iz uniproma odgovorili cges-u

Pejović: KAP neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema

"Ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije će biti isključene do 31.12.2021. godine, za kada je EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u", navode iz Uniproma

6983 pregleda 5 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) neće biti subjekt koji će na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema Crne Gore i poremetiti rad evropske elektroenergetske interkonekcije, poručili su iz kompanije Uniprom, koja upravlja KAP-om.

Iz Uniproma su odgovorili na dopis direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivana Asanovića, koji je tražio da ga obavijeste o planiranoj potrošnji električne energije, kao i planiranim potrebnim snagama KAP-a, po mjesecima za 2022. godinu.

"Ponovićemo ono što smo Vam saopštili na sastanku koji je održan u prostorijama CGES-a 13.12.2021. godine, a kojem ste prisutvovali Vi i predsjednik odbora direktora CGES-a, gospodin Aleksandar Mijušković. Naime, kako u ovom trenutku nije potpisan novi ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022. godinu, a EPCG je najavila raskid postojećeg ugovora, dat je nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija. Ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije će biti isključene do 31.12.2021. godine, za kada je EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u", navodi se u odgovoru vlasnika i izvršnog direktora Uniproma Veselina Pejovića.

"Ukoliko, pak, dođe do nepredviđenih okolnosti kojima ne možemo upravljati, bićemo prinuđeni da to isključenje obavimo sami bez željenog planskog pristupa. Ako se ni to ne desi obaveza je CGES-a da 31.12.2021.godine u 24h, isključi KAP sa mreže kako ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja električne energije iz prenosnog sistema, u suprotnom smatraćemo CGES odgovornim za neovlašćeno preuzimanje električne energije", dodao je Pejović.

Uniprom će, kako je kazao, ukoliko ipak dođe do nekih promjena u odnosu na trenutne odnose sa Elektroprivredom kao snabdjevačem, i eventualno se sklopi neki drugačiji aranžman, blagovremeno obavijestiti CGES i dostaviti planove proizvodnje, odnosno planirane snage i potrošnje, kako bi CGES kao operator prenosnog sistema mogao sistemom upravljati na propisan način.

"Nakon isključenja serije Elektrolize nivo potrošnje električne energije će se svesti na oko 2-3MW/h, koliko je potrebno za potrošače u Zatvorenom distributivnom sistemu. Potrošači Zatvorenog distributivnog sistema će od 01.01.2022. godine potpisati ugovor o snadbijevanju sa FC Snabdijevanje – EPCG", zaključuje Pejović.