Uniprom obavijestio CGES da nema ugovor o struji za narednu godinu

Vlasnik KAP-a poslao EPCG neobičan predlog ugovora o snabdijevanju strujom, sagovornik "Vijesti" kazao da se njime možda pripremaju za tužbu

20139 pregleda 15 komentar(a)
Foto: CGES
Foto: CGES

Kompanija Uniprom obavijestila je danas Crnogorski elektroprenosni sistem da je Elektroprivredi uputila zahtjev za zaključenjem ugovora o snabdijevanju električnom energijom, ali da još nisu dobili odgovor.

CGES je ranije tražio da ga do danas obavijeste da li će biti potpisan ugovor o snabdijevanju za narednu godinu, kako bi znali kako da sprovedu bezbjedno isključenje KAP-a sa energetske mreže, jer postojeći ugovor Uniproma i EPCG o kupovini struje ističe 31. decembra.

U zahtjevu Uniproma upućenom EPCG o budućem snabdijevanje se traži da budu razvrstani u kategoriju ostali kupci, sa planiranom godišnjom potrošnjom od 661,3 miliona kilovat časova godišnje, dok nije naveden model snabdijevanja kao ni cijena već bi važila za kategoriju "ostali kupci".

Uz zahtjev su EPCG dostavili Ugovor o priključenju na prenosnu mrežu zaključen sa operatorom distributivnog sistema od 15. oktobra 2018. godine.

Izvor "Vijesti" kazao je da Uniprom za KAP treba imati ugovor o snabdijevanju za narednu godinu s obzirom da će raditi jedan dio drugih pogona a možda i 15-tak ćelija od donedavno aktivnih 150, ali da mu nije jasno zašto se traži ovako velika potrošnja jer je ona značajno veća od one koja bi bila potrebna za najavljeno smanjenje proizvodnje.

Uniprom dopis EPCG
foto: Privatna arhiva
Uniprom dopis EPCG
foto: Privatna arhiva

On je kazao da je moguće da Uniprom planira da tuži EPCG zbog neprodužavanja ugovora za narednu godinu po istim cijenama kao do sada, pa da želi ovih zahtjevom da sebi stvori bolju pravnu poziciju, jer bi imao odgovor od EPCG zašto ne mogu biti u kategoriji ostali kupci.

U dopisu CGES-u Uniprom navodi da očekuju kooperativnost EPCG i da će ugovor o snabdijevanju biti potpisan prije 31. decembra, o čemu će odamh obavijestiti CGES. Uniprom navodi i da se gašenje ćelija i smanje potrošnje struje odvija po planu i da ne očekuju probleme za stabilnost sistema uključujući i ekološke.

Uniprom dopis
foto: Privatna arhiva

Naveli su da će i u slučaju da EPCG odbije da potpiše o tome obavijestiti CGES, ali da će u tom slučaju svu odgovornost za moguću nastalu štetu imati EPCG.

Uniprom je ranije tražio da mu EPCG odobri dugogodišnji ugovor o kupovini struje po cijeni od 45 eura po megavatčasu, dok je EPCG to odbila navodići da su cijene na međunarodnoj berzi sada i preko 250 eura, dok oni mogu ponuditi najnižu od 12 eura po megavat času.

Bonus video: