Cijene osnovnih namirnica ostaju visoke do nove žetve

Na svim svjetskim tržištima prošle godine zabilježene rekordno visoke cijene svih žitarica i uljarica

20866 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: D
Ilustracija, Foto: D

Visoke cijene žitarica i uljarica, od kojih zavise i cijene ostalih osnovnih prehrambenih namirnica, mogle bi ostati na rekordno visokom nivou sve do naredne žetve krajem ljeta, naveli su “Vijestima” iz Novosadske produktne berze, na pitanje da li se u narednom periodu može očekivati dalji rast ovih cijena, njihova stabilizacija na sadašnjem nivou ili pad odnosno povratak na prethodni nivo.

Novosadska produktna berza, najveće je regionalno berzansko tržište i institucija koja prati kretanje cijena žitarica i uljarica na evropskim i svjetskim berzama.

Cijene žitarica i uljarice tokom prošle godine dostigle su rekordno visoke cijene na svjetskim berzama zbog niskog roda izazvanih sušom i klimatskim promjenama na nekim od najvećih svjetskih područja ove proizvodnje.

Sve to je uz rast cijena goriva i mineralnih đubriva, uticalo da brašno, ulje, hljeb i stočna hrana poskupe tokom 2021. godine i za preko 100 odsto, a posredno i ostali poljoprivredni proizvodi proizvodi poput mlijeka, sira, mesa, jaja,...

Crnogorski poljoprivrednici, a naručito stočari, imali su velikih problema zbog rasta cijena stočne hrane i žitarica na međunarodnim tržištima, jer se većina ovih proizvoda uvozi, ali i zbog povećanja cijena goriva i vještačkog đubriva. Oni su i organizovali i nekoliko protesta, što je rezultiralo da Ministarstvo poljoprivrede dijelimično poveća premije za otkupljeno mlijeko, a veća podrška ovom sektoru najavljena je kroz mjere iz Agrobudžeta za ovu godinu.

I crnogorska pekarska industrija bila je u velikim problemima nakon što je Vlada cijenu osnovne vrste bijelog pšeničnog hljeba od 500 do 600 grama ograničila na 50 centi u julu prošle godine, jer je ubrzo nakon toga došlo do novog poskupljenja brašna za oko 40 odsto, a ostalih sirovina i do 120 odsto. Vlada krajem decembra nije produžila uredbu pa je cijena ove vekne hljeba povećana na 65 do 70 centi, koja je početkom prošle godine bila 40 centi.

Iz Novosadske produktne berze navode da je prognoze za ovu godinu izuzetno teško dati, ali da dosadašnji trendovi na svjetskom tržištu mogu pojasniti sliku o onome šta bi moglo da se očekuje.

”Situacija na tržištu, generalno, je izuzetno kompleksna. Ako se samo podsjetimo nekih očekivanja da će korona dovesti do pada potražnje, zatvaranja tržišta, pa time i obaranja svih cijena - vidimo da se desio potpuno suprotan scenario. Skoro cijele 2021. godine su sve robe, ne samo agrarne, bilježile enormne cjenovne skokove. Globalna dešavanja, špekulacije, psihološka očekivanja, logistički problemi, štampanje novca - sve su to samo neki od faktora koji su doveli do globalne inflacije. Ti faktori se nisu brzo pojavili, pa se ne očekuje ni brzo njihovo ukidanje, odnosno očekuje se da cijene svih roba ostanu na visokom nivou. Naravno, uvek je moguće da neka od država velikih proizvođača ili uvoznika donese neku odluku u cilju zaštite sopstvenog tržišta, a što može da se preslika na kompletna svetska kretanja”, naveli su iz Produktne berze.

Prema njihovom izvještaju, tokom prošle godine u odnosu na 2020, zabilježen je rast cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

”Kukuruz se trguje trenutno po cijeni od 24,90 din/kg bez PDV-a (21 euro cent), dok je u istom periodu prošle godine cijena iznosila 18,80 din/kg bez PDV-a (16 centi). Kada uporedimo sa prethodnom godinom to je rast od 32,5%. Pšenica se trguje po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a (25,8 centi), a prije godinu dana je trgovana po cijeni od 20,91 din/kg bez PDV-a (17,7 centi), što je rast za 45,9%. Soja je imala svoj rekordni nivo u maju, kada je trgovana po 85,50 din/kg bez PDV-a (72,4 centa). Trenutno se ova uljarica trguje po cijeeni od 71,50 din/kg bez PDV-a (60,5 centi), dok je prošle godine u ovom periodu cijena bila niža za 40,6%, odnosno iznosila je 50,85 din/kg bez PDV-a (43 centa). U odnosu na 2019. godinu, cijena kukuruza ima rast od 68,2%, pšenice od 60,5%, dok je soja poskupjela 86,7 odsto”, naveli su iz Produktne berze.

Posijane veće površine, rod će zavisiti od vremena i ulaganja ratara

Na pitanje da li se u Srbiji, najvećem regionalnom proizvođaču žitarica i uljarica, može očekivati bolji rod, iz Produktne berze su naveli da su posijane veće površine, ali i da će rod zavisiti od vremenskih prilika kao i toga koliko su ratari uložili ili spremni uložiti u rod zbog visokih cijena mineralnih đubriva.

”Cijene inputa za sjetvu dostigle su veoma visoke nivoe, te je sjetva bila skuplja nego prethodnih godina. Veoma je teško u ovom trenutku predviđati kvalitet budućeg roda, s obzirom na veliki broj faktora koji na njega utiče, počev od vremenskih prilika, pa sve do spremnosti ratara da ulože u proizvodnju. Takođe, pred nama je izuzetno dug vremenski period do početka žetve. U odnosu na prethodnu godinu, posijane su veće površine pod pšenicom. Za sada su vremenski uslovi povoljni, a kakav će rod biti, ostaje nam da pomno pratimo u budućem periodu”, naveli su iz Produktne berze.

Kao primjer rasta troškova ratarima navodi se cijena vještačkog đubriva - ruske UREA, granulisana, pakovanje 500/1, koja je krajem prošle godine prodavana po cijeni od 106,39 din/kg bez PDV-a, (90 centi). U odnosu na isti period prethodne godine kada je cijena iznosila 31,98 din/kg bez PDV-a (27 centi), ona je sada veća za 232 odsto.

Bonus video: