Opština Tivat za Autobusku dala preko 51.000 eura

Opština Tivat nastavila da pomaže jedno od lokalnih preduzeća zbog lošeg poslovanja. Finansijska pomoć otišla za isplatu zarada radnicima te firme

7827 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština

Opština Tivat je u prvoj polovini ove godine svom lokalnom preduzeću Autobuska stanica Tivat (AST) uplatila preko 51.000 eura finansijske pomoći za isplatu zarada radnicima te firme.

To proizlazi iz podataka koje je lokalna uprava građanskih listi NP-BF-GB dostavila na zahtjev za slobodan pristup informacijama, a koji je Opštini početkom decembra podnio Opštinski odbor opozicione Demokratske partije socijalista. DPS je u tom zahtjevu tražio podatke o svim isplatama novca koje su pravnim licima, NVO i udruženjima u toku 2021. godine isplaćivane sa stavke tekuća budžetska rezerva Opštine.

Prema podacima koje je administracija gradonačelnika Željka Komnenovića dostavila na traženje OO DPS-a, najviše novca u tom periodu iz budžetske rezerve Tivta dato je opštinskom preduzeću AST zbog, kako se navodi u obrazloženjima tih isplata, lošeg poslovanja te firme koja je u gubicima i čiji redovni prihodi ne mogu da podmire sve njene obaveze. Zbog toga je AST-u u januaru iz opštinskog budžeta isplaćeno 16.746 eura za isplatu zarada radnicima te firme za mjesec decembar 2020. Ista situacija desila se i u još tri navrata tokom prve polovine ove godine, kada je AST Tivat dobila 14.625 eura iz opštinske kase da bi isplatila zarade za februar, odnosno 8.940 eura da bi izmirila plate za april, te 9.269 eura za pomoć isplati zarada njenih radnika za maj ove godine.

AST koja ima 17 zaposlenih, je poslovnu 2020. godinu završila sa ostvarenim gubitkom od 29.950 eura. Opština je još početkom godine pokrenula proces spajanja dva svoja preduzeća Parking servis Tivat (PST) i Austobuska stanica Tivat (AST) u jednu firmu, pa su u martu odbornici u lokalnom parlamentu usvojili i Elaborat o spajanju te dvije firme koji je uradila kompanija Core Consulting iz Podgorice. Zaključak te analize je da je za lokalnu upravu mnogo efikasnije rješenje da PST i AST budu spojeni u jedno preduzeće, odnosno da se Autobuska stanica kao kompanija dobrovoljno likvidira, a da njenu imovinu, djelatnost i dio zaposlenih preuzme PST kao finansijski mnogo jača i solventnija opštinska firma.

AST i PST kao dvije odvojene firme inače, prije pet godina osnovala je nekadašnja lokalna vlast Tivta predvođena DPS-om, uprkos brojnim upozorenjima tadašnje opozicije da je to ekonomski neracionalno i da DPS to radi samo radi “udomljavanja” što većeg broja svojih članova po organima upravljanja dvije, umjesto samo jedne firme.

Proces spajanja AST sa PST-om koji sprovodi aktuelna vlast gradonačelnika Komnenovića je, međutim, zastao zbog blokade lokalnog parlamenta od opozicije predvođene DPS-om i SDP-a koji je u septembru povukao parlamentarnu podršku koju je do tada davao manjinskoj vlasti koalicije građanskih listi NP-BF-GB, jer SO mora da donese odluku o izmjenama i dopunama Statuta kompanije Praking servis da bi ova mogla proširiti svoju djelatnost i na usluge autobuske stanice, a onda na sebe preuzeti imovinu i radnike AST-a koji će se dobrovoljno ugasiti.

Prema podacima dostavljenim na traženje OO DPS-a, Opština Tivat je dosta novca iz budžetske rezerve ove godine potrošila i na plaćanje usluga čuvanja i ishrane ukupno 34 grla krupne stoke koje je Opština u nekoliko akcija protekih mjeseci, pohvatala na području Gradiošnice i Mrčevca. Ta poludivlja stoka koju su nesavjesni lokalni farmeri puštali da slobodno luta ovim djelovima Tivta godinama je nanosila veliku materijalnu štetu mještanima tih naselja, ali i predstavljala opštu opasnost jer su goveda u nekoliko navrata izazvala i saobraćajne udese na Jadranskoj magistrali kod aerodroma Tivat. Čuvanje u karantinu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu uhvaćenih ghoveda čiji se vlasnici nakon toga nisu javljali da grla preuzmu, pa je stoka i formalno postala svojina Opštine, do sada je lokalnu upravu Tivta ukupno koštalo 5.577 eura koji su do sada kroz pet uplata, sa stavke tekuća budžetska rezerva, proslijeđeni UIKS-u.

Zbog blokade rada lokalnog parlamenta jer DPS, SD, SDP i HGI bojkotuju njegov rad i ostavljaju ga bez kvoruma, Opština Tivat do sada nije mogla da realizuje namjeru da upravi UIKS-a besplatno ustupi do sada uhvaćenih 34 grla krupne stoke i na taj način “prebije” svoje finansijske obaveze za njeno čuvanje, odnosno da izbjegne gomilanje daljih troškova po tom osnovu koje mora plaćati na teret tivatskih poreskih obveznika.

Pomoć dobijale vjerske zajednice, mjesne zajednice, sportisti, zdravstvene ustanove....

Prema podacima dostavljenim na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama koji je podnio OO DPS-a Tivat, Opština je sa stavke tekuća budžetska rezerva, ove godine pomagala i vjerske zajednice.

Tako je Odboru Islamske zajednice za Boku Kotorsku i Budvu iz Tivta uplaćeno 1.500 eura “u cilju pomoć oko organizacije ramazanskih dana i Bajrama”, a Kotorskoj biskupiji - Župi Sv.Petra iz Bogdašića ukupno 1.200 eura u dva navrata, za pomoć u restauraciji oltarne slike, odnosno restauraciju vrata u toj crkvi.

Mjesna zajednica i Sokolsko društvo “Krtoli” dobili su 2.500 eura pomoći za organizaciju tradicionalnog “Srpksog sabora” u Krtolima, a ista MZ dobila je i 2.000 eura kao pomoć za izradu i montažu bine u Domu kulture u Radovićima.

Iz budžetske rezerve Opština Tivat je uplatila 7.000 eura Triatlon klubu “Kotor” za organizaciju manifestacije “Bokeški polumataron”, Opštoj bolnici Kotor dato je 1.000 eura kao pomoć za nabavku nove telefonske centrale, 3.210 eura je plaćeno za prevoz učenika iz Krtola do Srednje pomorske škole u Kotoru u drugom polugodištu školske 2020-2021. godine, 1.000 eura dato je Centru za socijalni rad za pomo licima u stanju socijalne potrebe, a sa istim iznosom je podržan i Hercegnovski strip festival...

Bonus video: