Lokalna uprava neće dozvoliti gradnju stanova u marini: Opština može sama da upravlja Lukom Budva

Gradnja novih stambeno-poslovnih objekata, kao i proširivanje marine bi mogli nanijeli štetu ekosistemu akvatorijuma i devastirali Stari grad
88 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.10.2017. 19:28h

Opština Budva se jasno odredila da u prostoru zaleđa Luke Budva ne podržava gradnju novih stambeno-poslovnih objekata, kao ni proširivanje marine u gabaritima koji bi nanijeli štetu ekosistemu akvatorijuma i devastirali Stari grad.

To je „Vijestima“ saopštio gradonačelnik Budve Dragan Krapović, navodeći da Opština želi da učestvuje preko svojih preduzeća u nadmetanju za upravljanje Lukom Budva.

Skupština opštine je prije deset dana jednoglasno usvojila Zaključak o potrebi učešća Opštine Budva u planiranju i valorizaciji Luke Budva i očuvanju Staroga grada kao kulturnog dobra.

Insistiraće na zaštiti Staroga grada kao nacionalnog kulturnog dobra, uspostvaljanje održivog razmještaja postojećih i novoplaniranih infrastrukturnih kapaciteta, unapređivanje i oplemenjivanje postojećeg parka, insistirati da se u svim budućim planskim rješenjima operativna obala Luke Budva uspostavi i zadrži ispred starogradskih zidina, kao i zadržavanje komunalnih vezova za jedrilice i drvene barke koje predstavljaju dio materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa Budve.

„Naše je stanovište da nema gradnje većih razmjera u zahvatu Luke Budva, a ukoliko se bude unapređivala Luka, onda se to mora sagledati i uraditi na način da to ne bude megalomanski projekat neizvjesne sudbine, čega smo se u Budvi već nagledali. Takođe, projekat mora da uvaži i sagleda Luku kao jednistvenu cijelinu sa Starim gradom Budva“, kaže Krapović u razgovoru za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima u zaleđu Luke, odnosno funkcionalnom zaleđu Slovenske plaže ne žele planiranje i gradnju kapaciteta.

„Projekat mora da podrazumijeva uspostavljenje operativne obale, uspostavljanje linijske plovidbe, uz maksimalnu zaštitu lokalnog stanovništva i privrede. To znači da Budva, Budvani i naša privreda moraju imati prioritet“, jasan je Krapović.

Tvrdi da Opština želi da učestvuje u nadmetanju za Luku Budva preko svojih preduzeća.

„Želimo da kandidujemo svoje zamisli i projekat. Na primjer, imamo američke i firme iz drugih zemalja koje mogu da urade projekat koji bi bio potpuno u skladu sa našim zamislima, očuvanja vrijednosti kulturnog dobra Starog grada i istovremeno bi podrazumijevao modernizaciju i unapređenje Luke Budva, tako što bi Opština ušla u posao sa jednim takvim, održivim projektom“, naglašava Krapović.

Pojasnio je da bi Opština kandidovala projekt, dijelom ili u potpunosti se kreditno zadužila, ili da se uspostavi privatno-javno partnerstvo.

„Rata za kredit bi trebalo da bude ekvivalent potrebama domicilnog stanovništva kroz cijenu komunalnih vezova i ta ukupna suma bi u potpunosti pokrila ratu za kredit, a ostali dio Luke bi išao u komercijalne svrhe nautičkog turizma, partneru i investitoru ili Opštinia. Suština je da nema gradnje većih razmjera i na prvom mjestu su interesi Budve i Crne Gore, pa tek onda potencijalni investitori da se uklope u tu zamisao. Naravno, ukoliko imamo participaciju privatnog kapitala u projektu, on bi podrazumijevao prostor za profit investitoru, međutim nema prodaje, nema zarade na račun građana. Zamisao je investiranje i zarada na duži rok, uz uvažavanje interesa Budve i Crne Gore. Nema magalomanije i zarade na račun interesa građana“, zaključuje Krapović.

Lukom Budva gazduje kompanija „Stratex“. Planom posebnog područja za obalno područje u zaleđu Luke planirana je izgradnja kapaciteta od 300 ležaja.

Bonus video: