Pejović i "Uniprom hoteli" tuženi pred sudom u Izraelu

Novac je Pejoviću u iznosu od 4,7 miliona eura i “Uniprom hotelima” od 1,7 miliona navodno nezakonito isplatio izraelsko-američki državljanin Majkl Dejvid Grinfild i njegova korporacija u likvidaciji EGFE

30668 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC
Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC

Lior Dagan, likvidacioni upravnik imovine bjegunca Majkla Dejvida Grinfilda, podnio je tužbu protiv biznismena Veselina Pejovića i “Uniprom hotela” pred Okružnim sudom u Tel Avivu, u kojoj traži da taj sud naloži da oni isplate zbirno 6,4 miliona eura Daganu ili Fondu povjerilaca.

Taj novac je Pejoviću u iznosu od 4,7 miliona eura i “Uniprom hotelima” od 1,7 miliona navodno nezakonito isplatio izraelsko-američki državljanin Grinfild i njegova korporacija u likvidaciji EGFE.

Grinfild je prošle godine pobjegao iz Izraela, gdje se protiv njega vodi krivični postupak.

Dagana su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Pejović je ranije za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima, da ne vrši opstrukciju pravde i da je za pokrenutu istragu saznao upravo od Dagana prošle godine

Odnos Grinfilda i Pejovića

U tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid detaljno su objašnjeni načini transkacija prema Pejoviću kao i radnje koje je Grinfild vršio.

U njoj se navodi da je Pejović pomogao i da danas pomaže Grinfildu u aktivnom sakrivanju novca i imovine u Crnoj Gori i Srbiji, djelujući u kordinaciji sa njim. U tome mu navodno pomaže i državljanin Bosne i Hercegovine Zlatan Halilović, “koji je Pejovićev izaslanik i djeluje u skladu sa njegovim uputstvima i nalozima”.

U tužbi se navodi da je 2018. godine, nakon upita upućenih Grinfildu i njegovoj korporaciji EGFE, od strane izraelskih organa, kojima su od njega tražene informacije i dokumenta, Grinfild počeo produbljivati svoj uticaj na Balkanu i posebno u Crnoj Gori, “praveći ‘plan bijega’ za dan zatvaranja”.

Pejović je, prema navodima Dagana, učestvovao u prikupljanju novca od investitora, ugošćavao o svom trošku investitore u hotelu “Zija” i “Budva” u kojima su održavali sastanke tokom kojih su ih Pejović i njegovi saradnici ubjeđivali da investiraju u Grinfildove kompanije i u razne poslovne poduhvate. U tužbi se navodi primjer da je Grinfild pozvao mnoge investitore da posjete Crnu Goru, a u sklopu tih posjeta on ih je upoznao s fabrikama aluminijuma (koje su u sklopu KAP-a) u vlasništvu Pejovića kako bi ih nagovorio da investiraju u Grinfildove i Pejovićeve zajedničke projekte.

U tužbi se dodaje da Grinfild bio partner u osnivanju, rastu i promovisanju kompanije Uniprom, između ostalog, putem prikupljanja sredstava i kredita za tu kompaniju, te da je bio obavljao dužnost glavnog direktora za investicije u korporaciji Uniprom.

Uz to, kako se u tužbi navodi, registrovane adrese koje su bile pod kontrolom Grinfilda u Crnoj Gori bile su na adresi Hotela Ziya, koji je u vlasništvu Pejovića. Prema navodima taj hotel je bio i dugo vremena adresa stanovanja Grinfilda.

Prema istim navodima, Grinfild je Pejoviću pozajmljivao milione dolara koje potiču od pronevjerenog novca, bio je partner u uspostavljanju, razvoju i promociju Uniprom grupe, stvaranju fabrike aluminijuma i razvoja poslova grupe.

Grinfild je navodno radio i kao glavni investicioni direktor Uniprom grupe i imao Uniprom e-mail adresu, a sve njegove kompanije u Crnoj Gori su bile na istoj adresi na kojoj je i Pejovićev hotela “Zija”.

Sakrivanje novca kod Pejovića nakon hapšenja u Izraelu?

Nakon hapšenja Grinfilda u Izrealu i nakon što je tamošnji sud izdao krivični nalog za zaplijenu njegove imovine Grinfild je navodno prokrijumčario novac Unipromu i Pejoviću.

Tako je, prema navodima Dagana, 19. aprila 2021. godine Grinfild sa svog privatnog računa prebacio 500 hiljada eura Uniprom hotelima. Izvršni direktor te kompanije je Veselin Pejović, a tužbi se navodi da je nakon hapšenja Grinfilda i njegovog bijega Pejović prenio svoj posjed na ime supruge Dubravke Pejović, što potvrđuju podaci i sa Centralnog registra privrednih subjekata.

Nekoliko dana nakon što je, prema navodima Dagana, Grinfild pobjegao iz Izraela sa falsifikovanim pasošem i ušao u Crnu Goru prebacio je Pejoviću dodatnih milion eura, a krajem tog mjeseca još 200 hiljada.

Dagan smatra da su navedene transakcije predstavljaju očigledno krijumčaranje novca Grinfilda prema Pejoviću, te predstavljaju značajno prikrivanje imovine. Uz to, jedna transakcija je izvršena nakon što je donijeto rješenje o otvaranju postupka protiv Grinfilda, kojem je bilo zabranjeno da vrši bilo koju radnju sa novcem i imovinom.

Uz ove transakcije, od decembra pa do aprila 2021. godine Grinfild je lično ili preko svoje kompanije “EGFE Mađarska” Pejoviću prenio iz nekoliko puta ukupno 3,5 miliona eura kao i 1,2 miliona “Uniprom hotelima”.

Taj novac, kako se u tužbi navodi, Pejović mora vratiti Daganu i/ili Fondu povjerilaca na osnovu odredbi članova Zakona o insolventnosti.

”U konkretnom slučaju, dužnik i kompanija u likvidaciji sprovodili su Ponzi prevaru od najmanje 2006 godine, te je stoga jasno da prenosi novca Pejovića i/ili korporacijama pod njegovom kontrolom takođe predstavljaju, po definiciji, prikrivanje imovine, budući da je dužnik znao u vrijeme prenosa novca, kao organizator prevarne piramide, da kasniji ulagači neće dobiti svoj novac.”

Osim toga, Pejović i Uniprom hoteli moraju vratiti novac koji su primili, i to na osnovu Zakona o insolventnosti, budući da se radi, kako se u tužbi navodi, o ništavnom besteretnom davanju i zajmu i po osnovu neosnovanog bogaćenja.

Ko je Grinfild?

Kako su još ranije “Vijesti” pisale Grinfild se tereti za najveću prevaru ikada izvedenu u Izraelu preko takozvane Poncijeve šeme (vrsta piramidalne šeme) koja je funkcionisala čitavih 15 godina prije nego što je razotkrivena.

Posredstvom kompanija u stečaju i drugih stranih korporacija uglavnom EGFE Mađarska Grinfild je obavljao posao investicionog savjetovanja prevarama najmanje 15 godina.

Grinfild i korporacije EGFE, u kojoj je on bio direktor, su prikupljali novac od klijenata i pretvarali se da taj novac ulažu u ime klijenata u Fond Blue River, ali zapravo nikad nisu investirali novac klijenata.

Umjesto toga, EGFE je slao svojim klijentima izvještaje računa, mjesečne ili tromjesečne koji su prikazivali fiktivne poslovne transakcije, fiktivne investicije u pomenutom fondu koje nikada nisu obavljane, sa fiktivnim prinosima koji nikada nisu ostvarivani.

Kada su klijenti zahtjevali da im se isplati novac, sa fiktivnim prinosima navedenim u njihovim izvještajima računa, EGFE je odgovarala na ove zahtjeve tako što je krala i isplaćivala novac koji su investirali drugi klijenti.

Da li je eventualna presuda izvršiva u CG?

Iz Ministarstva pravde su kazali da je Izrael, kao nečlanica Evropske unije, država potpisnica Konvencije o transferu osuđenih lica, u vezi koje postoje i rezerve.

”Izrael je i država potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji i Evropske konvencije o međunarodnoj pravnoj pomoći. Sa druge strane, ne nalazi se među potpisnicama Konvencije o prenosu (transferu) postupka. Crna Gora nema bilateralni sporazum sa Izraelom”, rekli su iz Ministarstva pravde.

Kako je “Vijestima” objasnio pravni stručnjak, Crna Gora je potpisala međunarodne konvencije i u Zakonu o stečaju je uvrstila odredbe o međunarodnom stečaju, što omogućava onima koji tuže da pokrenu postupak priznanja tog stranog stečaja.

Ukoliko se prihvati tako nešto, to bi značilo da su sve odluke suda u Izraelu, kroz postupak insolventnosti, direktno primjenjive i izvršive u Crnoj Gori. Ako se ne to ne uvaži, kako je kazao izvor, alternativa je da se ide na priznanje strane odluke suda u Izralu, koje će u jednom momentu biti izvršiva i u Crnoj Gori.

Uprava policije nije zabilježila prelazak preko granice

Grinfild je uhapšen 6. aprila 2021. godine, oduzeti su mu američki i izraelski pasoš, određen kućni pritvor i zabranjeno mu je da napušta Izrael.

Međutim, Grinfild se nije pojavio na dodatnom saslušanju i početkom maja te godine je navodno pobjegao u Crnu Goru preko Turske pod lažnim identitetom, sa pasošem svog prijatelja Nahuma Ajzenštada. Dagan, koji je i stečajni upravnik firmi koje su bile u vlasništvu Grinfilda, u pismu Pejoviću navodi da je od tada Grinfild na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Iz Uprave policije (UP) su “Vijestima” zvanično saopštili da prema elektronskim evidencijama granične policije nije registrovan ulazak u Crnu Goru osoba pod imenom Majkl Dejvid Grinfild i pod imenom Nahuma Ajzenštada u vremenskom periodu koji Dagan navodi u tužbi.

”Po ovim evidencijama, lica pod navedenim imenima ne borave na teritoriji Crne Gore niti su boravili od navedenog vremenskog perioda”, kazali su iz UP.

Na pitanje da li je Grinfild tražen po potjernici Interpola ili izraelskih organa u Crnoj Gori iz UP su odgovorili da “s obzirom na propise koji uređuju uslove korištenja informacija iz INTERPOL-ovih baza podataka iz kojih proističe da se informacije o međunarodnim potjernicama mogu se koristiti isključivo za policijsku i sudsku upotrebu te da je svaka zemlja vlasnica svojih podataka i da je zabranjeno prosljeđivati trećim stranama tuđe podatke, sa tim u vezi, obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti dostaviti tražene informacije”.

”Vezano za ovu temu, obavještavamo Vas da je Crna Gora u obavezi da postupi po svim aktivnim međunarodnim potjernicama raspisanim od strane zemalja članica Interpola, a koje su u skladu sa nacionalnim zakonima. Takođe, kako ste u Vašem zahtjevu iznijeli određene informacije koje mogu biti od značaja za postupanje policije, obavješavamo Vas da ćemo preduzeti sve mjere iz naše nadležnosti radi provjeravanja navedenih navoda”, kazali su oni.

U tužbi piše i da je Grinfildu početkom 2020. godine izdato srpsko državljanstvo, kao i pasoš te zemlje pod imenom David Jović.

U prethodnoj verziji teksta je pisalo da Pejović i Uniprom “Vijestima”, na mejlu poznatom redakciji, nisu odgovorali na pitanja da li su upoznati sa tužbom koja se protiv njih vodi, da li su angažovali advokata, kao i da li će se odazvati pozivu suda. Nenamjernom greškom novinara je mail poslat na pogrešnu e-mail adresu.

Bonus video: