"Više se nećemo ovdje okupljati nego ćemo sa porodicama pred Vladu"

"Prijavili smo potraživanja i dobili smo rješenja. Tražimo da nam se isplate 24 plate i zaostali doprinosi. Što se zaostalih plata tiče to je od deset do 20 hiljada eura po radniku. Ročište je zakazano za 23. decembar i vidjećemo šta će biti“, kazao je radnik Veselin Strunjaš

12596 pregleda 6 komentar(a)
Sa okupljanja dijela radnika, Foto: Svetlana Mandić
Sa okupljanja dijela radnika, Foto: Svetlana Mandić

Okupljanjem ispred kapije fabrike, dio radnika nikšićkog "Metalca Termochem" "obilježio" je dvije godine od kada je u tom preduzeću prestala proizvodnja, a radnici ostali bez kore hljeba.

"Nema vrata na koja nijesmo kucali i ko nas nije primio, od gradonačelnika do ministara. Sve neka obećanja, ali od tih obećanja niđe ništa. Kontaktirali su nas iz Ministarstva ekonomije da se 'strpimo' još malo, da Vlada pokušava svim silama da riješi naš problem. Ipak, u toj priči se pominje da smo mi privatna firma i da još uvijek ne može da se nađe nikakav modus", kazao je radnik Veselin Strunjaš.

Strunjaš
Strunjašfoto: Svetlana Mandić

Nikšićki "Metalac Termochem" je od 21.oktobra ove godine u stečaju, a radnici neće moći da se nadaju da će dobiti potraživanja jer firma za koju su radili nema imovine.

Naime, nakon što je u avgustu 2016.godine Metalac iz stečaja prodat češkoj kompaniji "Termochem", vlasnik je osnovao dvije firme - jednu, "Termochem Spol", na koju se vodi imovina, a drugu "Metalac Termochem", gdje su bili zaposleni radnici koji su po drugi put na Birou rada.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) piše da je firmu "Metalac Termochem", koja je registrovana 2. avgusta 2016. godine, sa ukupnim kapitalom od jednog eura, osnovala kompanija "Termochem Spol S.R.O." iz Praga, koja je nakon mjesec i po registrovala predstavništvo za Crnu Goru.

Proizvodnja u "Metalcu" je prekinuta 27. decembra 2019. godine, a radnici traže da im se poveže radni staž i isplate sve plate od kada ne rade, uključujući i dio novembarske i decembarsku zaradu koju su im dugovali prije prekida proizvodnje.

"Prijavili smo potraživanja i dobili smo rješenja. Tražimo da nam se isplate 24 plate i zaostali doprinosi. Što se zaostalih plata tiče to je od deset do 20 hiljada eura po radniku. Ročište je zakazano za 23. decembar i vidjećemo šta će biti“, kazao je Strunjaš.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, tokom nedavne posjete Nikšiću, razgovarao je sa predstavnicima radnika "Metalca" i obećao im da će razmotriti mogućnost da im Vlada obezbijedi kratkoročnu finansijsku pomoć, kao i da "doda novu energiju" da se transakcija oko kupoprodaje firme uspješno završi kako bi se obnovila proizvodnja i ljudi vratili tamo gdje im je mjesto.

"U Metalcu je priča toliko zamršena - postoje dvije kompanije, na jednoj je imovina, na drugoj radnici. U razgovoru koji smo imali sa vlasnikom Metalca predočili smo mu da je u interesu i Vlade i Opštine da se kupoprodaja završi što prije. Postoje potencijalni kupci koji bi obnovili proizvodnju i dobili smo određene garancije da se to može desiti vrlo brzo", kazao je tada ministar.

Kako je tada istakao, firma na koju se vode radnici više nije u vlasništvu "Termochema", već je sa čeških prešla na slovačke vlasnike.

"Sve je privatno vlasništvo i to dodatno usporava način na koji država tu može da pomogne", poručio je Milatović.

Radnici se nadaju, ali ne očekuju, da će do Nove godine od resornog ministarstva dobiti jednokratnu pomoć, jer je 110 porodica skoro dvije godine bez primanja.

"Što se pomoći tiče, stalno smo dobijali obećanja – od Grbovića, Simovića i sad od Milatovića, mada se opet pominje da smo privatna firma. U svakom slučaju, više se nećemo ovdje okupljati nego ćemo sa porodicama pred Vladu. Kad će to biti, obavijestićemo vas", poručio je Strunjaš, u ime radnika.

Bonus video: