Luka usred NP „Skadarsko jezero” do kraja godine?

Planirani rok za završetak radova osam i po mjeseci od uvođenja izvođača u posao

61588 pregleda 33 reakcija 18 komentar(a)
Pristanište trenutno neuređeno za hiljade turista: Virpazar, Foto: BORIS PEJOVIC
Pristanište trenutno neuređeno za hiljade turista: Virpazar, Foto: BORIS PEJOVIC

Rok za dostavljanje ponuda za izbor izvođača radova na izgradnji Luke Virpazar ističe 15. februara, dok je planirani rok za završetak radova osam i po mjeseci od uvođenja Izvođača u posao, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Miinistarstva kapitalnih investicija (MKI).

Izgradnja Luke Virpazar je prekogranični projekat (ALMONIT MTC) koji sprovode Crna Gora, Albanija i Italija, a čiji je glavni cilj poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija. U okviru projekta, za izgradnju Luke Virpazar (I faza) odobreno je 2,44 miliona eura, dok je Vlada obezbijedila dodatnih 1,5 miliona.

Prekogranični projekat počeo je u maju 2019. i plan je da se završi u decembru ove godine.

Vlada je krajem prošlog mjeseca usvojila Informaciju u vezi gradnje koju je pripremilo MKI, a u kojoj je taj resor ukazao na probleme koje treba hitno riješiti.

Nedefinisane zone zaštite

MKI je objasnilo da je na osnovu izdatih urbanističko-tehničkih uslova izradilo idejno rješenje graničnog prelaza Virpazar, kao i idejni i glavni projekat prve faze Luke Virpazar. Na osnovu glavnog projekta je raspisan tender za izvođenje radova na izgradnji luke sa pratećim objektima 29. novembra prošle godine.

”Pošto luka spada u složene građevinske objekte, Ministarstvo ima zakonsku obavezu da prije početka radova podnese zahtjev za dobijanje građevinske dozvole Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, uz koji je potrebno dostaviti i pozitivan izvještaj Komisije na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Ministarstvo je elaborat predalo Agenciji za zaštitu zaštitu životne sredine na saglasnost 30. septembra prošle godine. Shodno Zakonu, formirana je komisija i zakazana javna rasprava. Javna debata održana prvog novembra prošle godine i zainteresovane strane su bile u mogućnosti da dostave pisane primjedbe na Elaborat. Izvještaj komisije sa primjedbama ministartsvo je dobilo 22. novembra 2021. godine”, navelo je MKI.

Razmatranjem primjedbi komisije zaključeno je da stavke koje se odnose na zonu zaštite lokacije koja je predviđena za izgradnju Luke Virpazar, u skladu sa detaljnom studijom lokacije, i nulto stanje biodiverziteta, onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku.

”Ministarstvo ekologije nema zvaničan dokumenat na osnovu kojeg su definisane zone zaštite Nacionalnog parka, pa je kao primjedbu komisija navela da se obrađivač elaborata pozivao na Plan upravljanja nacionalnim parkom, koji nije akt na osnovu kojeg se određuju zone zaštite i da obrađivač treba da pribavi izjašnjenje organa državne uprave nadležnog za planiranje prostora u kojoj se zoni nalazi lokacija. Po pitanju izrade nultog stanja biodiverziteta, izvještajem komisije traženo je da ova ispitivanja i rezultati budu tretirani kroz cijeli kalendarski ciklus. Uzimajući u obzir rokove za završetak projekta, jasno je da se mora pronaći model za prevazilaženje ove stavke, kao i za postavljanje najkraćih rokova za izdavanje građevinske dozvole”, istakli su iz MKI.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić su kazali da je 1. decembra održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekologije i Agencije za zaštitu životne sredine na kome je jedan od zaključaka bio da se Ministarstvo ekologije izjasni po pitanju zone zaštite dijela NP “Skadarsko jezero” predviđenog za izgradnju Luke Virpazar.

Probijanje rokova trošak za Vladu

”Do danas odgovor nije dostavljen MKI, ni nakon više poslatih urgencija. Osim pitanja elaborata, nadležno ministarstvo je prilikom izdavanja urbanističko-tehničkih uslova izostavilo da dostavi posebne tehničke uslove Regionalnog vodovoda što je prilikom projektovanja bilo obavezno uzeti u obzir, s obzirom da se na kompletnoj predmetnoj lokaciji nalaze dvije cijevi regionalnog vodovoda i visokonaponski kabal. U vezi sa tim, upućen je zahtjev za dobijanje dopune urbanističko-tehničkih uslova, koji odgovor nije dostavljen, iako je više puta naznačena hitnost u reagovanju”, navodi MKI u informarciji s kraja januara.

Zbog toga, kako je objašnjeno, MKI je spriječeno da nastavi primjenu projekata za koji je Vlada u julu prošle godine odborila nedostajućih 1,5 miliona.

”Naglašavamo da u primjeni projekata prekogranične saradnje partneri ne djeluju samostalno, već imaju zajednički projektni cilj i neispunjavanje obaveza od strane bilo kog partnera, povlači određene posljedice. S tim u vezi, važno je imati na umu da svako prolongiranje dovodi u pitanje pravovremenu realizaciju ovog projekta, što se može višestruko negativno odraziti. Osim što bi Vlada imala obavezu da vrati sav do sada potrošeni novac našla bi se i u situaciji u kojoj mora nadoknaditi gubitke svim projektnim partnerima koji bi realizaciju daljih aktivnosti finansirali svojim novcem. U krajnjem, ovakva situacija bi dovela do gubljenja kredibiliteta prillikom apliciranja za nove projekte”, konstatuje MKI.

Glavni projekat Luke Virpazar sastoji se od četiri cjeline - struktura luke, potporni zidovi i uređenje, čelični most za instalacije i arhitektonski objekat (turistički i tehnički objekat).

Ministarstvo ekologije nejasno po pitanju može li se graditi

Iz Ministarstva ekologije kojim rukovodi ministar Ratko Mitrović su na pitanje “Vijesti” zašto se nijesu izjasnili po pitanju zone zaštite dijela NP Skadarsko jezero predviđenog za izgradnju Luke Virpazar i kad će završiti posao, odgvorili da su shodno zaključku Vlade od 26. januara dostavili izjašnjenje u kojem se nalazi predmetna lokacija.

Mišljenje tek nakon zaključka Vlade: Ratko Mitrović
Mišljenje tek nakon zaključka Vlade: Ratko Mitrovićfoto: Boris Pejović

Resor je dostavio i odgovor na dopunsko pitanje šta piše u izjašnjenju, ali iz koga nije jasno da li gradnja Luke Virpazar može da počne.

”Uzimajući u obzir primjedbe i komentare iz izvještaja Komisije za ocjenu elaborata procjene uticaja na životnu sredinu projekta ‘Izgradnja Luke Virpazar sa pratećim objektima’-faza I, MKI se obratilo Ministarstvu ekologije,sa zahtjevom za tumačenje zone zaštite NP ‘Skadarsko jezero’ u kojoj se nalazi lokacija predviđena za realizaciju tog projekta. Ministarstvo ekologije je ukazalo da su zone zaštite ovog NP shodno Zakonu o nacionalnim parkovima određene važećim Prostornim planom posebne namjene za nacionalni park Skadarsko jezero iz 2001. godine (PPPN NP Skadarsko jezero), koji prepoznaje I i II kategoriju vrijednosti i kontaktnu zonu. Uvidom u grafičke priloge PPPN NP Skadarsko jezero, utvrđeno je da grafički prikaz sadrži planirano korišćenje prostora, dok kategorije vrijednosti (I i II) nisu grafički prikazane”.

Imajući u vidu položaj i lokaciju planirane Luke Virpazar u prostoru naselja Virpazar, tumačenje Ministarstva je da se ona nalazi na kraju ušća rijeke Orahovštice, pružajuči se vodenim ogledalom uz izgrađenu putnu infrastrukturu i infrastrukturu za prečišćavanje otpadnih voda.

”S tim u vezi, ta lokacija se tumači kao I kategorija vrijednosti, iz razloga što shodno PPPN NP Skadarsko jezero, ušća rijeka spadaju u tu kategoriju. Takođe, se shodno PPPN NP Skadarsko jezero I kategorija vrijednosti, zbog utilitarnog korišćenja za druge potrebe kao što je u ovom slučaju plovidba, definiše posebnim režimom za tu aktivnost, te se stoga tumači da se predmetna lokacija jednim dijelom nalazi i u II kategoriji vrijednosti”.

DPS je radio pametnije i nije napismeno tražio kršenje zakona

Povodom gradnje Luke Virpazar, ekolog i ornitogog Darko Saveljić saopštio je da je “DPS radio pametnije i da oni nikada nijesu od Vlade tražili da pismeno pogazi zakone koje je donijela”.

”Kad nastane problem, telefon u ruke, zovi, prijeti, ucjenjuj, pravi pakao od života. Ništa napismeno. Ova Vlada, pazite sad, napismeno traži od Agencije za zaštitu životne sredine da pogazi sve zakone i međunarodne konvencije koje je ova zemlja potpisala i dozvoli izgradnju Luke Virpazar. Oni već znaju da mogu graditi usred Nacionalnog parka, samo joj procedure osporavaju posao”, napisao je Saveljić na Fejsbuku.

Ne želi razvoj države uz kršenje zakona: Darko Saveljić
Ne želi razvoj države uz kršenje zakona: Darko Saveljićfoto: Luka Zeković

On je dodao da je istina da je pristan na Virpazaru neuređen i nesiguran za ukrcaj hiljada turista u ljetnjim mjesecima, ali da Vlada nije planirala njegovu adaptaciju već izgradnju nove luke, usred Nacionalnog parka i Ramsar područja.

”Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu ima skoro osamdeset primjedbi i ne može dobiti zeleno svijetlo dok se one ne otklone. I onda je pitanje da li mogu dobiti dozvolu za gradnju. Tako je po zakonu, što god u Vladi mislili”, istakao je Saveljić, dodajući da ne želi razvoj države na način što će se kršiti zakoni i zabijati prste u oči međunarodnim konvencijama.

Kovačević: EU finansira projekat koji će ugroziti životnu sredinu

Dugogodišnja izvršna direktorka NVO Green home Nataša Kovačević je saopštila da će izgradnja Luke Virpazar, čija je vrijednost investicije procijenjena na 2,44 miliona eura, biti 85 odsto kofinansirana kroz IPA II projekat.

”Dakle, EU finansira projekat koji će da ugrozi životnu sredinu u Nacionalnom parku, Natura 2000, Emeral i Ramsar području i kojim se krše odluke proistekle iz međunarodnih sporazuma. Ispred Savjeta Evrope se vodi slučaj otvoren već više od godinu dana protiv Crne Gore za neodrživu gradnju na Skadarskom jezeru, pri čemu prva obavezujuća preporuka Stalnog odbora sekretarijata Bernske konvencije je da se obustavi svaka dalja gradnja do donošenja prostornog plana posebne namjene za Skadarsko jezero i nove zonacije utemeljene na očuvanju prirode”, napisala je Kovačević na Fejsbuku.

Ona je dodala da s obzirom da sprovođenje preporuka je kritično loše, a situaciju prate Evropska komisija (EK) i Ramsar Sekretarijat, Delegacija EU u Crnoj Gori treba da izvijesti EK i traži obustavljanje i odlaganje finansiranja projekta novcem iz EU kojima će se ugroziti priroda i prekršiti preporuke međunarodnih Konvencija (Bernska i Ramsarska najmanje) i evropskih direktiva o zaštiti prirode.

Bonus video: