Usvojen zakon o faktoringu i lizingu

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da u procesu pristupanja Evropskoj uniji Crna Gora ima obavezu potpunog usklađivanja regulative iz oblasti bankarskog poslovanja sa relevantnim direktivama EU
414 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2017. 17:11h

Skupština je juče usvojila Zakon o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima kojim se prvi put utvrđuju uslovi za osnivanje, poslovanje i kontrolu usluga lizinga i faktoringa.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da u procesu pristupanja Evropskoj uniji Crna Gora ima obavezu potpunog usklađivanja regulative iz oblasti bankarskog poslovanja sa relevantnim direktivama EU.

“To usklađivanje podrazumijeva i da novi zakon o bankama treba da sadrži samo odredbe kojim se uređuje poslovanje banaka, a da se regulisanje nebankarskih finansijskih institucija realizuje posebnim zakonskim propisima kao što je ovaj zakon”, kazao je Radunović.

Prema novom zakonu tržište lizinga će kontrolisati Centralna banka (CBCG). Minimalni osnivački ulog da bi neko pružao lizing i faktoring uslugu je 125.000 eura.

Izmijenjeni su određeni uslovi i način rada mikrofinansijskih institucija (MFI), pa će njihov osnivački kapital biti povećan sa sadašnjih 100.000 eura na 125.000 eura.

Bonus video: