"Razmatrane mogućnosti olakšavanja procedura za zapošljavanje osoba iz Ukrajine"

"U fokusu je bilo izdavanje jedinstvenog matičnog broja kao dokumenta veoma bitnog za zasnivanje radnog prava, i rješenja koja bi mogla doprinijeti njegovom lakšem i bržem sticanju"

2675 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Predstavnici poslovne zajednice, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja, UNHCR-a, Uprave prihoda i carina, Uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, razmatrali su mogućnosti olakšavanja procedura za zapošljavanje osoba iz Ukrajine, naročito imajući u vidu da su crnogorskim poslodavcima potrebni kadrovi tokom realizacije ljetnje turističke sezone, saopšteno je danas iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

U saopštenju se navodi da se u Crnoj Gori trenutno nalazi više od 1.500 raseljenih iz Ukrajine koji su u programu privremene zaštite.

"Od tog broja je oko hiljadu odraslih osoba što predstavlja veliki potencijal za crnogorsko tržište rada kako bi se nadomjestio deficit radne snage na sezonskim poslovima u turizmu. Tim povodom, u Privrednoj komori Crne Gore 19. aprila održan je radni sastanak o mogućnostima zapošljavanja raseljenih iz Ukrajine koji su privremeno u našoj državi", piše u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da su takođe, razmatrani izazovi u primjeni evropske direktive o privremenoj zaštiti raseljenih osobe.

"U fokusu je bilo izdavanje jedinstvenog matičnog broja kao dokumenta veoma bitnog za zasnivanje radnog prava, i rješenja koja bi mogla doprinijeti njegovom lakšem i bržem sticanju. Među predloženim rješenjima razmatrana je mogućnost da poslodavci izdaju potvrdu o obavljenom razgovoru o radnom angažmanu sa kandidatom iz Ukrajine, čije podnošenje MUP-u bi moglo da ubrza proceduru izdavanja", kazali su iz PKCG.

Ocijenjeno je da je potrebno da Ministarstvo ekonomskog razvoja i ZZZCG iznađu modalitet kako bi raseljeni iz Ukrajine mogli da se prijave Zavodu i tako budu vidljivi na tržištu rada.

"Učesnici sastanka saglasili su se da je neophodno pronaći način kako bi svi zajedno kao sistem doprinijeli prevazilaženju humanitarnog izazova uzrokovanog ratom u Ukrajini", zaključuje se u saopštenju.

Pedeset peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: