Radulović i Dabović na sastanku predsjednika vrhovnih revizorskih institucija EU u Luksemburgu

Iz Državne revizorske institucije su saopštili da Crna Gora kao zemlja kandidat za pristupanje Evropskoj Uniji prisustvuje sastanku Kontaktnog odbora u svojstvu aktivnog posmatrača

2331 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Predsjednik Senata Državne izborne institucije (DRI) Milan Dabović i senator Branislav Radulović prisustvovali su godišnjem sastanku Kontaktnog odbora predsjednika vrhovnih revizorskih institucija zemalja članica Evropske unije.

Sastanak je održan u Evropskom revizorskom sudu, 03. i 04.maja 2022.godine.

Iz DRI je saopšteno da je delegacija Crne Gore okom sastanka imala više bilateralnih sastanaka sa predsjednicima VRI zemalja članica EU.

U okviru Kontaktnog odbora održan je sastanak na temu „Procjena dodatne vrijednosti Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF) na nacionalnom i EU nivou - strateški zadatak i izazov za EU članice“ tokom kojeg se raspravljalo o sprovođenju instrumenta i izazovima za revidiranje.

"Instrument je privremeni mehanizam za oporavak koji Evropskoj komisiji omogućuje da prikupi sredstva za pomoć državama članicama u sprovođenju reformi i ulganja. Države članice EU su prezentovale svoje planove, tekuće i izvršene revizije na temu primjene mehanizma za oporavak. Održana je takođe rasprava o posljedicama i izazovima pandemije i invazije na Ukrajinu za zemlje članice EU", navodi se u saopštenju.

Dodali su i da Crna Gora kao zemlja kandidat za pristupanje Evropskoj Uniji prisustvuje sastanku Kontaktnog odbora u svojstvu aktivnog posmatrača, a da će narednim sastankom Kontaktnog odbora predsjedavati Računski sud Portugala.

Bonus video: