim autoputem iako je u Briselu krajem 2015 godine usaglašena južna varijanta ovog autoputa koja u Albaniju ulazi sa prostora Ulcinja a ne na prostoru Božaja?. Ukoliko bi se brisao Jadransko jonski autoput, prostor bi se značajno rasteretio a priključak za Podgoricu bi mogao da se pozicionira mnogo bolje u korist prostora a time i javnih finansija. Na ovo pitanje prof. Ulićević nije odgovorio već je izjavio da ćemo imati lijepi most preko kojeg možemo da pređemo ulazeći na kružni tok na Zlatici a izađemo na Pelev brijeg. Vrlo odgovrno u ime Države prema njenim građanima. To nas vrijeđa do bola.

Ministar Nurković je nedavno izjavio takođe vezano za petlju da će se ista realizovati u tri faze, misleći prije svega na problem finansija a ne sigurna na nas. To znači da ćemo mi i sve živo na ovom prostoru umirati po fazama. Ministar Nurković u odgovoru na naše pitanje iz februara tekuće godine između ostalog je odgovorio: „Budući da slijedi izmjena Prostornog plana Crne Gore ... opredeljenja vezana za koridor Jadransko jonskog autoputa će svakako uticati na konačan izgled petlje na Smokovcu“ i „u cilju dostizanja što većeg nivoa kvaliteta u radu, uvijek smo sa zadovoljstvom spremni da saslušamo sve predloge i da prihvatimo one za koje se argumentovano potvrdi da su opravdani i imaju uporište u važećim propisima“ (akt br. 34/17-01-889/2 od 16.02 2017 god). Koristeći ovu njegovu dobru volju obraćamo se i pozivamo ga da sa svojim saradnicima dođe kod nas građana i da nam bliže pojasni način realizacije ovog projekta na našoj imovini. Bilo bi dobro da vidi ovaj prostor a ukoliko ne može mi ćemo doći kod njega, nije problem, uz molbu da rok ne bude duži od 15 dana. Naša pitanje i predlozi su sledeći:

1) Da se briše trasa Jadransko –jonskog autoputa koja ne ide sa ovog prostora za Albaniju i kako je nezvanično potvrdio i prof. Ulićević. To znači da je ucrtana trasa Jadransko jonskog autoputa nezakonita jer nije usvojen DPP za ovaj autoput što opet znači da je i idejni projekat petlje nezakonit. Zato insistiramo da se preispita trasa priključka za Podgoricu odnosno Sozinu u skladu sa ovim okolnostima i da se naša imovina nezakonito ne uzurpira. Mi nećemo da trpimo neažurnost i neodgovornost državnih organa kod izrade planske dokumentacije.

2) Ukoliko se ovaj predlog prihvati, prostor će se značajno rasteretiti i trošak eksproprijacije će biti znatno manji. Naglašavamo da dok ne dobijemo odgovor o statusu trase Jadransko jonskog autoputa, građani se neće izjašnjavati o eksproprijaciji imovine.

3) Ukoliko se briše Jadransko jonski auto put, više nema petlje, već samo priključak za Podgoricu i nastavak treće faze autoputa Podgorica – Farmaci pri čemu zahtijevamo eksproprijaciju ukupne imovine koje ove dvije faze zahvataju.

4) Kako ministar procjenjuje uslove u kojima će živjeti građani ovog prostora za vrijeme gradnje i kako ćemo na 40 stepeni celzijusovih održati biljke i proizvodnju ako mi budemo morali da selimo?

Poštovani, sve više nam se nameće pitanje da petlja Smokovac nije slučajno zaboravljena i da se trasa Jadransko jonskog auto puta ne crta slučajno i pored činjenice da za ovaj autoput nema ni generalnog a kamoli idejnog projekta pa se crta samo glava bez ostatka trase. Još ima mnogo pitanja koja ovom priilkom nećemo otvarati već pozivamo sve institucije i medije da nas posjete i da na licu mjesta objave razgovor sa građanima. Za sada ne želimo da pokrećemo tužbe hoćemo dogovor i rešenja.

Bonus video: