Jandreoski zarađuje 3.000 mjesečno

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, prema saznanjima “Vijesti”, ima ugovorenu veliku otpremninu u slučaju eventualne smjene sa pozicije koju pokriva prije isteka u govorenog roka od četiri godine

41709 pregleda 92 reakcija 59 komentar(a)
Aerodromi krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama:Jandreoski, Foto: Luka Zeković
Aerodromi krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama:Jandreoski, Foto: Luka Zeković

Izvršni direktor Aerodroma Crna Gore (ACG) Goran Jandreoski prima platu od 3.000 eura neto, što je za oko četvrtinu više od zarade koju je na toj funkciji nekada imao bivši izvršni direktor te državne kompanije Danilo Orlandić.

Ovo su nezvanična saznanja “Vijesti” iz izvora bliskih vrhu ACG. Iz ove državne kompanije nijesu odgovorili na zvanična pitanja koja su poslata vezano za menadžerski ugovor koga je Odbor direktora lani potpisao sa Jandreoskim, niti na zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim su “Vijesti” tražile uvid u taj ugovor.

Ministar kapitalnih investicija (MKI) Mladen Bojanić u čijem se resoru nalaze aerodromi, ranije je obećavao potpunu transparentnost kada je u pitanju rad i poslovanje državnih kompanija u nadležnosti MKI. Pritisak javnosti lani je učinio da nova nacionalna kompanija ToMontenegro objavi menadžerski ugovor odlazećeg izvršnog direktora Predraga Todorovića, ali se uprkos traženjima da se to uradi i sa menadžerskim ugovorom makedonskog vazduhoplovnog stručnjaka Gorana Jandreoskog menadžment ACG do sada oglušio o te zahtjeve.

”Plata Jandreoskog je 3.000 eura neto, plus još razne druge privilegije i prinadležnosti, a on ima ugovorenu i pozamašnu optremninu u slučaju eventualne smjene sa mjesta direktora ACG prije isteka ugovorenog roka od četiri godine”, kazao je izvor “Vijesti”.

Da je zarada Jandreoskog zaista tolika može nagovijestiti i podatak iz njegovog imovinskog kartona koji je on 9. avgusta prošle godine dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zbog zakonske obaveze da kao javni funkcioner prijavi imovinu u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju. Jandreoski, koji je funkciju izvršnog direktora ACG formalno preuzeo 19. jula prošle godine, prijavio je da je za taj mjesec primio zaradu od 1.364 eura, što bi s obzirom na broj dana koji je u julu bio zaposlen u ACG-u, odgovaralo mjesečnoj neto plati od 3.000 eura.

Kada je izbaran za izvršnog direktora ACG iz Odbora direktora su saopštili da je Jandreoski “regionalno poznati vazduhoplovni stručnjak iz Sjeverne Makedonije sa bogatom profesionalnom karijerom”. On je bio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Sjevernoj Makedoniji, ali i rukovodilac na nekoliko pozicija na aerodromu u Skoplju koji posluje u okviru turske kompanije TAV, inače jednog od interesenata da eventualno preuzme koncesiju nad ACG ako MKI nastavi sa postupkom izbora koncesionara koji je započela bivša Vlada premijera Duška Markovića.

Iz ACG je saopšteno nakon izbora Jandreoskog da je on kao prioritete svog angažmana naveo sertifikaciju aerodroma, optimizaciju troškova preduzeća i tehničko unapređenje obje vazdušne luke. Odbor direktora ACG koji je imenovan u martu prošle godine čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobadžić (URA). Niko od njih u dosadašnjim karijerama nije imao dodrine tačke sa vazdušnim saobraćajem i komercijalnom avijacijom. Prema podacima iz njihovih imovinskih kartona, članovi Odbora direktora primaju visoke mjesečna nadoknade koje se kreću od 1.250, odnosno 1.295 eura mjesečno za članove, do 1.870 eura mjesečno za predsjednika Odbora Nebojšu Đokovića. To znači da samo u neto platama, top menadžment ACG (Odbor direktora i izvršni direktor) firmu mjesečno košta oko 10.000 eura. Na to treba dodati i platu zamjenika izvršnog direktora ACG Petra Radulovića (PzP), jer je ta pozicija koja do tada nije postojala u sistematizaciji ACG, za Radulovića uvedena kada je aktuelni menadžment lani preuzeo upravljanje kompanijom. Kolika je Radulovičeva plata za sada se pouzdano ne zna, jer ASK još nije objavila njegov imovinski karton za prošlu godinu.

Limitirano znanje u poznavanju rada vazdušnog saobraćaja

Odbor direktora ACG ne prestaje da se miješa u posao izvršnog menadžmenta, učestvujući u brojnim aktivnostima koje se tiču isključivio operativnog rukovođenja tom kompanijom, poput posjeta vazduhoplovnim ili turističkim sajmovima u inostranstvu, obilazaka raznih kompanija ili nastupa u javnosti koji otkrivaju priličnu stručnu limitiranost članova Odbora direktora ACG u poznavanju načina na koji funkcioniše industruja vazdušnog saobraćaja.

Najsvježiji takav primjer je izjava člana Odbora direktora Eldina Dobardžića, koji je nakon što je bio na štandu ACG na međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu, saopštio da se “visokoplatežna klijentela sa destinacija kojima Crna Gora do sada nije bila prvi izbor, interesuje za uspostavljanje čarter letova ka međunarodnim aerodromima u Tivtu i Podgorici”. Čarter letove ne organizuje “visokoplatežna klijentela”, već turističke agencije koje zakupljuju avione za prevoz svojih gostiju kojima prodaju aranžmane za pojedine destinacije. Čarterima dolaze prevashodno turisti manje ili srednje platežne moći, dok njima najmanje putuje “visokoplatežna klijentela” kojoj dubina džepa omogućava da leti redovnim linijama ili da sebi unajme manji poslovni avion. “Bilježimo interesovanje za čarter letove sa vojvođanskog tržišta koje je nama tradicionalno blisko. Sa te strane očekujemo unapređenje poslovanja”, još je jedna poruka Dobardžića sa Sajma turizma u Beogradu.

Vojvodina nema nijedan aerodrom koji je otvoren za saobraćaj komercijalne avijacije.

Bonus video: