Uveden dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i osobama u Slobodnoj zoni "Luka Bar"

Iz Uprave prihoda i carina su istakli i da carinski nadzor robe koja se unosi u carinsko područje počinje od momenta njenog unosa i traje dok roba ne promijeni status, tj carinski nadzor prestaje onda kada se roba izveze, uništi ili ocarini i stavi u slobodan promet

15882 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Uprava prihoda i carina
Foto: Uprava prihoda i carina

Uprava prihoda i carina Crne Gore uvela je dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i osobama u Slobodnoj zoni "Luka Bar", saopšteno je iz tog resora.

Takođe, kazali su i da u vršenju carinskog nadzora poseban tretman ima akcizna roba unešena u Slobodnu carinsku zonu, tačnije da carinski nadzor robe koja se unosi u carinsko područje počinje od momenta njenog unosa i traje dok roba ne promijeni status, tj carinski nadzor prestaje onda kada se roba izveze, uništi ili ocarini i stavi u slobodan promet.

"U funkciji suzbijanja sive ekonomije i svih oblika krijumčarenja akciznih roba koji, kako se procjenjuje, godišnje umanjuju budžetski prihod za oko jednu trećinu, Uprava prihoda i carina dosljednim sprovođenjem svojih primarnih funkcija štiti državu od ilegalnog unošenja i iznošenja robe i prekograničnog kriminala", navodi se u njihovom saopštenju.

Istakli su da carinski nadzor predstavlja jednu od značajnijih mjera koju sprovodi carinski organ Uprave, te da adekvatnom primjenom svojih nadležnosti Uprava radi na efikasnom otkrivanju i suzbijanju organizovanog kriminala, krijumčarenja, korupcije i drugih carinskih delikata

"Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore je dana 22.07.2021. godine, zabranila skladištenje duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luka Bar“. U tom pravcu, u saradnji sa drugim državnim organima i u sarandnji sa menadžmentom Luke Bar, Uprava je preduzela niz aktivnosti u funkciji pojačanog carinskog nadzora i evidencije izlaska i ulaska robe iz skladišta u Slobodnoj zoni „Luka Bar“, a gdje se pretežno skladište duvanski proizvodi", saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Dodaju i da će adekvatnom primjenom svojih nadležnosti i dosljednom primjenom carinskih, poreskih, akciznih i drugih propisa nastaviti da radi na suzbijanju, sprečavanju i otkrivanju krijumčarenja duvanskih proizvoda.

Bonus video: