Skupštini dostavljen Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda

Redovno zasijedanje Skupštine trebalo je da počne 1. marta, ali sjednica još nije zakazana jer predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (DF) odbija da je zakaže zbog neslaganja sa načinom formiranja nove vlade

15128 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlada je Skupštini dostavila Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Redovno zasijedanje Skupštine trebalo je da počne 1. marta, ali sjednica još nije zakazana jer predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (DF) odbija da je zakaže zbog neslaganja sa načinom formiranja nove vlade.

U obrazloženju se navodi da je razlog za donošenje zakona, po hitnom postupku, rezultat potrebe za stvaranjem adekvatnog pravnog osnova za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, u svjetlu sve učestalijih poskupljenja tih proizvoda na globalnom nivou, zbog rata u Ukrajini, što se preliva i na unutrašnje tržište zbog visoke uvozne zavisnosti.

Nacrtom je predviđeno izuzeće od primjene za proizvode kod kojih je formiranje cijena uređeno posebnim zakonom.

Predlog zakona o ograničavanju cijena
foto: Screenshot

Preciziran je maksimalan period trajanja privremenih mjera, koje mogu biti na snazi najduže dok traju okolnosti koje su izazvale poremećaj na tržištu i poskupljenje proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Predviđeno je da se predložene mjere preispituju periodično, najmanje jednom u tri mjeseca.

Bonus video: