Zbog trošenja novca iz budžeta saslušano više zaposlenih u Skupštini

Blagajnica parlamenta Tamara Čađenović otpuštena u julu, protiv nje prethodno pokrenuta dva disciplinska postupka
217 pregleda 1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2017. 05:39h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je premet u vezi sa trošenjem novca iz budžeta Skupštine u prošloj godini u okviru kojeg je saslušano više osoba.

Iz ODT-a “Vijestima” je saopšteno da je u toku izviđaj i da u cilju zaštite interesa postupka ne može biti saopšteno više podataka.

Bivši generalni sekretar Skupštine pokojni Siniša Stanković podnio je krivičnu prijavu protiv službenice parlamenta Tamare Čađenović 9. janura ove godine. On je sumnjao da su pojedini nalozi fiktivni i da su potpisi na njima lažni.

"Protiv Tamare Čađenović pokrenuta su dva disciplinska postupka 18. i 25. aprila 2017. godine. Odlukom disciplinske komsije njoj je prestao radni odnos na neodređeno vrijeme u Službi Skupštine 31. jula ove godine”, rečeno je juče "Vijestima" iz Odjeljenja za odnose sa javnošću parlamenta.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na poslovanje Skupštine u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U Izvještaju, koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga nije razduženo.

Ovlašćenje za podizanje gotovine za 2016. godinu, za potrebe Skupštine, imala je Čađenovićeva, a službenica za ovjeravanje je bila Vjera Prelević.

Ovakvo trošenje novca je samo jedna od 23 nepravilnosti koje je otkrila DRI.

U 2016. godini Skupština je promijenila tri predsjednika. Ranko Krivokapić (SDP) je bio do 19. maja 2016. godine, Darko Pajović (Pozitivna) od drugog juna do sedmog novembra, a Ivan Brajović (SD) je izabran 24. novembra prošle godine.

Brajović je juče kazao da je prošlogodišnje poslovanje parlamenta pitanje za njegove prethodnike. On tvrdi da je otkrio malverzacije i da je to prijavio Tužilaštvu i policiji.

Brajović je poručio da, ako neko ima problema, da će se prepoznati u izvještaju DRI.

Povodom izvještaja DRI juče se oglasio Građanski pokret URA koji smatra da je Skupština ponižena kada su Brajović i Pajović izabrani za njene predstavnike.

U saopštenju, koje je potpisao izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić, istaknuto je da ne čudi nezakonito poslovanje parlamenta kad se ima u vidu da se radi o ljudima koji su navikli da parazitiraju na državnom budžetu.

"Pajović je uveo političku korupciju u državni parlament i sa svojim kolegama sačuvao na vlasti organizovanu kriminalnu grupu, a Brajović je do sada napravio štetu i 'propuste' koji su koštali državu više desetina miliona“, kazao je Mikić.

Bonus video: