Zaštita bezbjednosti carinskog područja Crne Gore prioritet svih

Sastanak u Uprvi prihoda i carina organizovan u cilju unapređenja uslova za sprečavanje krijumčarenja roba i narkotika

11243 pregleda 46 reakcija 48 komentar(a)
Petričević, Foto: Boris Pejović
Petričević, Foto: Boris Pejović

Pojačan dvadesetčetvoročasovni nadzor, uspostavljanje elektronske evidencije prometa roba iz Slobodne zone Luka Bar, omogućavanje pražnjenja kontejnera na jednoj lokaciji uz pokrivenost CCTV nadzorom, povezivanjem brodara u CIS sistem za automatsko preuzimanje podataka... zaštita bezbjednosti carinskog područja Crne Gore prioritet je svih.

To je konstatovano na sastanku koji je inicirala vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milene Petričević.

Petričević je kazala da je sastanak organizovan u cilju unapređenja uslova za sprečavanje krijumčarenja roba i narkotika:

"A povodom poboljšanja međusobne koordinacije rada i uspostavljanja većeg stepena saradnje u toj oblasti između UPC, Uprave policije, AD Luke Bar, AD Port of Adria, MSC Montenenegro i stranog privrednog društva Rastoder doo, Slovenija".

Istakla je da su uz visok stepen saglasnosti u viđenjima ustanovljenih prepreka i načina njihovog prevazilaženja, radi boljeg funkcionisanja svih subjekata, predstavnici Luke Bar - Ilija Pješčić, Dimitrije Bokan, Vladimir Banović i Mladen Bulatović, istakli da su u okviru svojih nadležnosti pojačali nadzor i kontrolu unutar Slobodne zone:

"I to zajedničkim patrolama službe obezbjeđenja Luke Bar i carinika CI Bar, da je pored lučkog obezbjeđenja prisustvom službenika UP i UPC na glavnoj kapiji Luke Bar uspostavljena veća kontrola ulaska i izlaska ljudi i roba, kao i da će unaprijediti sistem video nadzora, izvršiti reviziju kompletnog osvjetljenja lučkog područja i sistema tehničke zaštite. Direktor AD Port of Adrie, Sedat Kara, apostrofirao je da obezbjeđuju visok stepen bezbjednosti cjelokupnog koncesionog područja, primjenjujući ISPS – međunarodni Pravilnik o bezbjednosti brodova i lučkih prostora. Predstavnici slovenačke kompanije Rastoder...Mirsad Ibrahimpašić i pravni zastupnici te kompanije zahvalili su na mogućnosti da prisustvuju sastanku i doprinesu zajedničkom cilju sprečavanja krijumčarskih pokušaja i prometa nezakonitih supstanci, te iskazali da je povratak u Luku Bar njihova želja", piše u saopštenju.

Petričević je kazala i da je izvršni direktor MSC Montenegro, Dalibor Pelević, ukazao da je najvažnije da krijumčari znaju gdje postoji velika mogućnost otkrivanja njihovih nedozvoljenih pošiljki, kroz pojačane metode kontrole, jer se na taj način destimuliše svaki oblik nelegalnih aktivnosti i jasno stavlja do znanja oraganizovanim kriminalnim grupama da im se ne isplati bavljenje ilegalnim poslovima posredstvom linijskog, teretnog saobraćaja preko Luke Bar.

Bonus video: