Troše bez mjere i ne podnose račune: Bez opravdanja uzeli 120.000 eura

Državna revizorska institucija dala negativnu ocjenu na izvještaj o trošenju novca u Skupštini. Utvrđeno ukupno 23 nepravilnosti
134 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Darko Pajović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2017. 06:14h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na poslovanje Skupštine Crne Gore u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U Izvještaju, koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga nije razduženo.

Ovlašćenje za podizanje gotovine za 2016. godinu, za potrebe Skupštine, imala je službenica Tamara Čađenović, a službenica za ovjeravanje Vjera Prelević.

Bivši generalni sekretar Skupštine pokojni Siniša Stanković podnio je krivičnu prijavu protiv Čađenovićeve 9. janura ove godine. On je sumnjao da su pojedini nalozi fiktivni i da su potpisi na njima lažni.

Za potrebe parlamenta u prošloj godini je podignuto gotovine u ukupnom iznosu od 238 hiljada eura.

U 2016. godini Skupština je promijenila tri predsjednika. Ranko Krivokapić (SDP) je bio do 19. maja 2016. godine, Darko Pajović (Pozitivna) od drugog juna do sedmog novembra, a Ivan Brajović (SD) je izabran 24. novembra prošle godine.

DRI je u izvještaju dao tabelarni prikaz svih 905 putničkih naloga u prošloj godini (poslanika i administracije) koji pokazuje da je od 7. aprila počela akontativna isplata za koju nema razduženja, a da je dominantno to rađeno u periodu mandata Pajovića i Brajovića.

Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put. Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga.

DRI je reviziju okončao 31.jula ove godine, a novo rukovostvo parlamenta ni do danas nije uradilo razduženja po osnovu izdatih putničkih naloga.

Revizija je utvrdila da u putnim nalozima nije unesen datum podnošenja putnih naloga i datum obračuna, prilikom isplate gotovinske akontacije nijesu sačinjavani nalozi za isplatu, uz putne naloge nije priloženo pozitivno pismo na osnovu koga bi se steklo uvjerenje da je na službenom putu obezbijeđen smještaj, ishrana, dnevnica... Uz to, uz putne naloge nije priložen izvještaj o obavljenom službenom putu, bording karte...

“Sve faze raspolaganja gotovinom (podizanje gotovine, isplata akontacija, razduživanje, evidencija, kontrola), vrši isto lice (blagajnik), što nije u skladu sa članom devet Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru”, konstatuje DRI u Izvještaju.

Preporučeno je da Skupština uspostavi internu proceduru o blagajničkom poslovanju kojom bi se obezbijedila zakonitost i efikasnost sprovođenja procesa primanja, čuvanja i izdavanja gotovog novca, koje će pratiti tačna, uredna i blagovremeno blagajnička dokumentacija.

Ukazano je da posebnu pažnju treba posvetiti izdavanju i pravdanju putnih naloga, odnosno, da oni budu u skladu sa Uputstvom o radu državnog trezora i Uredbom o naknadama zaposlenih u javnom sektoru.

Preporučeno je da jedan službenik ne sprovodi sve faze raspolaganja gotovinom.

Vrhovna revizija je utvrdila da su poslovne platne kartice (osim starješine Skupštine), koristili i drugi (poslanici i zaposleni) bez pisanog odobrenja i da novac koji je potrošen sa platne kartice nije u svim slučajevima pravdan fiskalnim računima. Uz to, iz skupštinske evidencije ne može se za sve račune koji su plaćeni karticama utvrditi odgovarajući nalog za službeni put povodom kojeg su nastali. Preporučeno je da se platne kartice koriste u skladu sa Uputstvom o radu državnog trezora.

Skupština ima 23 preporuke koje mora realizovati u roku od šest mjeseci.

Kolegijum koji je radio reviziju činili su član Senata DRI Branislav Radulović (rukovodilac kolegijuma) i predsjednik Senata Milan Dabović.

Nejasan obračun plata poslanicima

DRI je preporučio da Skupština propiše da poslanici koji svoju funkciju ne obavljaju profesionalno i ostvaruju pravo na razliku zarade dostavljaju potvrdu o smanjenju ili povećanju plate kako bi se ona uskladila sa onim što primaju iz parlamenta.

Preporučeno je da Skupština na kraju godine obavi usaglašavanje sa Poreskom upravom i zapisnički utvrdi stanje po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa.

Revizija je pokazala da je novac koji je namijenjen administraciji isplaćivan poslaničkim klubovima, a uzorkom je obuhvaćeno 162,27 hiljda eura.

Utvrđeno je da predsjednici poslaničkih klubova nijesu Administrativnom odboru podnosili izvještaje o namjenskoj potrošnji novca koji je opredijeljen klubovima poslanika za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata.

DRI je preporučo da se donese interna procedura kojom bi se definisao obračun plata poslanicima.

Mora se znati kako se nabavljaju avio-karte za službena putovanja i ko jede i pije

DRI je posebno naglasio da se definiše interna procedura u vezi sa sistemom pružanja usluga snabdijevanja avio-kartama.

“Potrebno je definisati sve faze u procesu pružanja usluga snabdijevanja avio- kartama. To naročito za dostavljanje zahtjeva za nabavku avio-karte, kontrole izdatih karata, iznosa tarifa i svih taksi putem rezervacionog sistema preko kojeg je karta izdata ili preko kompanije čije su karte izdate. Potrebna je i procedura kontrole fakture ispostavljene od strane pružaoca usluge, naročito u dijelu povezivanja fakturisane avio-karte sa nalogom za službeno putovanje u vezi sa kojim je konkretni trošak i nastao”, konstatovano je u Izvještaju.

Preporučeno je da Skupština donese pravilnik o reprezentaciji kako bi se utvrdilo koja ovlašćena lica i u kom iznosu imaju pravo na korišćenje usluga hrane i pića ili izdataka u vidu poklona, a što je vezano za poslovnu komunikaciju.

DRI je preporučio da se precizno definišu kriterijumi na osnovu kojih zaposleni dobija varijabilni dio zarade.

Troše gorivo, a nema računa, sporni nalozi i kilometraža

Revizija je utvrdila da uz fakturu za plaćanje goriva nijesu priloženi svi pojedinačni izlazni računi.

To se, kako su naveli, dešava jer svi korisnici službenih vozila ne dostavljaju mjesečno fiskalne račune o utrošenom gorivu.

Utvrđeno je da se u Skupštini mjesečno izdaju putni nalozi za korišćenje službenog vozila koji u velikom broju slučajeva nijesu kompletno popunjeni.

Preporučeno je da se obezbijedi dosljedna primjena pravilnika o korišćenju službenih vozila.

Državna revizorska institucija je konstatovala da udaljenost od mjesta prebivališta poslanika do sjedišta Skupštine, koja je primjenljivana kao osnovica za obračun naknade troškova za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe, za određene relacije, ne odgovara stvarnoj udaljenosti do tog mjesta.

Bonus video: