Ljiljaniću četiri godine u Monteputu

Lipovina Božović podnijela ostavku na mjesto državnog sekretara u MER-u

11372 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlada je na sjednici prije dva dana za izvršnog direktora Monteputa imenovala Milana Ljiljanića, koji je i do sada obavljao tu funkciju. Ta odluka je uslijedila nakon što je ranije izmijenjen statut kompanije kojim je utvrđeno da mandat izvršnog direktora umjesto jedne traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja iste osobe.

Njega je na tu funkciji predložilo Ministarstvo kapitalnih investicija, a Vlada je formalno smijenila Ljiljanića kako bi ga ponovo mogla izabrati na četiri godine.

On je krajem oktobra prošle godine naslijedio Jonuza Mujevića na funkciji izvršnog direktora. Tada su iz Demokratskog fronta reagovali saopštivši da je odlazeći premijer Zdravko Krivokapić po ko zna koji put prekršio koalicioni sporazum tadašnje parlamentarne većine, kao i da bi Ljiljanić navodno trebalo da pojača redove stranke koju formira ministar finansija Milojko Spajić.

Ljiljanić je diplomirani inženjer građevinarstva.

Vlada je na istoj sjednici na lični zahtjev razriješila Milenu Lipovinu Božović sa dužnosti državne sekretarke u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

Kako su u obrazloženju navodi Lipovina Božović je podnijela zahtjev za prestanak mandata jer je na konkursu Univerziteta Crne Gore (UCG) izabrana u akademsko zvanje docenta za oblast kvantitativna ekonomija.

”Zato je podnijela zahtjev za prestanak mandata kako bi nesmetano mogla da preuzme pravne radnje u cilju zasnivanja radnog odnosa na UCG”, navodi se u obrazloženju.

Prema zakonskoj proceduri državnim sekretarima u ministarstvima mandat ističe istovremeno kad i ministrima. Vlada je ranije Lipovinu Božović postavila za članicu odbora direktora Fonda za inovacije.

Za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, na predlog MER-a, Vlada je imenovala ekonomistu Dragana Damjanovića, dok su za članove izabrane pravnice Lepa Aleksić i Plana Karadžić.

Vlada je na predlog Ministarstva finansija imenovala dva nova člana u odboru direktora državne kompanije “Montenegro Works”. To su Vinfred Hof i Mladen Vlahović, koji je ujedno i pomoćnik ministra finansija za centralnu harmonizaciju. Njih dvoje su u odboru zamijenili Ivanku Višnjić i Miloša Rajkovića, koji su podnijeli ostavke. U obrazloženju se na navode razlozi takve njihove odluke.

Na predlog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aleksandra Stijovića za direktoricu Uprave za vode imenovana je Vesna Bajović, dosadašnja vršiteljka dužnosti direktorice ove uprave. Kako se u obrazloženju navodi ona je jedina na konkursu Uprave za kadrove ispunila neophodne uslove, a Stijović je u obrazloženju naveo da je u dosadašnjem radu pokazala sposobnosti rukovođenja Upravom za vode.

Bonus video: