najviše distribuirano korisnicima u Podgorici, Danilovgradu i Cetinju

CEDIS: Korisnici u decembru preuzeli skoro 30 odsto struje više u odnosu na novembar

"Očitano je ukupno 392,88 hiljada brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni", rekli su iz CEDIS-a

4504 pregleda 5 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS
CEDIS, Foto: CEDIS

Korisnici elektrodistributivnog sistema u decembru su preuzeli ukupno 274,72 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je skoro 30 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistrbutivnog sistema (CEDIS).

Potrošnja u decembru je bila deset odsto viša u odnosu na isti period 2020. godine.

Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

"Očitano je ukupno 392,88 hiljada brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni", rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u decembru realizovale 2,47 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 364 hiljade eura.

Na distributivnu mrežu je tokom decembra priključeno 244 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca na nivou primarne mreže pokrenuti su postupci javnih nabavki za osam projekata za koje je planiran iznos od preko osam miliona EUR, od čega se najviše sredstava izdvaja za izgradnju četiri nove trafostanice 35/10kV - Bigova i Grbalj 2 u Kotoru, Tri krsta u Tivtu i Volođa u Pljevljima“, naveli su iz CEDIS-a.

U decembru su završeni i radovi na izgradnji četiri trafostanice 10/0,4kV - Grbavci u Podgorici, Rena u Baru, Blok 12 u Budvi i Borje 1 na Žabljaku, za koje je izdvojeno oko 300 hiljada eura.

Prethodnog mjeseca je na području Crne Gore ugrađeno je 49 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 420 hiljada korisnika na području Crne Gore.