SPP: MHE "Otilovići" izgraditi i upisati na vlasništvo Opštine Pljevlja

"Očekivana dobit koja bi sa postojećim cijenama struje bi iznosila i "čitavih tri miliona eura na godišnjem nivou uloženih u razvojne projekte grada, subvencije poljoprivredi ili malom biznisu za ovu opštinu svakako predstavljaju jednu od neophodnih mjera", navode iz te stranke

3718 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Stranka pravde i pomirenja apelovala je na odgovorne u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i Vladu Crne Gore da dodijele koncesiju za izgradnju mini hidroelektrane (mHe) "Otilovići" u Pljevljima.

Iz te partije su kazali da je to "jedina ispravna i moralna stvar", a da se mHe izgradi "sredstvima EPCG i uz dužnu zahvalnost i izvinjenje građanima Pljevalja za višedecenijsku agoniju u koju su ih doveli kolonijalnim odnosom prema tom gradu puste u pogon tu mini hidroelektranu sa potpisanim vlasničkim listom na opštinu Pljevlja".

"Ne možemo vratiti četri decenije ignorisanja obaveze EPCG, potreba i elementarnog prava građana Pljevalja za topligikacijom grada koja je predviđena prilikom izgradnje TE Pljevlja niti sabrati sve užasne posljedice koji je energetski sektor ostavio na tu opštinu i građane Pljevalja, od zdravstvenih preko ekonosmkih do ekoloških", navodi se u njihovom saopštenju.

Ističu da vrijeme ne možemo vratiti niti nadoknaditi štetu građanima koji su sasvim sigurno vodeća populacija u Crnoj Gori "koji umiru zbog ekstremnog zagađenja vazduha, zemljišta i vode".

"Ono što možemo i moramo uraditi jeste jedini očekivani i jedini moralni potez menadžmenta EPCG i Vlade Crne Gore - izgradnja mhe Otilovići i upisa opštine Pljevlja kao vlasnika tog objekta. To svakako neće nadomjestiti višedecenijsku nebrigu zvanične Podgorice i kompanije EPCG koji su iz ovog grada 'ubrale' dobit koja se procjenjuje na više milijardi eura, ali svakako hoće predstavljati značajni podsticaj opštinskim budžetu u godinama koje dolaze a koje su svakako ključne u opstanku i vjerovatno poslednji pokušaj elementarnog spašavanja grada kakvog danas poznajemo", dodaje se u saopštenju.

Mnogi su, kako kažu, vjerovatno skeptični po pitanju iznosa kojeg bi mhe Otilovići prihodovala gradskom budžetu, ali očekivana dobit koja bi sa postojećim cijenama struje bi iznosila i "čitavih tri miliona eura na godišnjem nivou uloženih u razvojne projekte grada, subvencije poljoprivredi ili malom biznisu za ovu opštinu svakako predstavljaju jednu od neophodnih mjera kako bi ovaj grad preovladao sveopštu krizu u kojoj se nalazi već decenijama, a koja poslednjih godina kulminira".

"Svjedoci smo da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu ispravila određene nepravde učinjene građanima iz drugih crnogorskih opština pa se pitamo da li su Pljevlja u Crnoj Gori ili Australiji i da li su građani Pljevalja ravnopravni sa ostalim građanima u Crnoj Gori?! Stoga još jednom pozivamo Vladu Crne Gore i menadžment EPCG da donesu jedinu ispravnu i jedinu moralnu odluku - dodijeliti koncesiju, izgraditi mini hidroelektranu i vlasništvo upisati na opštinu Pljevlja", navodi se iz SPP.

Bonus video: