Marković: Vlada ne razmišlja o promjeni poreskih stopa

Predsjednik Vlade je, odgovarajući na pitanje poslanika Koalicije albanskih stranaka, Gencija Nimanbegua, rekao da je jedno od osnovnih opredjeljenja Vlade politika konkurentnih i stimulativnih poreskih stopa
1 komentar(a)
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Gov.me/S. Matić
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 25.10.2017. 14:45h

Postojeći poreski sistem Crne Gore je održiv, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da je Vlada opredijeljena da poreske stope zadrži na sadašnjem nivou.

“Već godinama imamo jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Evropi od devet odsto i veoma konkutrentnu stopu poreza na dohodak fizičkih lica od devet i 11 odsto. Te stope kroz fiskalnu strategiju nijesmo mijenjali, kao ni stope doprinosa na zarade, kako bismo doprinijeli povećanju zaposlenosti”, rekao je Marković u Skupštini na Premijerskom satu.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Koalicije albanskih stranaka, Gencija Nimanbegua, rekao da je jedno od osnovnih opredjeljenja Vlade politika konkurentnih i stimulativnih poreskih stopa.

“Vodilo se računa da poreske stope imaju minimalan uticaj na troškove privrede i životni standard građana”, dodao je Marković.

Nimanbegu je pitao koji je stav Vlade u odnosu na ukupan poreski sistemu Crnoj Gori, da li je on održiv sa postojećim porskim stopama ili se moraju povećati u narednim budžetskim godinama.

Nimanbegua je zanimalo i da li u Ministarstvu finansija razmišljaju da se dio prihoda koji se ostvaruje preko poreza ustupi opštinama kako bi se one finansijski osnažile.

Kada je u pitanju odnos centralne i lokalne vlasti, Marković je kazao da Vlada teži njegovoj optimizaciji.

“Vlada teži da razvija sistem finansiranja lokalnih samouprava zasnovan na principima pravednosti, ekonmičnosti i efikasnosti. Shodno propisima, lokalne samouprave se finansiraju iz soopstvenih i ustupljenih prihoda, dok se dijelom sredstava iz Egalizacionog fonda obavlja izjednačavanje između opština u ostvarivanju prihoda”, poručio je Marković.

Kada je riječ o ustupljivanju prihoda opštinama, Marković je ocijenio da takav model nije primjenjiv, jer se ne bi mogla uspostaviti pravednost u raspodjeli prihoda.

“S obzirom da je u Crnoj Gori sjedište najvećih poreskih obveznika dominantno u Podgorici, onda bi po tom modelu Glavnog gradu bio ustupljen daleko najveći iznos prihoda”, tvrdi Marković.

On je najavio da je u pripremi novi zakon o finansiranju lokalne samouprave, kako bi se dopinijelo finansisjkoj održivosti, naročito manje razvijenih opština.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miodraga Radunovića, kazao da je za razvoj tri turistička centra Kolašin 1600, Cmiljača u Bijelom Polju i mojkovačkom Žarskom planirano da se utroši oko 60 miliona eura do 2020. godine, dok je tokom ove plaćeno 1,5 miliona eura.

On je precizirao da je za razvoj ski centra Kolašin 1600 uloženo 370 hiljada eura, Cmiljaču 500 hiljada eura i Žarski 630 hiljada eura.

Radunović je pitao kakav je status realizacije integralnog projekta Bjelasica i Komovi, šta je do sada realizovano i koliko sredstava je uloženo u taj projekat.

„Kolašin 1600, jedan od turističkih centara koji je prepoznat prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi, biće 24 kilometra udaljen od autoputa, a upravo na tom području je u toku gradnja dionice važnog putnog pravca Lubnice-Jezerine, u vrijednosti oko 35 miliona eura“, precizirao je Marković.

Prostorni plan posebne namjene Bjelasice i Komovi predviđa detaljnu prostorno-plansku razradu za sedam ski centara: Kolašin 1600, Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju, Kolašin 1450, Komovi, Torine, Jelovica i avanturistički park Komovi.

„Ekonomski efekti realizacije ovih projekata su investicije od nekoliko stotina miliona eura, pretežno u turizmu i poljoprivredi, što će obezbijediti hiljade novih radnih mjesta u tim privrednim granama i srodnim djelatnostima. Obezbijediće se snažan regionalni razvoj i otvoriti prostor za nove investicije“, ocijenio je Marković.

On je precizirao da je Direkcija javnih radova uradila investicione elaborate kojima su definisani projekti neophodni za uspješan razvoj tri turistička centra – Kolašin 1600, Cmiljača i Žarski u Mojkovcu.

„Projekat Kolašin 1600 prepoznat je kao okosnica razvoja zimskog turizma, čijim razvojem će se stvoriti preduslovi za razvoj i ostalih ski centara. Od donošenja investicionog elaborata za ovaj lokalitet 2014. godine ukupna vrijednost zaključenih ugovora iznosi oko 16 miliona eura“, precizirao je Marković.

Prema informacijama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ukoliko sve bude realizovano planiranom dinamikom početak rada skijališta planiran je za sezonu 2018/19.

„Od donošenja investicionog elaborata za ski centar Cmiljača 2014. obavljene su brojne pripreme i aktivnosti, a do kraja godine će se objaviti javni poziv za realizaciju projekta prve faze“, naveo je Marković.

Za deset mjeseci u ski centru Cmiljača je, kako je rekao, probijeno i asfaltirano 4,2 kilometra puta. Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova, kada je riječ o putnoj infrastrukturi, je 1,2 miliona eura, a u toku je ugovaranje radova za projekte vrijednosti 2,7 miliona eura.

„Za ski centar Žarski je, od donošenja investicionog elaborata prošle godine, posebna faza posvećena putnoj infrastrukturi. U ovoj godini probijeno je dva kilometra puta za Žarski katun, u vrijednosti 1,2 miliona eura, a u toku je vrednovanje ponuda za drugu fazu radova na proboju 3,5 kilometara puta vrijednosti 1,9 miliona eura“, kazao je Marković.

Tokom 2020. godine planirano je da se stave u funkciju i ta dva planinska centra.

Marković je, na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića o eventualnim mjerama koje bi Vlada mogla preduzeti u cilju smanjenja javnog duga, odgovorio da će fokus biti na primjeni postojećih.

„Nemamo u planu donošenje novih mjera fiskalne konsolidacije, već će naš fokus u srednjem roku biti usmjeren na implementaciju postojećih mjera i unaprijeđenje poslovnog ambijenta“, kazao je Marković.

On je saopštio da je, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, javni dug sa depozitima na kraju septembra iznosio 64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je dug lokalne samouprave bio 5,6 odsto ukupnog javnog duga.

„Opadajućem trendu javnog duga doprinijeće poštovanje proncipa da tekuće rashode budžeta finansiramo iz izvornih prihoda, a da zaduživanje u narednom periodu bude uspjereno na refinansiranje dospjele glavnice duga i razvojne projekte“, rekao je Marković.

On je dodao da građani za deset mjeseci ove godine nijesu mogli osjetiti benefite ostvarenih rezultata, kao i da je Crnoj Gori potrebno oko pet do šest odsto prosječnog rasta BDP-a u narednih nekoliko godina, kako bi počela da sustiže ili dostigla veliki zastoj u razvoju u odnosu na razvijenu Evropu.

Bonus video: