Od auto-puta prihod 4,5 miliona

Promjene u rokovodećim strukturama Monteputa završene su tek sredinom decembra kada je izabran novi izvršni direktor, jer je prethodni bord direktora onemogućavao svoju smjenu ranijim izmjenama Statuta

8541 pregleda 8 komentar(a)
Od naplate putarine kroz Sozinu očekuju 9,3 miliona eura
Od naplate putarine kroz Sozinu očekuju 9,3 miliona eura

Vlada je juče usvojila Predlog plana rada i Predlog finansijskog plana “Monteputa” za 2022. godinu, pa su tek sada ispunjeni uslovi da ova državna kompanija raspiše javnu nabavku za mehanizaciju i opremu potrebnu za održavanje dionice auto-puta Podgorica - Meteševo.

Iz Monteputa su “Vijestima” prošle sedmice saopštili da je dokumentacija za ove nabavke već u pripremi i da će tender za nabavku vozila za zimsko održavanje, kao i ostale neophodne mehanizacije, biti raspisan čim Vlada usvoji plan rada. Nabavka ove opreme neohodna je i da bi se okončao tehnički prijem i saobraćajnica pustila u bezbjedan rad.

Promjene u rokovodećim strukturama Monteputa završene su tek sredinom decembra kada je izabran novi izvršni direktor, jer je prethodni bord direktora onemogućavao svoju smjenu ranijim izmjenama Statuta.

Kompanija očekuje da će ove godine imati 9,3 miliona eura prihoda od naplate putarine kroz tunel Sozinu, što je za oko 400 hiljada eura više nego prošle godine. Zbog kašnjenja u izgradnji i puštanju u rad, očekuje se tek 4,45 miliona eura prihoda od naplate putarine na dionici auto-puta Podgorica - Mateševo

U planu rada je navedeno da je za nabavku specijalnih snijegočistača i druge opreme za održavanje potrebno 3,7 miliona eura, a za drugu opremu potrebnu kako bi držali u funkciji prvu dionicu neophodno je još 3,3 miliona eura. To se odnosi na nabavku vatrogasnih vozila, raznih drugih specijalizovanih vozila i opreme, računarske i kancelarijske opreme, sistema za naplatu putarine,...

Za tu svrhu uprava Monteputa je uzela kredit od Investiciono razvojnog fonda u visini od sedam miliona eura.

Monteput je ranije uzeo kredit kojim je izgradio dio elektroenergetske opreme i instalacija, a koje će sada, kako je navedeno prodati, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu za osam miliona eura, čime bi vratio dio ranijih kredita.

Takođe, Monteput ove godine dobija 5,1 milion eura iz kapitalnog budžeta za rekonstrukciju puta od Mateševa ka Kolašinu.

Kompanija očekuje da će ove godine imati 9,3 miliona eura prihoda od naplate putarine kroz tunel Sozinu, što je za oko 400 hiljada eura više nego prošle godine.

Zbog kašnjenja u izgradnji i puštanju u rad, očekuje se tek 4,45 miliona eura prihoda od naplate putarine na dionici auto-puta Podgorica - Mateševo.

Ukupni planirani prihodi kompanije iznose 38,8 miliona eura, dok će rashodi biti 38,7 miliona eura. Monteput ove godine treba da vrati rate za stare kredite u iznosu od 9,9 miliona eura.

Bonus video: