Mjere dodatne podrška za sektor govedarstva, svinjarstva i živinarstva

Cilj privremene mjere je stabilizovanje dohotka poljoprivrednih proizvođača i pomoći u distribuciji – nabavci inputa

5369 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštili su da uvode privremenu mjeru intervencije na tržištu u sektoru stočarstva - svinjarstva, govedarstva (krave i priplodne junice), koka nosilja i proizvodnje pilećeg mesa, u cilju stabilizovanja dohotka poljoprivrednih proizvođača i pomoći u distribuciji – nabavci inputa, kod kojih je, kako navode, usljed situacije izazvane krizom u Ukrajini došlo do značajnog povećanja cijena inputa za proizvodnju hrane, a radi opstanka poljoprivrednih gazdinstava i nastavka proizvodnje.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odlučilo da se proizvođačima koji imaju navedene probleme, dodijeli podrška dohotku, tako što se proizvođačima koji drže suprasne nazimice i krmače u čistoj rasi, dodjeljuje podrška u iznosu od 50 eura po registrovanom grlu, zatim proizvođačima koji su ostvarili premije po grlu za krave i priplodne junice u iznosu od 20 eura po registrovanom grlu, poljoprivrednim proizvođačima pilećeg mesa 0,18 eura po komadu pileta za jedan turnus u 2022. godini, a poljoprivrednim proizvođačima držaocima koka nosilja 0,35 eura po koki nosilji", saopštili su iz tog resora.

Proizvođačima koji su ispunili uslove propisane Agrobužetom za 2021. godinu, odnosno mjerom „3.2 Program unapređivanja stočarstva“ - premije za suprasne nazimice i krmače, odnosno minimalno 10 do najviše 100 grla na jednom gazdinstvu registrovanom za držanje suprasnih nazimica i krmača u čistoj rasi. Ministarstvo će sačiniti listu za isplatu pomoći držaocima svinja na osnovu broja grla i iznosa podrške, a u skladu sa Listom kojom je isplaćena podrška mjerom „3.2 Program unapređivanja stočarstva“ - premije za suprasne nazimice i krmače.

Poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove propisane Agrobužetom za 2021. godinu, odnosno mjerom „1.1.1 Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji“, Ministarstvo će sačiniti listu za isplatu pomoći držaocima krava i priplodnih junica na osnovu broja grla i iznosa podrške, a u skladu sa Listom kojom je isplaćena podrška mjerom „1.1.1 Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji“.

Bliži uslovi i postupak za dodjelu pomoći u sektorima koka nosilja i proizvodnje pilećeg mesa, utvrdilo se javnim pozivom koji je raspisalo ministarstvo. Na sljedećem linku je tekst javnog poziva.

Bonus video: