Vuković: Sadašnja uprava se obračunava sa prethodnom

Bivši izvršni direktor “Plantaža” o bolovanjima u toj državnoj kompaniji

8808 pregleda 6 komentar(a)
Foto: plantaze
Foto: plantaze

Povodom teksta “Bivši direktori i šefovi ‘Plantaža’ masovno kod ljekara nakon smjene” koji je objavljen u “Vijestima” 28. marta reagovao je bivši izvršni direktor ove državne kompanije Miroslav Vuković.

Reagovanje prenosimo integralno.

"U tekst pod naslovom “Bivši direktori i šefovi ‘Plantaža’ masovno kod ljekara nakon smjene” u kome se navodi informacija da je prvotuženi podnio inicijativu za provjeru bolovanja bivših direktora i šefova “Plantaža” koji su bolovanja otvorili nakon njihove smjene, što je prvotuženom sumnjivo i “simptomatično”, posebno zbog činjenice da su bolovanja otvorena u razmaku od 15 dana, te da smatraju da je razlog ovakvog postupanja zloupotreba bolovanja u lukrativne svrhe budući da bi im se naknada zarade obračunavala u odnosu na prosječnu zaradu koju su ostvarivali prije odlaska na bolovanje, a koje su iznosile 1.200-2.000 eura.

U tekstu se, između ostalog, navodi da je provjera bolovanja Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje, te Upravi za inspekcijske poslove - Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju podnijeta u odnosu na više lica, pri čemu se poimenično navodi moje ime, te imena bivšeg direktora Sektora tehničkog održavanja, bivšeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova, te bivšeg šefa kontrole kvaliteta.

Predmetnim navodima se na veoma grub i bezobziran način, bez ikakvog utemeljenja i bez okončanog postupka provjere bolovanja (na koje poslodavac svakako ima pravo) od strane nadležnih organa, ja i u tekstu poimenično označeni članovi bivšeg menadžmenta - bez ikakvog obzira prema našem ličnom i porodičnom životu, kao i godinama građenom ugledu i reputaciji koji smo ostvarali nezavisno od svog angažmana u “Plantažama” - stigmatizujemo u javnosti sa jasnom implikacijom da je do zloupotrebe bolovanja već došlo, i to iz koristoljublja. Na taj način se nastavlja brutalan obračun sadašnje uprave prvotuženog sa prethodnom upravom, povredom naše časti i ugleda, profesionalnog integriteta i ljudskog dostojanstva. Izjavom “Plantaža” - koja je sadržana u predmetnom tekstu - optužuju se i ljekari specijalisti, odnosno članovi ljekarske komisije koji su odobrili predmetna bolovanja za korupciju, a radi se o specijalistima više oblasti medicine čiji su izvještaji utemeljeni na struci i profesionalnoj etici.

Da su takvom izjavom za medije targetirani upravo tužilac i članovi bivše uprave jasno svjedoči i činjenica da su aktuelnoj upravi “simptomatična” bolovanja isključivo članova bivše uprave, pored činjenice (koja se takođe navodi u tekstu) da su mnogi zaposleni kontinuirano na bolovanjima ne samo nekoliko mjeseci, već i po osam godina. O stvarnim motivima objavljivanja predmetnog teksta, odnosno o odnosu sadašnje uprave prema članovima prethodnog menadžmenta “Plantaža” svjedoče i brojni sudski postupci zbog povrede prava iz radnog odnosa koji su zbog hajke na prethodni menadžment već inicirani, a što je izvjesno zasmetalo aktulenoj upravi “Plantaža”. Na ovakav zaključak upućuje i činjenica da mi je neposredno nakon objavljivanja članka i to 30. 3. 2022. godine na očigledno nezakonit način otkazan i ugovor o radu.

Izvjesno je da ovakvim izjavama, sadašnja uprava “Plantaža” na čelu sa dnevnom politikom preokupiranim Odborom direktora i menadžmentom - sa nezakonito imenovanim i bezmandatnim - vršiocima dužnosti na poziciji izvršnog direktora i sekretara društva žele samo skrenuti pažnju javnosti sa aktuelnih problema koje nije sposobna rješavati, niti riješiti”, naveo je Vuković.

Bonus video: