Klub poslanika DPS predložio da se raspravlja i o izmjenama Zakona o radu

To je rješenje koje, kako su kazali, zaposlenima ostavlja mogućnost da rade do 67 godine starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja za žene, koje pravo im daje Zakon o PIO

5536 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predao je danas predlog za dopunu dnevnog reda sjednice Skupštine koja je zakazana za ponedjeljak, sa predlogom izmjena Zakona o radu.

Iz DPS-a je saopšteno da su taj predlog predale poslanice te partije Marta Šćepanović, Suzana Pribilović i Jovanka Laličić.

Iz te partije su podsjetili da je predlog zakona predat u skupštinsku proceduru još 9. Novembra, ali da nije uvršten u predlog dnevnog reda.

Kako su kazali, nadaju se da će doći do dopune dnevnog reda po njihovom predlogu, kako ne bi trpjeli radnici i njihova prava.

“Važeći Opšti kolektivni ugovor ističe 31. Decembra ove godine, a kako je došlo do zastoja u pregovorima između socijalnih partnera o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora, očigledno je da isti neće biti donijet u zakonom propisanom roku”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da bi se ovim predlogom zakona produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora i omogućilo da se zaštiti minimum prava i dostojanstvenih uslova rada zaposlenih koje im taj akt garantuje.

“Osim toga, Zakonom o radu uvedeni su novi instituti, poput instituta pripravnosti i dvokratnog rada, koje treba razraditi novim Opštim kolektivnim ugovorom”, kaže se u saopštenju.

Iz te partije su naveli da je, imajući u vidu da pomenuti instituti predstavljaju odstupanje od klasične organizacije radnog vremena i predstavljaju dodatno opterećenje za zaposlene koji rade u ovom režimu, neophodno predvidjeti na koga se odnose, kao i procenat uvećanja zarade po tom osnovu takvog rada.

“Iz tog razloga predlažemo da se Zakonom o radu predvide procenti uvećanja zarada za ova dva pravna instituta kako zaposleni, angažovani u ovom režimu ne bi trpjeli, zbog činjenice da nije zaključen novi Opšti kolektivni ugovor, kojim su isti trebali biti regulisani”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je Skupština Crne Gore usvojila 16. juna ove godine, snižena starosna granica sa 67 na 66 godina.

“I dodatno za određeni broj godina, ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stažom, kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, što je dovelo značajan broj zaposlenih u Crnoj Gori u nezavidan položaj”, dodaje se u saopštenju.

Oni su ocijenili da su naknadnim usvajanjem Zakona o dopuni Zakona o radu samo privremeno odložene ove negativne posljedice.

Iz DPS-a su istakli da predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu, vraćaju prethodno rješenje.

To je rješenje koje, kako su kazali, zaposlenima ostavlja mogućnost da rade do 67 godine starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja za žene, koje pravo im daje Zakon o PIO.

“Vjerujemo da će Skupština uvrstiti ovu tačku na dnevni red u korist svih građana te da će preovladati opšti a ne partijski interesi”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: