Privremena mjera za "Sveti Stefan" i dalje je na snazi

Jovanić kaže da odluka Arbitražnog suda u Londonu, u slučaju da postane pravosnažna, mora biti podnijeta Privrednom sudu sa zahtjevom za priznanje strane sudske odluke i - tek ako bude priznata - može proizvoditi pravno dejstvo u Crnoj Gori

22537 pregleda 80 reakcija 35 komentar(a)
Plaže od 2021. slobodne za mještane i turiste, Foto: Vuk Lajović
Plaže od 2021. slobodne za mještane i turiste, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao je juče za “Vijesti” da je u pravnom sistemu države u vezi sa sporom između Crne Gore i zakupca hotela Sveti Stefan kompanije Adriatik Propertis i dalje na snazi privremena mjera suda kojim rukovodi.

Ta mjera sprečava hotelsku grupu Budvanska rivijera (kao zakupodavca) i Ministarstvo ekonomskog razvoja (kao garanta zakupodavca) da preduzmu bilo kakve radnje koje mogu da štete zakupcu i njegovim pravima na ekskluzivitet i mirno uživanje u pogledu zakupljene imovine rizorta Aman Sveti Stefan (uključujući susjedne plaže i morsko dobro).

Potpisana izjava o tajnosti

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Jakov Milatović prošle nedjelje je zvanično saopštio da je Arbitražni sud u Londonu koji odlučuje u sporu između države Crne Gore i zakupca hotela Sveti Stefan kompanije Adriatik Propertis izdao zabranu postavljanja privremenih objekata kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park, što znači da plaže u okolini najekskluzivnijeg crnogorskog ljetovališta moraju biti dostupne svima, a ne samo gostima hotela.

”Prema informacijama koje je sud pribavio, učesnici arbitraže u Londonu su potpisnici izjave o tajnosti podataka koji se iznose pred arbitražom, pa time i samih odluka. Zbog toga odluka Arbitražnog suda u Londonu nije dostupna trećim stranama. U vezi te odluke, za koju ovaj sud ima saznanja da je donijeta i da je sada pred arbitražom postupak po pravnom lijeku u odnosu na tu odluku arbitraže želim napomenuti da je u pravnom prometu Crne Gore na snazi odluka Privrednog suda. Odluka Arbitražnog suda u Londonu u slučaju da postane pravosnažna, mora biti podnijeta Privrednom sudu sa zahtjevom za priznanje strane sudske odluke i tek ako ovaj sud donese odluku o priznanju strane sudske odluke, ona može proizvoditi pravno dejstvo.Sve do tada ona nema pravna dejstva u pravnom sistemu Crne Gore.”, objasnio je Jovanić.

Milatović je ocijenio da je “odluka Arbitražnog suda u Londonu ogolila partijsku zarobljenost Privrednog suda i samovolju njegovog predsjednika Blaža Jovanića”.

Jovanić tvrdi da Privredni sud nije “partijski zarobljen sud” i da on kao predsjednik suda ne obavlja sudijsku funkciju na principu samovolje, već odluke donosi utemeljene na pravu i pravdi.

Milatović saopštava neistine

”Zato je neistina, neznanje, loša namjera i populizam sadržan u izjavi Jakova Milatovića kada je u svom obraćanju iznio gore navedene kvalifikacije. Ovakvim komentarima Milatović vrši neprimjeran i neprihvatljiv uticaj na Privredni sud što mu nije prvi put. Zanemaruje da time konstatno krši Ustavom zagarantovanu izričitu podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Može se pretpostaviti da je ovakva izjava Milatovića, a s obzirom da se pozvao na konkretan spor, vjerovatno prouzrokovana nezadovoljstvom koje je nastalo usljed donijete odluke. To ne može i ne smije da bude povod za iznošenje ovakvih neutemeljenih kvalifikacija, jer ovakve slične izjave, krajnje nedobronamjerne, samo su sa ciljem da naruše integritet i dignitet suda i mene kao sudije ovog suda”, ocijenio je Jovanić.

Tvrdi da Privredni sud nije partijski zarobljen: Jovanić-
Tvrdi da Privredni sud nije partijski zarobljen: Jovanić-foto: Savo Prelević

On je poručio da će Privredni sud, kao i do sada nastaviti da postupa isključivo po Ustavu i zakonu, da sudi na osnovu sopstvene procjene činjenica.

”To u skladu sa savjesnim tumačenjem i primjenom propisa, bez ograničenja i uticaja zakonodavne i izvršne vlasti, medija, političkih partija, organizacija koje upravljaju ekonomskim interesima, nevladinih i međunarodnih organizacija, društvenih grupa i pojedinaca. Na kraju ocjenu zakontosti donijete odluke isključivo može dati vijeće ovog suda. Sve do tada odluku moraju poštovati svi učesnici u postupku a obavezu poštovanja i izvršavanja odluke imaju i druge grane vlasti”, poručio je Jovanić.

Zakupac luksuznog crnogorskog ljetovališta je ranije najavio da će popularni Svetac nakon odluke Privrednog suda ove godine biti ponovo otvoren. Zakupac je 11. marta počeo da postavlja ogradu na Kraljičinoj plaži koju su mještani prije godinu polomili. Kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa obavijestila je Vladu da će postaviti ogradu.

Mještani su prošle godine polomili kapiju, te Kraljičinu plažu koja je punih deceniju i po bila “zatvorena”, oslobodili za kupanje svih građana. Ovo je bio i razlog da je Aman rizorts odbio da prošle godine otvori grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer navodeći da ne može garantovati diskreciju svojim gostima. Postavljanje kapije uslijedilo je nakon odluke Privrednog suda.

Bonus video: