Uprkos obećanjima koncesija za trajekt ni na vidiku

Umjesto najavljenog tendera za dodjelu koncesije do kraja 2021. za jedinu trajektnu liniju u državi iz Vlade sada najavljuju izradu analize opravdanosti za prevoz trajektom Kamenari - Lepetani

30077 pregleda 102 reakcija 14 komentar(a)
Opštine Tivat i Herceg Novi razmišljaju o zajedničkom poslu (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Opštine Tivat i Herceg Novi razmišljaju o zajedničkom poslu (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Iako su ranije iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) obećavali da će postupak za dodjelu koncesije za obavljenje brodskog prevoza putnika i vozila na jedinoj trajektnoj liniji u državi Lepetane - Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, biti završen do kraja 2021. godine, najnoviji razvoj događaja u Vladi ne daje nadu da će se to u skorije vrijeme i desiti.

Na pitanje “Vijesti” šta su konkretno MKI i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore do sada preduzeli u vezi s definisanjem koncesionog akta i raspisivanjem tendera za dodjelu ove koncesije iz resora koji vodi ministar Mladen Bojanić, kazali su da su u toku tek pripreme za preliminarne analize.

Javna nabavka

”Nakon preporuke Ministarstva finansija i socijalnog staranja da se, s obzirom na predmet postupka uređenja prevoza trajektom između pristaništa, primjenjuje Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kod Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u toku je postupak formiranja Komisije za otvoreni postupak javne nabavke ‘Izrada analize opravdanosti za prevoz trajektom Kamenari - Lepetani’. Nakon izrade ove analize i u zavisnosti od rezultata koji bude proizašao iz nje, preduzimaće se dalji koraci u odnosu na rješavanje ovog pitanja”, kazali su iz MKI.

MKI je prije nekoliko mjeseci pričalo drugu priču i obećavalo da će do kraja 2021. završiti postupak izbora novog koncesionara koji će dobiti višegodišnje pravo da obavlja trajeknti prevoz u Boki. Taj posao decenijama obavlja kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, koju je država prodala i privatizovala 2005. godine. Njeni novi vlasnici, podgorički biznismeni braća Dejan i Dušan Ban i njihov partner Željko Mihailović tada su od države osim trajekata i nekretnina Pomorskog saobraćaja, praktično kupili i važeći dugoročni ugovor koji je samo nekoliko mjeseci prije privatizacije, bivša državna uprava te kompanije napravila sa Morskim dobrom na period od 15 godina, o zakupu trajektnih pristaništa u Lepetanima i Kamenarima.

Pomorski saobraćaj od 2004. kada je taj ugovor sklopljen, obavlja trajektni prevoz samo na osnovu toga što su mu u zakup data dva pristaništa u Kamenatrima i Lepetanima, ali ne i koncesija na održavanje trajektne linije kako se to radi svugdje u svijetu. Važenje tog ugovora isteklo je krajem 2018.godine a bivša DPS-om predvođena Vlada je tada odlučila da Pomorski saobraćaj i Morsko dobro sklope aneks i da firma braće Ban i Mihajlovića nastavi da monopolistički obavlja djelatnost trajektnog prevoza u Boki, sve dok ne bude sproveden postupak dodjele koncesije po Zakonu o koncesijama.

Iz MKI su u oktobru prošle godine na interesovanje medija kada će se raspisati tender za dodjelu koncesije, saopštili da “pripremaju dokumentaciju za koncesioni ugovor i da je u toku priprema tendera i očekivanja su da će biti raspisan do kraja 2021. godine.” Ministar Bojanić je, odgovarajući na pitanje poslanice Danijele Đurović (SNP) u martu prošle godine u Skupštini kazao da će tender za dodjelu koncesije biti završen do kraja 2021. godine.

Šta piše u zakonu

Odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića sada, sudeći po odgovorima MKI na pitanja “Vijesti”, mijenja strategiju i više ne pominje Zakon o koncesijama kao način za rješavanje ovog značajnog pitanja, već Zakon o privatno-javnom partnerstvu. Međutim, član 14 stav 3 Zakona o privatno-javnom partnerstvu jasno propisuje da se on ne primjenjuje na “korišćenje prirodnih bogatstava u morskom dobru, radi obavljanja djelatnosti od javnog interesa”, a što je slučaj sa obavljam trajektnog prevoza u Boki. Naprotiv, članom 6 stav 4 Zakona o koncesijama, jasno je propisano da je “korišćenje prirodnih bogatstava u morskom dobru, radi obavljanja djelatnosti od javnog interesa” predmet dodjele koncesije, a ne aranžmana o privatno-javnom partnerstvu”.

Iz MKI nisu konkretno odgovorili na pitanje zbog čega koncesioni akt za trajektnu liniju u Boki o kome su pričali mjesecima i obećavali ga za kraj prošle godine, još uvijek nije stavljen na javnu raspravu i kada će se to konačno desiti.

Pitanja za MKI na koja nijesmo dobili konkretne odgovore su i - koje su ključne odredbe na kojima će država insistirati u smislu minimalne koncesione naknade (fiksne i varijabilne) te obaveza koncesionara u smislu unapređenja kvaliteta usluge i modernizacije brodova kojima će se obavljati trajektni prevoz u Boki i na koji vremenski period će biti data ova koncesija i kada se može očekivati raspisivanje tendera za njenu dodjelu.

”Nezahvalno je u ovom trenutku davati proizvoljne i paušalne procjene u vezi s finansijskim prihodima, upravo je cilj pomenute analize opravdanosti da dobijemo relevantne podatke na osnovu kojih je moguće iznositi zaključke”, saopštili su iz Bojanićevog resora.

Spor Morskog dobra i braće Ban

Morsko dobro je prije nekoliko dana odlučilo da pokrene postupak raskida ugovora sa Pomorskim saobraćajem, a povod za tu odluku je navodno nepoštovanje ugovorom predviđenih obaveza.

Iz Morskog dobra su objasnili da Pomorski saobraćaj naknadu za korišćenje obale u Lepetenima i Kamenarima za obračunski period od jula 2020. do kraja 2021. godine, izmirio po dvaput umanjenoj uobičajenoj cijeni. Pomorski saobraćaj je to uradio na osnovu odluke Vlade koja je lani, zbog posljedica pandemije naložila Morskom dobru da za 50 odsto umanji redovne naknade koju naplaćuje svojim poslovnim partnerima. Stoga je umjesto ugovorom iz 2004. predviđene naknade od četiri odsto od ostvarenog prihoda od prodatih trajektnih karata Pomorski saobraćaj za posljednjih godinu i po Morskom dobru platio dva odsto. Iz trajektne kompanije su negirali tvrdnje da oni ne poštuju ugovor istakavši da su platili sve u skladu sa odlukom Vlade.

Izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban pozvao je menadžment Morskog dobra da odluku o raskidu ugovora koju su najavili ne šalje Vladi, već kompaniji, a najavio je da će ona u tom slučaju “sve zatvoriti i prestati sa obavljanjem trajektnog prevoza”. Iz Morskog dobra su saopštili da je Pomorski saobraćaj dužan da obavlja djelatnost do završetka tendera i dodjele trajektne linije u dugoročnu koncesiju.

Ban se založio za hitno sprovođenje postupka za dodjelu koncesije “ma ko da je dobije” jer kako je kazao, aneks kojim je privremeno toj firmi produženo važenje ugovora sa Morskim dobrom iz 2004, ni njoj ne odgovara.

”Svaka privremnost znači stagniranje, a svako stagniranje znači tiho umiranje. Taj aneks je nešto na što smo mi nerado pristali, što predstavlja i za nas veliki teret. Slažemo se s Morskim dobrom, ali iz različitih motiva, da bi ovu stvar trebalo što prije riješiti”, podvukao je Ban.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović kazao je da je lokalna uprava nezadovoljna načinom na koji Pomorski saobraćaj radi i kako se odnosi prema lokalnim zajednicama u Boki i istakao da se pitanje trajektne linije u Boki mora riješiti dodjelom koncesije i sprovođenjem tendera za izbor koncesionara. On je naveo da opštine Tivat i Herceg Novi razmišljaju o formiranju zajedničkog javnog trajektnog preduzeća koje bi se bavilo tim poslom na osnovu dobijene koncesije.

Bonus video: