Spajić: Ministarstvo će podržati lokalne samouprave

“Svi smo svjesni značaja i obuhvata reforme koju smo predložili. Vladi su građani prioritet i spremni smo na dogovore kako bi se predložene reforme sprovele do kraja”, rekao je Spajić

10540 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pružiće lokalnim samoupravama svu potrebnu podršku tokom implementacije programa Evropa sad, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Iz Spajićevog resora je saopšteno da je on sa saradnicima održao treći sastanak sa predstavnicima Zajednice opština, kako bi razgovarali o sprovođenju tog programa reformi.

“Svi smo svjesni značaja i obuhvata reforme koju smo predložili. Vladi su građani prioritet i spremni smo na dogovore kako bi se predložene reforme sprovele do kraja”, rekao je Spajić.

Kako je naveo, Ministarstvo će pružiti lokalnim samoupravama svu potrebnu podršku tokom implementacije programa reformi, kako bi se osigurala održivost javnih finansija na centralnom i lokalnom nivou.

Iz Ministarstva su naveli da su predstavnici Zajednice opština podržali ciljeve tog programa.

“Opštine i Zajednica opština će u potpunosti biti posvećene sprovođenju i dati svoj doprinos na ovom planu”, kazali su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, predstavnici Zajednice su istakli da insistiraju na jasnom definisanju kompenzatornih mjera kojim će se eliminisati negativni uticaji na prihode lokalnih samouprava zbog promjene poreske politike.

Učesnici sastanka su se saglasili o potrebi preduzimanja kompenzatornih mjerama kojim će se obezbijediti opštinama puna održivost lokalnih javnih finansija tokom implementacije programa Evropa sad.

Iz Ministarstva su najavili da će amandmanski djelovati na Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Kako su pojasnili, amandman će se odnositi na povećanje procenta ustupanja dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica na 100 odsto opštinama sjevera i 20 odsto opštinama središnjeg i primorskog regiona.

Amandmanom će se opredijeliti dodatnih deset odsto poreza na promet nepokretnosti za Egalizacioni fond.

Ministarstvo će, takođe, amandmanski djelovati na Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu.

“Amandmanom će se u tekućoj budžetskoj rezervi opredijeliti dodatna sredstva za opštine, koja će biti dostupna u slučaju odstupanja u odnosu na prihode u prošloj godini zbog uticaja mjera iz Programa Evropa sad”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: