Ni firma Prve banke ne plaća porez

Kompanija “First assets management” banke u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića ima poreski dug za protekle četiri godine

19751 pregleda 12 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate 13.800 eura poreskog duga od podgoričke kompanije “First assets management”, čiji je osnivač Prva banka, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića.

U rješenju o pokretanju postupka, u koje su Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o poreskom dugu za protekle četiri godine, odnosno da nije izmiren porez na nepokretnost za imovinu koju ova firma posjeduje u Petrovcu, kao i nekoliko stanova u Budvi.

Iako je Prva banka do sada redovno izmirivala poreske obaveze za gotovo desetak zemljišnih kompleksa i još toliko stambenih nekretnina koje posjeduje na području budvanske opštine, firma koju je osnovala Prva banka našla se na crnoj listi poreskih dužnika.

Na spisku u koji su “Vijesti” imale uvid više od 50 kompanija su poreski dužnici i protiv svake je pokrenut postupak prinudne naplate.

Inače, “First assets management” vlasnik je u Petrovcu nekadašnje luksuzne vile “Komfor” i atraktivnog zemljišnog kompleksa od 8.231 kvadrata. Riječ je o lokalitetu Stupovi, na samom ulazu u Petrovac, a nekretninu Prva banka više od deceniju bezuspješno pokušava da proda.

Banka, kako su “Vijesti” ranije pisale, postala je vlasnik vrijedne imovine nakon što dotadašnji vlasnik, budvanska kompanija “Sunny hill” nije vratila kredit od 2,9 miliona eura.

Osnivač firme “Sunny hill” bila je budvanska kompanija “Moninvest”, koja je bila manjinski akcionar u firmi “Zavala invest”, nekadašnjeg vlasnika projekta apartmanskog naselja na Zavali.

Kredit je upravo uzeo “Moninvest”, a kao garanciju da će vratiti založio zemlju u Petrovcu.

Jedan od osnivača “Moninvesta” bio je i Svetozar Marović.

Prva banka je 2009. zvanično uknjižila vilu na sebe, od kada traži do danas kupca za nju. Na sajtu banke i dalje je oglas za prodaju nekretnine

”Predmetnu nekretninu čini zemljište ukupne površine 8,231 m2, potez Stupovi i građevinski objekat tipa odmarališta. Nepokretnosti se nalaze na strmom zemljištu lociranom iznad autobuske stanice u Petrovcu, na oko 500 metara vazdušne linije od mora. Neposredno iznad lokacije prolazi magistralni put. Predmetni građevinski objekat u Petrovcu korišćen je kao odmaralište Ferijalnog saveza. Do nekretnina se stiže zasebnom saobraćajnicom od lokalnog gradskog puta. Objekat je stari tip vile naknadno dograđen, smješten na zemljištu površine 362 kvadrata. Izgrađen je od starog prirodnog kamena na četri kaskadno postavljene etaže, gdje se nalazi pet objekata pojedinačnih površina 134, 101, 133, 12 i 8 kvadrata”, piše u oglasu na sajtu banke.

Prva banka je tek nedavno uspjela da proda dvije najvrednije nekretnine koje je imala na području budvanske opštine - atraktivni zemljišni kompleks od 11 hiljada kvadrata naspram hotela “Splendida” u Bečićima, nekadašnje Titetksovo odmaralište kupila je građevinska kompanija “Bemax”, dok je veliki zemljišni kompleks od šest hiljada kvadra u Miločerskom parku prodat podgoričkoj kompaniji “Easy drive” biznismena Aleksandra Mijajlovića, koga su mediji godinamam povezivali kao dio “ekipe iz Granda”, formalnog vlasnika građevinske kompanije “Bemax”.

I dalje na sajtu banke prodaju se zemljišni kompleksi na brdu Košljun, u Buljarici, Lučicama, ali i nekoliko parcela po Budvi.

Nikako da naplate dug od Milove kompanije

Opština muku muči kako da naplati porez od podgoričke kompanije “Global Montenegro”, partnerske firme šefa države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 57 hiljada eura poreskog duga od Đukanovićeve firme, jer nije plaćen porez na nepokretnost za veliki zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata koji su donedavno posjedovali na samom ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun.

Sa problemom naplate poreskog duga firme lidera opozicionog DPS, Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda se suočila nakon što je početkom septembra “Global Montenegru” atraktivna zemlja oduzeta zbog neplaćenog kredita, te preknjižena na podgoričku firmu “ HoldCo east “.

Budvanski katastar nije prethodno upisao hipoteku na zemljišni kompleks, na šta je Uprava lokalnih javnih prihoda insistirala, te je zbog toga podnijeta i žalba.

Bonus video: