Dužni 108 miliona za doprinose za zdravstvo

Neizmirene obaveze se odnose na doprinose za zdravstveno osiguranje penzionera od 2001. do kraja 2016. godine
4 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Luka Zeković
Penzioneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2017. 06:52h

Fond penzijsko - invalidskog osiguranja (PIO) godinama obračunava, a ne uplaćuje doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje penzionera Fondu zdravstva. Taj dug se nagomilao na 108,33 miliona eura na kraju prošle godine, dok su ukupne neizmirene obaveze te institucije bile 141,68 miliona eura.

Do ovih podataka došla je Državna revizorska institucija (DRI) koja je juče objavila reviziju finansijskog poslovanja Fonda PIO za prošlu godinu. Direktor Fonda PIO je Dušan Perović.

DRI je preporučila da, pošto je riječ o dva javna fonda, koji su kao potrošačke jedinice državnog budžeta uključeni u sistem Državnog trezora, da se preispita mogućnost da se taj dug riješi cesijom ili da se ukine odredba u Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojom je definisano da su penzioneri obveznici doprinosa za zdravstveno osiguranje.

DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje Fonda u prošloj godini i na usklađenost njegovog poslovanja sa propisima.

Dugovanja Fonda PIO za zdravstveno osiguranje penzionera odnose se na period od 2001. pa do prošle godine. Od 108,33 miliona 86,8 miliona je do kraja 2010. godine, dok su od te godine do kraja prošle neizmirene obaveze bile u prosjeku od 3,5 miliona godišnje.

Drugi problem na koji je ukazala vrhovna revizija je da matična evidencija uplaćenog penzijskog i invalidskog osiguranja koja čini osnov za određivanje visine penzije je neažurna. To zbog problema prenosa i preuzimanja podataka o uplaćenom PIO osiguranju sa IT sistema Poreske uprave (PU) na IT sistem Fonda PIO. Državni revizori su dobili na uvid prepisku dvije institucije u kojoj direktor PU svake godine obavještava direktora Fonda PIO da PU još uvijek nije u mogućnosti da u posebnom formatu dostavlja fondu podatke o stažu osiguranja, zaradama, naknadama zarada i visini uplaćenog doprinosa za PIO, odnosno elektronsku M4 prijavu za svakog osiguranika.

“Potrebno je postojeće stanje hitno prevazići i uspostaviti direktnu elektronsku razmjenu podataka između informacionih sistema PU i Fonda PIO”, preporuka je DRI.

Revizorski izvještaj je pokazao da Fond potražuje od penzionera 449,56 hiljada eura po osnovu stambenih kredita, ali da nije vođena evidencija svih korisnika, te da je treba uspostaviti.

DRI je utvrdila da Fond nije poštovao Zakon o javnim nabavkama, jer je neposrednim sporazumom nabavljeno roba i usluga u vijednosti od 105,3 hiljade eura ili 17,87 odsto izvršenog budžeta za javne nabavke, dok zakon dozvoljava svega osam odsto. Preporučuje se da se zakon poštuje.

Kolegijum DRI koji je sastavio reviziju činili su član senata Radule Žurić (rukovodilac kolegijuma) i predsjednik Senata Milan Dabović. Rok da Fond sprovede preporuke je šest mjeseci.

Za izgubljene sudske sporove isplaćeno 342,94 hiljade eura

Državna revizorska institucija je preporučila da Fond PIO poštuje zakonske propise o radu i da isplaćuje zaposlenima sav novac za zarade i druga primanja kako bi se izbjegli svi nepotrebni potencijalni sudski sporovi i troškovi na teret državnog budžeta.

“Preporučuje se da Fond PIO, u skladu sa važećim propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, vrši obračun i isplatu prava korisnicima prava iz PIO i tako zaštiti javni interes i interese korisnika prava iz PIO bez suđenja”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj vrhovne revizije je pokazala da je Fond na osnovu izgubljenih sudskih sporova platio prošle godine 342,94 hiljade eura. Od te sume 146,94 hiljade se odnosi na sporove koji su dobili službenici Fonda za startni dio zarade, jubilarne nagrade i pomoć u slučaju smrti člana porodice.

Ostatak od 195,99 hiljada su dobili korisnici prava iz PIO po sporovima za isplatu prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja.

Uvesti red u uplati doprinosa

Fond PIO je na početku prošle godine u budžetu imao 420,16 miliona eura, ali mu je nakon rebalansa budžet uvećan na 444,26 miliona eura.

DRI ukazuje da Fondu, posljednjih godina za finansiranje svojih potreba nedostaje u prosjeku oko 32 odsto novca iz izvornih prihoda.

“Da bi se ostvarila finansijska stabilnost i održivost Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, potrebno je uvesti strogu finansijsku disciplinu kod obračuna i isplata zarada u svim djelatnostima realnog i javnog sektora. Praksa isplata neto zarada bez istovremenog plaćanja poreza i doprinosa ne smije da se toleriše, jer se na taj način gomilaju dugovi i unutrašnji deficiti, što u velikoj mjeri ugrožava stabilnost javnih finansija u cjelini. Preporučuje se da PU i svi obveznici uplate poreza i doprinosa na lična primanja ubuduće striktno postupaju po zakonu”, naglašeno je iz Državne revizorske institucije.

Bonus video: