Aerodrome Crne Gore tužilo osam članova bivšeg menadžmenta

Iz Aerodroma tvrde da će beskompromisno nastojati da zaštite interese kompanije, a imena ne otkrivaju

5937 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Aerodrome Crne Gore (ACG) tužilo je osam predstavnika bivšeg menadžmenta, a ti postupci se nalaze u različitim fazama, saopšteno je “Vijestima” iz te kompanije.

”Uz uvažavanje prava javnosti da zna, nismo u mogućnosti da vam saopštimo lične podatke kolega koji su tužili kompaniju, jer se to kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, kazali su iz Aerodroma.

Oni nisu precizirali kolika su pojedinačna potraživanja svakog od njih, ali su poručili da će “beskompromisno nastojati da zaštite interese kompanije”.

”Takođe, pojedini koji su bili zaposleni na rukovodećim pozicijama nisu pokrenuli sudske postupke, ali su najavili da će svoja potraživanja tražiti mirnim putem - nagodbom, kako bi na taj način umanjili finansijsko opterećenje za kompaniju”, saopšteno je iz ACG.

Objasnili su da su sudski postupci pokrenuti radi isplate duga na ime manje isplaćene zarade zaposlenih, do čega je došlo direktnom primjenom zaključka Vlade od 3. maja 2012. godine.

Tim zaključkom, kako navode, zadužena su javna preduzeća u kojima država ima većinsko učešće u vlasništvu da, u cilju smanjivanja državne potrošnje i povećanja državnih prihoda do 1. juna 2012. godine u svojim opštim aktima utvrde najviši iznos zarade (na osnovu koeficijenta, obračunske vrijednosti koeficijenta uvećanog za minuli staž i sve ostale naknade po osnovu rada), koji ne može biti za izvršnog direktora veći od tri prosječne neto zarade u državi i do dvije i po prosječne zarade za zaposlene koji su u rangu nižem od izvršnog direktora (pomoćnik direktora, direktor sektora, načelnik odjeljenja i dr), da se stave van snage svi menadžerski ugovori i druga akta kojima su utvrđene posebne privilegije u toku trajanja i po prestanku radnog odnosa...

Ova ideja Vlade je bila nezakonita ili je tadašnja uprava Aerodroma nezakonito sprovela, pa sada tuže kompaniju.

ACG je za sudske sporove za 2020. godinu rezervisao 933 hiljade, a skoro 800 hiljada odnosilo se na naknade štete za manje isplaćene zarade za šest bivših članova menadžmenta, kao i na naknadu štete za manje isplaćene zarade za faktički rad za šest zaposlenih u iznosu od 140 hiljada.

”U 2021. godini izvršeno je rezervisanje iz dva radna spora u iznosu od 88 hiljada, a ujedno je došlo do smanjenja rezervisanja koja su bila formirana u 2020. godini i to u iznosu od 143 hiljade”, piše u dokumentu koji je uz finansijski izvještaj predat Upravi prihoda i carina.

U izvještaju se objašnjava, da su potraživanja radnika na osnovu razlika u zaradama od 2008. do 2018. godine, nastalih kao greške tadašnje uprave kompanije, u 2019. godini iznosili 14,1 milion eura, od čega je kroz vansudska poravnjanja do sada isplaćeno 7,7 miliona eura.

Tokom prethodne godine ova državna kompanija je poslovala pozitivnim rezultatom od 2,4 miliona eura, čime se ukupni akumulirani gubitak smanjio na 1, 2 miliona eura.

Bonus video: