Mješovite hotele „sele” iz zakona o turizmu

Ministarstvo predložilo da se iz važećeg Zakona o turizmu i ugostiteljstvu izbrišu odredbe koje se odnose na hotele koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, dok se zadržavaju hoteli koji posluju po kondo principu. Poslovanje po mješovitom modelu uredilo bi se podzakonskim aktima po usvajanju novog zakona kojim je definisano brisanje postojećeg zakonskog rješenja

25433 pregleda 6 komentar(a)
Predlog zakona Vlada tek treba da utvrdi: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Predlog zakona Vlada tek treba da utvrdi: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je predložilo da se iz Zakona o turizmu i ugostiteljstvu izbrišu odredbe koje se odnose na hotele koji posluju po mješovitom modelu poslovanja, dok se zadržavaju hoteli koji posluju po kondo principu. Poslovanje hotela po mješovitom modelu, kako je planirano, uredilo bi se podzakonskim aktima.

Nacrt zakona o turizmu, kojim je definisano brisanje postojećeg zakonskog rješenja, je 6. decembra stavljen je na javnu raspravu sa koje još nije objavljen izvještaj. Nakon što Vlada utvrdi predlog, konačnu riječ o tome daće Skupština.

U hotelima koji posluju po mješovitom ili kondo principu omogućeno je da se kupi dio apartmana. Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što ih vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Iz MER-a su kazali da se ne isključuje mogućnost poslovanja po mješovitom modelu u narednom periodu, kao i da će prava investitora koji već grade te hotele i koji su dobili dozvole za gradnju biti zaštićena.

Važećim Zakonom o turizmu mješoviti model poslovanja može da se obavlja u hotelu kategorije minimum pet zvjezdica kapaciteta minimum 120 smještajnih jedinica u primorskom regionu i glavnom gradu i kategorije minimum četiri zvjezdice kapaciteta minimum 60 smještajnih jedinica u središnjem i sjevernom regionu i koji je u funkciji 12 mjeseci.

Iz MER-a su “Vijestima” kazali da su prilikom izrade nacrta zakona smatrali da odredbe koje se odnose na mješoviti model poslovanja hotela nije neophodno implementirati u njegov tekst, već da se to uredi podzakonskim aktom.

”Tekst nacrta zakona apsolutno ne isključuje mogućnost poslovanja po mješovitom modelu. Svi pravilnici koje je neophodno donijeti na osnovu novog zakona, biće donijeti odmah čim on stupi na snagu”, kazali su u MER-u.

Iz ovog resora su objasnili da je u prelaznim odredbama nacrta predviđeno da će se na hotele koji su dobili saglasnost nadležnih organa u pogledu tehničke dokumentacije i čija će izgradnja započeti u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona ili čija je izgradnja započeta po mješovitom modelu poslovanja prije stupanja na snagu novog zakona ili su do stupanja na snagu novog zakona potpisali ugovor sa renomiranim hotelskim operatorom u skladu sa važećim Zakonom o turizmu, primjenjivati odredbe važećeg zakona.

”Na taj način će u cjelosti biti zaštićena stečena prava investitora”, poručili su iz MER-a.

Iz ovog resora su kazali da ne mogu dati egzaktan odgovor na pitanje koliko je objekata koji bi poslovali po mješovitom modelu poslovanja u izgradnji jer odobrenja za tu vrstu gradnje daju nadležni opštinski sekretarijati i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Podatak kojim raspolažemo u skladu sa listom razvojnih projekata iz oblasti turizma, da su četiri objekta sa te liste predviđena kao hoteli sa mješovitim modelom poslovanja”, navodi MER.

Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva.

Primjedbe na javnoj raspravi zbog brisanja iz zakona

Iz MER-a su kazali da je na javnoj raspravi o nacrtu zakona u decembru bilo primjedbi na eliminisanje odredaba koje se odnose na mješoviti model poslovanja.

”U pitanju je neznatan broj primjedbi koje je stručni tim ministarstva koji je radio nacrtu ozbiljno razmatrio. Sugestije su djelimično prihvaćene implementiranjem u tekst nacrta rješenja koja će u potpunosti zaštititi prava investitora koji su započeli ili će u odgovarajućem roku započeti izgradnju objekata koji će poslovati po mješovitom modelu, odnosno, koji su potpisali ugovor sa renomiranim hotelskim operatorom, u skladu sa važećim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu”; kazali su u MER-u.

Iz ovog resora kažu da ostaje nedoumica (nije jasno) zašto se insistira na postojanju mješovitog modela poslovanja kao zakonskog rješenja, naročito ako se uzme u obzir da ministarstvo nadležno za poslove turizma, od utvrđivanja u Zakonu tog modela, nije dobilo nijedan zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za obavljanje djelatnosti po tom modelu.

”Trenutno samo dva objekta u Crnoj Gori imaju rješenje o odobrenju za obavljanje djelatnosti po kondo modelu poslovanja, koji je normativno prepoznat i u tekstu ovog nacrta zakona”, kazali su u ovom resoru.

Bonus video: