Krivokapić: Nisam ubijeđen da Pejović želi da se riješi problem

"Ova država se odgovorno odnosi prema svemu, a to znači da ćemo ispred svega imati javni interes", kazao je premijer

15007 pregleda 23 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je kako nije ubijeđen da postoji dobra namjera vlasnika i izvršnog direktora Uniproma Veselina Pejovića da se riješi situacija oko Kombinata aluminijuma Podgorica, kojim ta kompanija upravlja.

"Radi se o tome da su oni bukvalno potrošili resurse upravo tog dijela KAP-a sa ćelijama koje su na granici izdrživosti. Nisam siguran da imaju namjeru da održe tu proizvodnju. To vam je činjenično stanje", rekao je Krivokapić na pres konferenciji.

Kazao je da je Vlada u zaključku sa posljednje sjednice istakla stav koji se odnosi na preispitivanje privatizacije KAP-a, koji, kako je naveo, predstavlja "boljku Crne Gore od prošlosti".

"Mi smo sada tu boljku prebacili na privatnika koji isključivo želi da ostvari profit. Ova država se odgovorno odnosi prema svemu, a to znači da ćemo ispred svega imati javni interes. Nećemo se voditi dosadašnjom politikom koja je bila - koristi državno, a neka profit ubira privatnik. Vodićemo se isključivo ekonomskom logikom i vodićemo se onim što predstavlja tržište energije i voditi računa da energetski sistem bude stabilan".

Ne treba zanemariti, dodao je, da su KAP i okolina ekološki problematična tačka.

"Društveno odgovorno djelovanje je pokazala Željezara Nikšić, pa je radnicima, iako nisu angažovani, obezbijedila odgovarajuće uslove koji i danas traju, sa tim plaćenim odsustvom. Zašto bi neko van ove države imao bolji odnos prema radnicima nego onaj ko je ko zna kako dobio KAP i koristi njegove i ostale resurse Crne Gore", kazao je Krivokapić.

Rekao je da ne treba zaboraviti ni "koje su to garancije date za KAP i kome".

"Šta bi se od tih 150 miliona eura moglo uraditi? To je ponovo otišlo i neko mora napokon da snosi odgovornost što je dao garancije. Garancije daje država privatniku, a na kraju plaćaju građani. Đe to ima? Došlo je vrijeme čistih računa koji su obaveza ove Vlade", poručio je premijer.

Bonus video: