Jin: Kineske kompanije spremne da grade i nastavak autoputa

Odgovarajući na pitanje o prolongiranju rokova za završetak dionice Smokovac - Mataševo, Jin je kazao da je komanije CRBC već završila glavni projekat autoputa, ali je naglasio da je autoput sistematski projekat koji podrazumijeva određene stvari kao što su snabdijevanje strujom, upravljanje i održavanje

24247 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji ostalih dionica autoputa Bar - Boljari, kazao je kineski ambasador Liu Jin.

Jin je, gostujući na RTCG, kazao da glavna dionica autoputa Bar - Boljari predstavlja prijateljstvo dvije zemlje.

"Kao prvi autoput, naravno, predstavlja određenu prekretnicu koja ima očigledan značaj za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore i za jačanje povezanosti sa zemljama regiona i Evrope", rekao je Jin.

On je istakao da Kina smatra Crnu Goru prijateljskom zemljom i pruža joj punu pomoć da ostvaruje želju građana da dobiju autoput.

"Kina je Crnoj Gori obezbijedila povoljan kredit od drugih strana i kineska kompanija CRBC je uspjela da tokom pandemije organizuje čarter letove za prevoz kineskih radnika i angažovala ih na neprekidnoj izgradnji", naveo je ambasador Kine.

On je kazao da je jedno od njihovih razvojnih iskustava pokazalo da ako država želi da se obogati treba da izgradi puteve.

Odgovarajući na pitanje o prolongiranju rokova za završetak dionice Smokovac - Mataševo, Jin je kazao da je komanije CRBC već završila glavni projekat autoputa, ali je naglasio da je autoput sistematski projekat koji podrazumijeva određene stvari kao što su snabdijevanje strujom, upravljanje i održavanje.

"Sada treba da se stvore svi uslovi da se što prije otvori za saobraćaj i dugoročno gledano, autoput će imati značajnu ulogu u razvoju Crne Gore, ako se može potpuno završiti i spojiti. Kineske kompanije su spremne da učestvuju u izgradnji crnogorske infrastrukture, uključujući i autoputeve. Na osnovu prijateljskih odnosa i u skladu sa tržišnim principima ćemo učestvovati u saradnji",rekoa je Jin.

Proširiti ekonomsku saradnju

Saradnja Crne Gore i Kine je uglavnom bila usmjerena na izgradnji infrastrukture, a kineski ambasador smatra da to nije dovoljno.

"Može da se uspostavi saradnja u oblasti nove energije, jer je to u skladu sa zelenom strategijom obje strane. Kina ima tehničku prednost, a već smo sarađivali na projektu vjetroelektrana na Možuri, koja je uspješno završena i dobro funkcioniše", naveo je Jin.

On je istakao da u oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Kina ima ogromno tržište.

"Sa Kinom su sarađivale zemlje centralne i istočne Evrope i smatram da Crna Gora može više da izvozi svoje proizvode u Kinu", poručio je Jin.

On je,takođe, istakao mogućnost saradnje u oblasti digitalnih tehnologija.

"Kineski pametni proizvodi su jaki. Savjetujem prijatelje iz Crne Gore da se ne obaziru na primjedbe da je unapređenje nauke i tehnologije povezano sa nacionalnom bezbjednošću", kazao je Jin.

Bonus video: