Damjanović: Vlada primjer nestručnosti i neodgovornosti prema ekonomiji

"Premijer i njegovi ministri pokazuju pravo lice – bitnije su im fotelje i samopromocija od demokratije, ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore"

9625 pregleda 363 reakcija 47 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: DPS
Sanja Damjanović, Foto: DPS

Vlada je primjer nestručnosti i neodgovornosti prema ekonomiji Crne Gore i građanima, ocijenila je potpredsjednica Demokratske partije socijalsta (DPS) Sanja Damjanović.

"Sve što se godinama mukotrpno gradilo, ova Vlada uništava munjevitom brzinom. Pri čemu su već četiri ministra izgubila povjerenje parlamenta i u svakoj demokratskoj zemlji bi to odavno značilo ostavku kompletne Vlade. Međutim, premijer i njegovi ministri pokazuju pravo lice – bitnije su im fotelje i samopromocija od demokratije, ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore", navela je Damjanović u saopštenju.

Prema njenim riječima, kada je Vlada tokom čitave prethodne godine kritikovala program ekonomskog državljanstva, pozivala se na stavove Evropske komisije (EK) i procese koji su pokrenuti protiv Kipra i Malte.

Smjenjivale su se, kako je navela, izjave premijera i pojedinih ministara kako se radi o jako lošem poslu za Crnu Goru, koja trpi kritike međunarodnih partnera i šire zajednice.

"Kao rezultat ovih populističkih i paušalnih izjava, Vlada je i zvanično na sjednici održanoj 18. aprila prošle godine usvojila zaključak da neće produžavati važenje ovog programa nakon 31. decembra prošle godine“, rekla je Damjanović.

Međutim, kako je kazala, Vlada je veoma stidljivo i rijetko govorila o ekonomskim efektima ovog programa koji je osmislila vlada Duška Markovića.

"Program je u Crnu Goru donio investicije vrijedne preko 450 miliona eura, preko 2,8 hiljada planiranih novih radnih mjesta, najveća ulaganja u sjever u novijoj istoriji Crne Gore uz direktan priliv u budžet od preko 20 miliona eura. I šta ćemo sad? Kako da opravdamo ukidanje ovog programa dok još nijesmo punopravna članica Evropske unije (EU)? Zar je potrebno ekonomsko znanje da se procijeni izuzetno ozbiljan efekat ovog programa za razvoj Crne Gore? Naravno da nije“, tvrdi Damjanović. Ona je navela da „kada ste na vrhuncu svojih populističkih pohoda na zdrav razum građana onda ništa drugo ne preostaje nego da spašavate što se spasiti može od propalih politika Vlade i da donesete jedinu moguću odluku – da se produžava program ekonomskog državljanstva Crne Gore“. „I to krišom, 31. decembra prošle godine, na elektronskoj sjednici, iako je redovna sjednica bila održana samo dva dana ranije. Ovo je bijedan pokušaj da se sakrije nekompetentnost i površnost Vlade. To sve dovoljno govori o kapacitetima Vlade da vodi odgovornu ekonomsku politiku“, poručila je Damjanović. Ona je rekla da se u navedenoj odluci zahtijeva od investitora da pored dosadašnjih nameta ulože još 100 hiljada EUR u Fond za inovacije Crne Gore. „To je onaj Fond za inovacije koji je takođe rezultat rada prethodne vlade i ministarstva nauke, definisan u Zakonu o inovacionoj djelatnosti usvojenom 30. jula 2020. godine. Taj isti Fond za inovacije još ne funkcioniše i ko zna kad će, a Vlada je imala preko godinu da ga učini operativnim“, navela je Damjanović. Ona je rekla da je ova Vlada „ni na nebu ni na zemlji“, ali će uskoro sigurno biti u prošlosti. „Crna Gora će još jednom pokazati da je iznad populizma, nacionalizma i retrogradnih politika. Uskoro će Crnom Gorom opet upravljati progresivne snage i vratiti je na kolosjek razvoja za koji se borila decenijama“, zaključila je Damjanović.

Bonus video: