Odbor za taksi prevoz zatražio sastanak sa MFSS, MEK i UPC: Tražićemo podršku od koje zavisi opstanak

Odbor za taksi prevoz je poručio da problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan "Evropa sad"

1679 pregleda 5 komentar(a)
Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore, Foto: UPCG
Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore, Foto: UPCG

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG), koji ima predstavnike iz 13 crnogorskih opština zatražio je hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS), Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK) i Uprave prihoda i carina (UPC), kako bi im ukazali na velike probleme i poteškoće u kojima se nalaze njihova privredna društva i zatražili podršku od koje zavisi njihov opstanak kao i opstanak radnih mjesta njihovih zaposlenih, saopšteno je danas iz tog Odbora.

"Osim pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajan pad prometa i nepovoljni ekonomski pokazatelji u ovoj djelatnosti posledica su i drugih pojava među kojima se izdvaja siva ekonomija i nelojalna konkurencija, a o čemu su u više navrata obavještavali i donosioce odluka i javnost. Njihova riješenost da u potpunosti implementiraju novine iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i na taj način daju svoj doprinos konačnom uređivanju tržišta taksi prevoza u Crnoj Gori donijela je nešto suprotno – njihova pozicija na tržištu je dodatno pogoršana imajući u vidu činjenicu da je svega oko 30% kompanija iz ove djelatnosti sprovelo elektronsku fiskalizaciju. Takođe, poslednjih mjeseci su upravo fiskalizovane kompanije najčešće subjekti inspekcijskih kontrola što, osim što je paradoksalno, postavlja opravdano pitanje o riješenosti i namjeri nadležnih organa da se ovom problematikom bave način koji doprinosi opštem interesu", ističe se u saopštenju Odbora koje potpisuje predsjednik Odbora, Dejan Nuculović.

Odbor za taksi prevoz je dodao da predmetni problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan "Evropa sad".

"Iz navedenih razloga, Odbor je zatražio hitan sastanak sa nadležnim državnim organima na kojima bi im ukazali na svoje zahtjeve kako bi im se bar u određenoj mjeri nadoknadila realna šteta zbog postojanja okolnosti kojima ni na koji način nijesu doprinijeli:

1. Subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal 2022. godine, koje bi se omogućile samo za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga;

2. Isplata dugovanih sredstava po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore;

Članovi Odbora očekuju da će nadležni organi prepoznati značaj neophodne saradnje privatnog i javnog sektora u rješavanju ovakvih situacija, kao i značaj da sačuvamo svako privredno društvo koje se prema pozitivnim propisima odnosi odgovorno i samo kroz tu prizmu posmatra svoje buduće poslovanje. Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, njihove kompanije će biti primorane da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta", piše u saopštenju Odbora.

Skupština je na posljednjem zasijedanju u prošloj godini usvojila set zakona čija će se primjena značajno odraziti na poslovanje crnogorske privrede, a u kontekstu ostvarivanja ekonomskog programa "Evropa sad".

Prema programu "Evropa sad", minimalna plata zaposlenih u Crnoj Gori povećala se od januara na 450 eura sa dosadašnjih 250 eura.

Programom su uvedene brojne mjere koje se tiču rasterećenja poreskog opterećenja na rad, ukidanja doprinosa na zdravstvo, kao i uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura. Takođe, uvodi se i progresivno oporezivanje kad je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Bonus video: