MER raspisao pozive za konkurentnost privrede, razvoj prerađivačke industrije i zanatstva

U pitanju su programske linije za nabavku opreme velike vrijednosti, za podršku malim ulaganjima, za uvođenje međunarodnih standarda, za podršku digitalizaciji, za podsticaj cirkularne ekonomije, za podršku internacionalizaciji, za pružanje mentoring usluga i za početnike u biznisu

2026 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Ažurirano: 15.03.2022. 16:36h

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je javne pozive za dodjelu sredstava podrške privredi u okviru tri programa: Program za unapređenje konkurentnosti, Program za razvoj prerađivačke industrije i Program za razvoj i promociju zanatstva, čiji je cilj unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, zanatlija i veći doprinos razvoju prerađivačke industrije.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, programi podrške unaprijediće cjelokupni poslovni ambijent i podstaći dalji oporavak i razvoj ekonomije, a ukupan iznos sredstava koja su na raspolaganju je 5.2 miliona eura.

Oni su pozvali domaća mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike da se prijave na javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu.

Programom je predviđeno sprovođenje osam programskih linija finansijske i nefinansijske podrške.

U pitanju su programske linije za nabavku opreme velike vrijednosti, za podršku malim ulaganjima, za uvođenje međunarodnih standarda, za podršku digitalizaciji, za podsticaj cirkularne ekonomije, za podršku internacionalizaciji, za pružanje mentoring usluga i za početnike u biznisu.

Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede je četiri miliona eura, dok su pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele podrške, definisani pojedinačnim programskim linijama.

Više informacija o budžetima programskih linija i kontaktima preko kojih se može dobiti više informacija dostupno je na sljedećem linku.

https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentnosti-privrede-za-2022-godinu

Domaća mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnici čija je pretežna djelatnost registrovana u oblasti prerađivačke industrije, mogu da podnesu prijavu za učešće u postupku dodjele sredstava za pokriće dijela troškova nabavke opreme u okviru Programa za razvoj prerađivačke industrije.

Kako su pojasnili iz MER-a program će se realizovati u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i poslovnim bankama sa kojima kompanije zaključuju kredite za nabavku opreme u periodu 01. januara - 30. novembra 2022. godine.

"Sredstva opredijeljena Programom koristiće se za pokriće dijela troškova nabavke novih i polovnih proizvodnih mašina i/ili specijalizovane opreme ali ne starije od pet godina".

Ukupan budžet za realizaciju ovog Programa iznosi milion eura, a podnošenje prijava i prateće dokumentacije o realizaciji aktivnosti se obavlja od dana raspisivanja Javnog poziva, a najkasnije do 30. novembra 2022. godine. Detaljnije informacije o ovom Javnom pozivu na linku: https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za- ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-razvoj-preradivacke-industrije-za-2022-godinu

Uz to, Programom za razvoj i promociju zanatstva za 2022. godinu omogućeno je podsticanje razvoja crnogorskih zanata pružanjem finansijske podrške za nabavku nove i/ili polovne opreme (ne starije od pet godina) i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i promotivnih aktivnosti organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama i izrade promotivnog materijala.

"Pravo učešća u postupku dodjele sredstava kroz ovaj Javni poziv imaju zanatlije upisane u Registar zanatlija kod JU Zanatska komora, čija je pretežna djelatnost obavljanje jednostavnog ili složenog zanata. Krajnji rok za dostavljanje prijava i zahtjeva za sufinansiranje po završetku realizacije aktivnosti od strane privrednih subjekata je 30. novembar 2022. godine. Podsjećamo, ukupan budžet za realizaciju Programa iznosi 200 hiljada eura".

Više detalja o samom Javnom pozivu na linku: https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u- postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-razvoj-i-promociju-zanatstva-za-2022-godinu

Podnošenje prijava i prateće dokumentacije vrši se korišćenjem digitalnog sertifikata putem platforme, link za pristup na adresi https://programi.gov.me, uz korisničko uputstvo o načinu apliciranja koje se nalazi na web stranici Ministarstva ekonomskog razvoja www.gov.me/mek / Obavještenja.

Bonus video: