Čelanović: "Oslobodioci" za godinu i po uništili CEDIS

Generalni sekretar SD-a podsjetio da je CEDIS poslovao u 2020. godini sa neto dobitkom od 770 hiljada eura, dok u 2019. neto dobit bila 2,6 miliona eura

4701 pregleda 16 komentar(a)
Čelanović, Foto: SD
Čelanović, Foto: SD

Generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović kazao je da je nestvarno da monopolistička kompanija poput Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) bude u minusu za samo godinu dana.

"Dođoh, vidjeh, uništih. Tako bi se moglo nazvati upravljanje CEDIS-om od strane nove oslobodilačke vlasti, koja je za svega godinu i po uspjela da od profitabilne, napravi gubitašku kompaniju sa desetomilionskim gubitkom", saopštio je Čelanović.

Podsjetio je da je CEDIS poslovao u 2020. godini sa neto dobitkom od 770 hiljada eura, dok u 2019. neto dobit bila 2,6 miliona eura.

"Da ne govorimo o nekoliko desetina miliona na računima koje je CEDIS imao u trenutku dolaska ekonomskih magova iz redova Demokrata! Ali računica je prosta, 400 novozaposlenih uz prosječnu bruto platu od 1.500 eura daje jasno povećanje troškova CEDIS-a od 7,2 milona eura", kazao je Čelanović.

Kada se na to, kako navodi, doda trošak povećanja otkupa električne energije za pokrivanje gubitaka na mreži, a koji je "direktno vezan za gašenje Kombinata aluminijuma", dolazi se do brojke od skoro 10 miliona eura minusa za "nekad jednu od najboljih kompanija" u Crnoj Gori.

"I za kraj jedan besplatan savjet za Odbor direktora EPCG… saglasnost za prebacivanje sredstava se traži od svih akcionara na Skupštini akcionara EPCG, a ne samo od većinskog akcionara, i to tajno! O potencijalnoj državnoj pomoći, transfernim cijenama i mnogo čega drugog ćemo drugi put", zaključio je generalni sekretar SD-a.

Bonus video: