Luksuzna odijela iz prazne kase

Preduzeće Skijališta Crne Gore, koje “preživljava” uz pomoć države, nije žalilo da bi “obuklo” zaposlene na Ski-centru Kolašin 1600 - skijaške jakne premium brenda “Fischer” plaćalo je po 280 eura, pantalone od 170 do 200, podjakne 45 do 66, kabanice 130 eura...

68141 pregleda 547 reakcija 112 komentar(a)
Zaposleni oduševljeni opremom, Foto: Privatna arhiva
Zaposleni oduševljeni opremom, Foto: Privatna arhiva

Zaposleni u državnom Ski-centru Kolašin 1600 ove sezone nose odjeću jednog od najpoznatijih proizođača skijaške opreme - premium brenda “Fischer”.

Prema podacima sa sajta Vlade, preduzeće Skijališta Crne Gore, koje “preživljava” uz pomoć države, skijaške jakne poznate austrijske kompanije sportske opreme, osnovane prije gotovo 100 godina, plaćalo je po 280 eura, pantalone od 170 do 200, podjakne 45 do 66, kabanice 130 eura... Cipele renomiranog proizvođača “Alpina” koštale su po 140 eura.

Da bi kvalitetno “obukli” zaposlene, Skijališta su izdvojila skoro 20 hiljada eura novca poreskih obveznika, sa PDV-om. Na odjeći i obući nije se štedjelo, uprkos tome što Skijališta Crne Gore od osnivanja, krajem 2017. godine, nije moglo da posluje bez izdašne pomoći države. Tako je iz državnog budžeta, na primjer, tokom 2019. i 2020. za održavanje poslovanja Skijališta izdvojeno više od 1,5 milona eura.

Oprema za zaposlene na kolašinskom skijalištu kupljena je postupkom javnih nabavki od preduzeća Avantura Park iz Čajetine.

Trgovano je, između ostalog, 26 muških jakni - model “Hans Knauss”, i dvije ženske - model “Reith”, koje su Skijališta, po komadu i računajući i PDV, plaćala oko 280 eura.

Gotovo da je izvjesno da su Skijališta dobila popust jer, na primjer, model jakne “Hans Klauss” na inostranim sajtovima košta 300 do oko 400 eura, i to na sniženju od tridesetak procenata...

Model “Hans Knauss”, nazvan po legendi alpskog skijanja, reklamiran je kao “krunski dragulj kolekcije odjeće Fischer”. Te jakne, grantuje prozvođač, “odlikuje kvalitetna završna obrada i materijal certificiran bluesignom”, što znači da u proizvodnji nijesu korištene nikakve zabranjene ili štetne materije.

”Vrhunski funkcionalni materijali i tehnički detalji kao što su silikonski jastučići za ramena, detalji laserskog rezanja i revolucionarna 3D konstrukcija kapuljače čine ovu jaknu pravim remek-djelom”, piše u opisu tog modela “Fischer” skijaških jakni.

Poznati brend grantuje i da tanka obloga ugrađena u taj model “nudi izvrsnu termo izolaciju sa tehničkim i vodootpornim materijalima”. Posebno je, tvrde, pogodno za sportske aktivnosti koje zahtijevaju visoke performanse.

Prema onome što su “Vijestima” nezavnično kazali neki od zaposlenih, renomirani i skupocjeni brend je opravdao cijenu.

”Pravi potez mendžmenta. S obzirom koliko smo na snijegu i koliko su niske tempretaure na Bjelasici, često i uz jak vjetar, mislim da zaslužujemo ovu opremu. Ne znam je li bilo jeftinije, ali bolje sigurno nije. Nije, valjda, da ćete negativno da pišete o tome što su se poslodavci pobrinuli da nam je toplo i udobno?”, rekao je jedan od zaposlenih.

Naravno da zaposleni moraju biti dobro obučeni zbog temperatura na skijalištu nerijetko i do petnaestak stepeni ispod nule, ali i vjetra sa Troglave koji probija do kostiju. Ali, nesporno je i da se kvalitetno i toplo skijaško odijelo može kupiti za upola manje novca, a ta trgovina, čini se, mnogo više priliči gubitašu - kakva su Skijališta Crne Gore.

Skijališta su za zaposlene kupili i 26 muških i ženskih podjakni, a plaćane su, po komadu, od 45 do 66 eura. Cijena 24 para muških skijaških pantalona, sa štitnicima i bez štitnika, po komadu je iznosila između 170 i gotovo 200 eura.

Kape za zaposlene koštale su ukupno 204 eura, a rukavice više od 1.300.

Pored toga, od preduzeća iz Čajetine kupljeno je i 10 kabanica, a cijena jedne je oko 130 eura.

Na više pitanja “Vijesti” koja su se odnosila na razloge za kupovinu skupe opreme renomiranog prouzvođača za zaposlene, iz Skijališta nijesu odgovorili. Savjetovali su da se podaci potraže na zvaničnom portalu Vlade, specijalizovanom za javne nabavke (CEJN).

Na tom portalu objavljeni su podaci o postupku “nabavka skijaške HTZ opreme” za Skijališta Crne Gore, 9. novembra prošle godine. Jedina ispravna ponuda, kako piše u dokumentaciji o ishodu postupka nabavke, bila je preduzeća Avantura Park iz Čajetine.

Skijališta zbog toga nijesu mogla da biraju, a preduzeće iz Čajetine je ponudilo opremu brenda “Fischer”.

Triput u novom ruhu za tri godine

Iz Skijališta Crne Gore nijesu odgovorili ni na pitanje koliko je puta od februara 2019. godine, kada je počeo da radi Ski-centar Kolašin 1600, zaposlenima kupovana zimska oprema.

Prema nazvaničnim informacijama “Vijesti”, radnici su ove godine treći put promijenili radnu garderobu.

Prethodna dva puta, međutim, jakne i pantalone obezbjeđivane su sponzorstvom jednog građevinskog preduzeća i jednog domaćeg distributera sportske opreme.

Zbog toga je na jaknama zaposlenih dvije sezone bio i logo sponzora...

Za ski i bord opremu za rentiranje 80.000 eura

Pred početak zimske turističke sezone, Skijališta su, takođe postupkom javne nabavke, od preduzeća iz Čajetine obezbijedila i novu skijašku opremu za rentiranje, čija je vrijednost skoro 80.000 eura, sa PDV-om.

Riječ je, između ostalog, o gotovo 200 pari skija, pancericama, štapovima, snowboard-ovima, obući, vezovima...

Drugi ponuđač za tu nabavku bilo je beogradsko preduzeće koje, kako se navodi, nije dostavilo, u skladu sa propisima za tu oblast, garanciju ponude. Zbog toga je komisija za postupak javne nabavke ponudu ocijenila kao neispravnu.

Bonus video: