U septembru preuzeto 187,49 miliona kWh električne energije

„U septembru je očitano ukupno 346,84 hiljade mjernih mjesta ili 92 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, navodi se u saopštenju CEDIS-a
62 pregleda 0 komentar(a)
Struja, Foto: Vijesti
Struja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 31.10.2017. 13:07h

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 187,49 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, 27 odsto manje u odnosu na avgust, a na istom nivou u odnosu na uporedni period prošle godine.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je najviše električne energije ili gotovo 35 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„U septembru je očitano ukupno 346,84 hiljade mjernih mjesta ili 92 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, navodi se u saopštenju CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99,1 odsto.

„Ekipe Sektora za održavanje su u septembru 1,71 hiljadu puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 520 hiljada EUR“, rekli su iz CEDIS-a.

Takođe, sredinom prethodnog mjeseca počeli su radovi na izgradnji trafostanice 35/10kV Novi Ulcinj čija ukupna vrijednost, uključujući i cijenu gradnje tri 35kV i sedam 10kV kablovskih vodova, iznosi oko dva miliona EUR.

„U septembru je na kompletnom području Crne Gore najavljeno 400 prekida u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na mreži. Prosječna dužina trajanja prekida iznosila je oko tri sata“, navodi se u saopštenju.

Planirani radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, dok se o terminima radova korisnici svakodnevno obavještavaju putem medija, internet i Facebook stranice.

„Tokom septembra na području Crne Gore je ugrađeno 1,16 hiljada novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 260 hiljada, čime je pokriveno oko 70 odsto konzuma“, precizirali su iz CEDIS-a.

U septembru je na distributivnu mrežu priključeno 678 novih korisnika.

„Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 380 hiljada korisnika na području Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: